Milyennek számít saját testsúly 3/4-ével evezni, fej fölé nyomni?
Kb annyival kellene evezzel mint amennyivel nyomsz fekve, vagy kicsivel többel. A fej fölé nyomás meg kb. 60-65%-a a fekvenyomásnak.
pl 100kg a fekvenyomás, akkor 100 - 110 az evezés, és 60-65kg a fej fölé nyomás.
Nyomás, láblökés nélkül a kezdő szint vége, középhaladó legeleje.
Evezés nagyon kezdő.
Egyébként pont az evezés meg a fej fölé nyomás pont olyan gyakorlatok, ahol a használt súly szerintem nem mérvadó. Az evezésnek egyrészt valóban sok formája van, másrészt ha csak a hagyományos, egyenes fogású döntött törzsű evezést nézzük, nagyon sok tényező befolyásolja a használt súlyt. Az alkar ereje, a törzs stabilitása, a farizom, a beledőlés mértéke, az ismétlések/sorozatok száma, stb. ~5 fokos dőlés +-10% a használt súlynál. Valamint ha 6-8 ismétléses sorozatokról van szó, akkor én pl. 100-110kg között csinálom, és nyilván kevésbé dőlök bele. De pl. egy 5*12 ismétléses szériát, rendesen beledőlve 80 kg-al csinálok meg. De volt már olyan is, hogy annyira kopott volt a rúd, hogy a 4*8-at sem bírtam megcsinálni 80kg-al. És a rángatózásból adódó csalásról még nem is beszéltem, az megint +-10% de lehet keveset írtam.
A fej fölé nyomás meg tipikusan olyan ahol a súly növelésével drasztikusan csökken az ismétlésszám. Nem olyan mint a fekvenyomás, hogy ha a 12 ismétléses súlyod (1tartalékkal) 80 kg, akkor ott 100-110-el még elszériázgatsz 5-6 ismétléssel akár 5 sorozatot is. Ha a 12 ismétléses fej fölé nyomásod 60kg, nem fogsz 80-al 6-ot nyomni. Talán 70-el.
Nem véletlenül a 3 alap gyakorlat az erőemelés 3 fogása, ott ilyen szintű eltérések nincsenek, vagy kinyomod, felhuzod, felállsz vele, vagy nem.
Attól hogy valaki csak 60 kilót használ evezni, nem biztos hogy gyenge, csupán erre akartam célozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!