#19 Akkor te valószínű atletizáltál, vagy régóta futsz versenyszerűen. Ezzel az eredménnyel már élsportoló atléták között is megállnád a helyed, 10 km országos bajnokság döntőjének idői:
Ja, és ezek a srácok akik 3x:xx alatt futják a 10 km-t, kb így néznek ki:
Egyik sem több 60-70 kilónál és semmi felesleges izom nincs rajtuk, különben nem tudnának ilyen gyorsak lenni. Ez eléggé távol áll a testépítő alkattól szerintem.
#23 köszönjük Emese!
Nyomd meg kérlek az x-et a jobb felső sarokban!
Ha Etióp vagy Kenyai vagy< 25 perc
Ha Palkovits Jr. egyik leszármazottja vagy< 30 perc
Ha versenyző vagy< 32-35 perc
Ha félprofi vagy< 35-40 perc
Ha amatőr vagy< 40-45 perc
Ha kezdő vagy< 45-50 perc
Ha nyugdíjas vagy, esetleg pihentetsz< 50-60 perc
60 perc felett csak egy laza barangolás a természetben.
Természetesen ezek a feltételek sík terepen, megfelelő öltözetben, ideális időjárási körülmények között, max tempóval vagy annak közelében (nem pihenő futás) értendőek.
Nem a gyári melós apukákra kell gondolni, akinek csak a futás csak hobbi és szórakozás, és nem a hobbisportra és az amatőr kocogó versenyekre.
Pl egy profi verseny amatőröknek: Iustitia futás- ott a mezőny legalább fele 4:30 vagy az alatti kilométereket fut, jó ezt teszi az egészséges életmód és a futás tudománya.
Végigolvastam ezt az egész habzást itt, ami feltűnt:
- a kérdező megkérdezi, hogy mennyi a jó idő 5 és 10 km-re. Aztán közli, hogy neki 40 perc. OK, de melyik, ember?
- van egy szemmel láthatóan profi futó, aki adatokkal, statisztikákkal bemutatja, hogy mik a tipikus idők. Erre jönnek ilyen sonic-a-sündisznók, hogy áá, azt ők kézenállva-hátrafelé-bekötött szemmel-másnaposan lefutják - mindezt persze bemondásra.
- még mindig nem tudjuk, hogy az 5 vagy a 10 km-es időkről beszélünk
- a hobbifutók a saját tempójukkal erősen le vannak szólva, sajnálva, semmi tisztelet nincs meg irányukba. Pedig ők is ugyanúgy küzdenek, csomóan már a korban is benne vannak (Miért látok több 40+-os embert, mint 15-30 évest, amerre én futok? És miért van annyi jó karban lévő 40-es nő, és szétfolyó tinilány?), túlsúllyal futnak, vagy csak kiegészítésnek, egyáltalán nem futóalkattal... és semmi tisztelet irányukba, kb. mint amikor a küzdősportos blokkban fikázzák a másik stílust a guminindzsák itt a gyakorin. Aki tényleg 40 perc alatt tud 10 km-t, az nagyon jól tudhatja, hogy mi meló van benne, és inkább elismeréssel tud szólni azokról, azokhoz, akiknek ez az idő csak fele távra elég - mert miért is szólnák le őket?
- Én 41 évesen és 100 kilósan futok 10 km-t egy szűk óra alatt (mondjuk ezt még soha nem próbáltam úgy időre futni, hogy na most kifutom magam 10-en), 5 km-en meg épp megcsíptem a 25 percet (azt épp meghajtottam, de bukásig azért nem nyomtam). Ennyit tudok, eljárogatok heti 2-szer 7-8 km-re 40-45 perc, jól esik, karban tart, örülök, hogy ennyire képes vagyok, másik sportomban (cselgáncs) pedig bírom a meneteket, és az edzés végén még hamarabb nyugszik a légzésem, mint a hasonló súlyban lévőknek.
- Van, aki gyorsabb nálam, van, aki ennek a távnak a sokszorosát le tudja futni, és akkor mi van? Még csak nem is az ellensúlyozza ezt, hogy más meg kevesebbet fut, vagy nálam lassabban kocog - miért foglalkozzak velük? Magammal törődve, magammal versenyezve magamért futok - meg hogy ne egyenek meg a zombik!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!