Télen a hideg miatt mennyivel nehezebben lehet szálkasitani mint mondjuk tavasszal? Csak minimalisan befolyasolja a hideg a zsirraktározást vagy bele se érdemes ilyenkor kezdeni?
Azért arra kíváncsi lennék (számszerűleg, igazoltan), mennyivel kell több energia ahhoz, hogy télen fenntartsa a testünk a 36,7°C körüli hőmérsékletét, amikor a fűtött lakásban ülünk, vagy amikor teljesen beöltözve sétálunk kint. Lakásban szerintem semmivel sem kell több energia (hacsak nem 18 fokban kuksol valaki), még kint lehet némi hővesztés az arcon keresztül, amennyiben mindenhol megfelelő az öltözetünk, és nincs extrém hideg, márpedig nálunk ritkán van.
Szóval szerintem nincs számottevően nagyobb energiaigényünk télen, ezért nem megengedett ilyenkor a több kaja, ha szálkásítani akarunk. Nem véletlen szoktak az emberek általában télen meghízni Nem a 3 napi karácsonyi zabálás miatt következik be, hanem a 2-3 hónapon át tartó többlet kajálás miatt.
A folyamataink így is, úgyis sok hővel járnak, úgy tudom, szóval kb. mindegy, hogy kánikula vagy téli fűtött szoba... Nyilván aki hidegben dolgozik, annak több megy el fűtésre, de a legtöbb embernél erről szó sincs.
Arról sem hallottam, hogy ilyenkor a test jobban akarna raktározni. Nem véletlenül használ a test annyi energiát a fenntartására, amennyit, ha ezt optimalizálja, akkor rosszabbul működik, ezt csak éhezéskor érdemes megjátszania.
nem véletlen, hogy nem szokás más kalóriamennyiséget használni a különböző évszakokban. Alapvetően nem számítanak, egyéni esetben persze lehet, hogy igen. Pl. Van, aki télen jobb, ha kevesebbet eszik, mert ugyan hidegben megy munkába, de nyáron fut, télen pedig biciklizik, ami kevesebb energiát igényel a tapasztalatai alapján... Plusz ott vannak az ünnepek is a kevesebb mozgással... Ezekre érdemes lehet figyelni, de a kinti hőmérséklet megváltozása a legtöbbünknél nem okoz semmit a kalóriaigényben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!