Csak szerintem vannak túlmisztifikálva az alapgyakorlatok?
Értem én, hogy sok izmot mozgat meg, meg nagy súlyt lehet használni, de szerintem túl van misztifikálva, nem értem miért csak egy gyakorlatra kell koncentrálni.
Más gyakorlatokkal is lehet ugyan akkora terhelést biztositani. Pl. Fekvenyomás helyett egykezes nyomás, esetleg tolódzkodás. Guggolás helyett lábtoló, vagy mellé.
Komolyan, mivel másabb egy guggolás, mint egy kitörés, vagy lábtoló? Mivel adna nagyobb terhelést a célzott, azaz a combizomnak?
Pontosítok magamon:
Úgy értettem, hogy nem a mindenki által prédikált konvencionális variáció a legelőnyösebb a legtöbb esetben, nem mindenkinek ugyanolyan az antropometriája, és nem is mindíg a konv. engedi meg a legtöbb súly megmozgatását a legalacsonyabb sérülésveszély mellett.
Pl:
Felhúzásnál, nem kell, hogy a túlmisztifikált, konv. variációt csináld, trap-bar-al vagy jefferson stílusben is ugyanúgy húzhatsz fel, akár a hátad mögött is lehet a súly, és az eredmény legalább ugyanolyan jó lesz.
Fekvenyomás nyilván nem rossz gyakorlat, de a tolódzkodás +súllyal legalább olyan jó, nyilván igényel valamennyi kiegészítést a mell felső része, ha nem fordítasz rá külön figyelmet inkább vállazásnál.
konv. guggolás helyett csinálhatsz spárgaguggolást pl.
A gépek,(kábeles gépek kivételével) rehabilitációra jók lehetnek, de általában csak a rossz mozgásmintát tanítanak, antropometriai okokból.
Ha soha nem végzel rendes, szabadsúlyos edzést, ez elég nagy probléma.
#9, az olyanokat, mint te, azokat kéne bunkósbottal fejbeb..ni
#10, igen én is valahogy igy gondolom, hogy az alapgyakorlatok fontosak, de mellette kellenek kiegészitők is.
Az osszetett gyakorlatokkal tudsz harmonikusan edzeni, a koncentralt gyakorlatokkal felborithatod ezt az egyensulyt.
Gondolj bele, hogy elkezdesz egy olyan edzestervet, ami csak koncentralt bicepszezesbol all. Aranytalanul fejlett lesz a bicepszed a tobbi testreszedhet kepest, ami nem tul esztetikus, es ez akar meg seruleshez is vezethet.
Na, de te nem csak bicepszre koncentralgatsz, hanem minden izomcsoportra. Azt a termeszetes hangsulyt, amit osszetett gyakorlatoknal kapnak az izmaid, nem fogod tudni leutanozni, mikor elkulonited az izmaidat, es kulon-kulon edzed oket. Ezert is kell alapgyakorlatokra alapozni, es a koncentracios gyakorlatokat meghagyni kiegeszitesnek, ha esetleg le van maradva genetikailag valamilyik izomcsoportod mar magasabb szinten a tobbihez kepest.
Alapgyakorlatokra szükség van. Fekvenyomás saját példán keresztül:
Nyomok 130 kilóval...ahhoz,hogy ugyanazt a sokkot adjam a szervezetemnek, legalább 2*50 kiló egykezes súlyzót kellene használnom. Ez egyrészt lehetetlen egy átlag teremben, másrészt, az oldalanként 50 kiló, amit a kezemnek kell megtartani, míg fekvenyomásnál az egész tested egyensúllyal tartja a rudat. Ennyi súlyt pedig lehetetlen egy kézzel megtartani oldalanként.
Az alapgyakorlatok az egész testedet edzik, míg egykezes, egylábas gyakorlatokkal csak egy adott izmot edzel. Viszont ha az agy-izom kapcsolat nem alakult ki teljes testes mozgásokhoz, csak izolációhoz, akkor sem erőben nem tudsz produkálni, sem az izomfejlettséged nem lesz ugyanolyan.
Nem beszélve arról a nem elhanyagolható tényről, hogy minél több izmot erőltetsz meg egyszerre, minél jobban, annál jobban felmegy a tesztoszteronszinted, aminek áldásos hatásait nem kell ragoznom...Nem ugyanaz egy kemény felhúzó edzés és valami csigás hátgép.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!