Az oldalsó nyomás nem káros annyira, mint a nyak mögött?
Pavel Erőt,egészsége c. könyvében ajánlja a rúddal történő oldalsó nyomást.
Ez nem veszélyes annyira, mint a nyak mögötti nyomás?
Én most kezdtem el,alig dőlök oldalra, a rúd a nyakam mögött van.
Majdnem olyan mint ha nyak mögül nyomnék egy kézzel.
https://www.youtube.com/watch?v=I2QacUCN5_k
Én ennyire sem dőlök bele.
https://www.youtube.com/watch?v=GyT482WlTUk
A rudat elvileg úgy fogod,hogy az mögötted van én nem melletted.
Attól,hogy kisebb súlyt használsz még nem biztos,hogy könnyebb is.
Mitől sérülés veszélyes?
attól, hogy crossfites baromság
anatómiailag nem erre lett tervezve az ember
Az ember eleve nem arra van tervezve, hogy súlyokkal eddzen, szóval szerintem ezen túl is léphetünk.
A kérdésre válaszolva: ez érdekes. Alapvetően lehet értelme ennek a gyakorlatnak, de minden aszimetrikus gyakorlatot úgy érdemes felfogni, hogy elsősorban a törzset lehet vele jól erősíteni. Pl. egykezes nyomásban megerősödsz, és utána ha visszatérsz a sima katonai nyomáshoz, akkor a törzsednek egy vicc lesz az egyenletes terhelés.
A váll ereje szempontjából már más a helyzet. Ez vállra soha nem lesz olyan hatékony, mint egy nyak mögül nyomás, mivel egyszerűen kisebb súlyt tudsz használni, ráadásul a kétoldali gyakorlatok nem véletlenül hatékonyabbak, minél több izmot vonsz be, annál nagyobb feszülést tudsz elérni.
A nyak mögül nyomás sem feltétlenül káros, de szem előtt kell tartani pár dolgot:
- nagyon fontos a megfelelő felsőháti mobilitás
- fontos a megfelelő váll kirotációs és flexiós tartományának megléte (utóbbit korlátozhatja a széles hátizom is, ami elég jellemző nagyobb tömegnél)
- mindenképp érdemes korlátozni a súlyt a sima mellről nyomáshoz képest
- a gyakorlat során végig törekedni kell a váll kirotációra és próbáld meg elöl közelíteni könyökeidet, ez nyilván nem fog sikerülni, de így elérhető, hogy a lehető legtermészetesebb úton mozogjon a felkarcsont a vápában (más szóval mutasd előrefelé a hónaljaidat és a rudat próbáld meg eltörni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!