Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Tömegnövelésből szálkásítás...

Tömegnövelésből szálkásítás plusz kiegészítők?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Egy jó pár kérdés fogalmazódott meg bennem, tudnátok segíteni nekem?

Én 183 centimhez 61kg vagyok. Most érzem úgy, hogy elkezdhetek normálisan, nem össze vissza mindenféle hülyeséget követve tömegnövelni. Viszont ezzel a tömegelés utáni szálkásítással bajban vagyok. Tudom, hogy az még odébb van, de azt nem értem, hogy ha nem edz az ember olyan intenzitással, nem étkezik úgy, mint tömegeléskor, akkor hogyan "marad meg" az az izommennyiség amit felépített az ember? Mert több helyen is olvastam, jogy szálkásításkor visszább kell venni a súlyzós edzésekből, inkább aerob típusú mozgásfajtákat kell végezni és a szénhidrátmennyiséget is csökkenteni kell, magyarán diétázni. De azt is írják -meg logikus is- hogyha nem "használod ki" az izomzarot, akkor a "felesleget" ledobja magáról a test. Vagy ugyanúgy kell edzeni, mint tömegeléskor, megtartva azt a szintet csak mellé be kell iktatni aerob mozgást is?

Illetve még azt szeretném megkérdezni hogy fizikai munkavégzés mellett hogyan alakuljon az edzési pihenő? Értem ezalatt azt, hogy az első pár hónapban biztos olyan izomlázam lesz, hogy felkelni is alig fogok majd bírni -tapasztalat, mikor elhelyezkedtem a munkakörömben- és én árufeltöltőként dolgozom, nincs fix pihenőnapjaim, van hogy heti 7 napot behívnak és vagy köv. hétre adják ki a plusz napokat pihenőnapnak, vagy túlórára megy, szóval az nem probléma, hogy az edzést követő napokban nem pihenek szó szerint, hanem dolgozom izomlázzal?

A tápkiegészítőket már beszereztem: tejsavó fehérje, sportolói multivitamin, BCAA, kreatin, L-karnitin, Omega 3, és olvastam, hogy edzés utáni szénhidrátvisszatöltésre szőlőcukrot is lehet szedni, vagy vegyek inkább kimondottan erre a célra kifejlesztett edzés utáni szénhidrát készítményt? Természetesen tudom, hogy a legfontosabb hogy az étkezés rendben legyen, megvan az étrendem, de mivel ennyire nagyon kezdő vagyok, szerintem szükségesek számomra ezek a kiegészítők. A BCAA-t és az L-karnitint edzés előtt beszedherem egyszerre? Lehet őket együttesen, egy időben szedni? Az L-karnitinhez azért ragaszkodom, mert "skinnyfat" testalkatom van, van úszógumim, látszik a hasamon is a pici felesleg, tokámon és az arcomon látszik meg a zsírlerakódás, oda hízok leginkább... :( Ezért abban reménykedem, hogy tömegelés alatt nem szedek fel olyan sok felesleget, ezért vettem meg az L-karnitint.

Még egy utolsó kérdésem van, ha elkezdek edzeni, tömegelés alatt és szedek rendszeresen zsírégetőt -nem csak edzés előtt- "megy majd le" az arcomból, feszesedik majd a bőröm?

Mindig irigykedve nézem azokat a csajokat, akik edzenek rendsueresen, hogy milyen szép, feszes, kontúros az arcuk, nem az a plöttyedt, mint nekem -hiába viszek be egy csomó kollagént, hyaluronsavat, kenegetem-.

Gondolom nekik az edzés miatt -is-, ugye? Nekem is "olyan" lesz?

Köszönöm, hogy elolvastad és azt méginkább, ha egy kicsit helyreigazítasz! :)

2017. aug. 6. 13:29
 1/2 anonim ***** válasza:
Majd ráérsz 3-4 ébv múlva szálkásítani, amúgy meg szálkásításkor erőltetni kell a nagy súlyokat.
2017. aug. 6. 13:37
 2/2 anonim ***** válasza:

Szénhidrátvisszatöltésre az étel való, jobbára összetett szénhidrátból... Koncentrálj az étrendre, attól még nincs gond a kiegészítőkkel, némelyik kvázi kötelező is... A zsírégető nem tudom, mi, elég idióta neve van, mint a fogyasztószernek, ami, ugye, nem létezik. Az a kalóriadeficit dolga.

Szálkásításkor is rendesen kell edzenek, pont az izmok miatt. Ha kicsit visszaesel erőben, akkor persze csökkented a terhelést, de nem túlzottan, akkor is el kell menned addig, amíg bírsz. Aztán ha leesik egy kevés izom, majd visszajön, az izommemória miatt könnyebben, mintha nem lett volna. Egy kevés izom mindig lemegy, ez törvényszerű, csak minimalizálnunk kell az edzés rendes szinten tartásával s jó étrenddel, nem túlzott deficittel.

Tömegeléskor is kell aerob, csak az erősítő edzés azért nem ad elég aktivitást, max. az alig moccanó átlagemberhez képest számottevő...

Nem értek hozzá, fizikai munka mellett mi merre, de a helyedben finoman kezdeném az edzést, hogy ne az legyen, amit írsz, hogy brutális izomlázzal kell dolgoznod. Úgyis bele kell jönnöd a gyakorlatok helyes elvégzésébe, előbb koncentrálj arra, eleinte a szükségesnél kisebb súllyal, ha az megóv ettől az extrémebb terheléstől. Aztán belejössz, nem hinném, hogy sokáig tart.

Ha túl erős izomlázad van sszerinted hónapokig, amúgyis túl sok edzést feltételez, nem tűnik normálisnak (bár lehet, hogy az eleve terhelőbb munkád bekavar).

Önmagáéban az, hogy fizikai munkát végzel a "pihenőnapjaidon", nem nagy gond, rengetegen ezt teszik, nyilván. Azért heti 7 nap már minden szempontból erős, ekkor tényleg nem pihensz sosem, lelkileg se jó. Remélem, ez nincs sűrűn.

2017. aug. 6. 16:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!