Mire jó a multivitamin?
Őszintén szólva meglepő ez a multivitamin csata. Kis utánajárással gyorsan kiderülhet bárki számára, mit nyerhet a multivitaminból, elég annak utána nézni, hogy az egyes komponensek felszívódását mi támogatja, mi akadályozza. Ha valaki komolyabban rászorul a vitaminokra, akkor ezt feltétlenül érdemes megtenni, és nem rábízni az egészségét a placebo-hatásra.
Az ásványi anyagokat is tartalmazó multivitaminok könnyebben kirostálhatók, elég megnézni van-e bennük kalcium és magnézium vagy magnézium és vas vagy akár mindhárom egyszerre. Ha van, komolytalan a készítmény, ugyanis ezek gátolják egymás felvételét, a legtöbb mono szer (csak Ca, csak Mg stb.) betegtájékoztatójában szerepel is, hogy több óra eltéréssel javasolják bevenni őket.
Ha szerencsések vagyunk és nincsenek egymás felvételét akadályozó dolgok egy készítményben, pl. csak kalcium van benne, jön a másik probléma, hogy mivel multivitaminról van szó, mindent bele kell nyomni egy tablettába, ergo a kalciumot olyan vegyület formájában kell beletolni, amiben nagy mennyiségben található kalcium. Ámde sajnálatos módon a kalcium és a magnézium ilyen vegyületei mind rossz felszívódásúak, vagyis nagyjából semmi nem hasznosul belőlük, ha magnézium-oxid, dikalcium-foszfát vagy kalcium-karbonát a hordozóvegyület.
A kérdező által kinézett vitamin összetételét nézve rögtön megfelel a példának: van benne Ca, Mg, Fe is, szuper! :D Szerencsére azonban nem tudják különösebben blokkolni se egymást, mert a vas kivételével a már említett semennyire sem felszívódó vegyületek formájában vannak jelen, vagyis csak egy kicsit terhelik a vesét oszt agyő - érintetlenül ürülnek a szervezetből. ( [link] )
Továbbá az egyes B vitaminok ilyen szintű túltolását se nagyon értem, pl. oké, B6 az több kellene, mert támogatja a magnézium felvételét (hagyjuk figyelmen kívül, hogy ez úgyis hiábavaló ilyen feltételek mellett), de nem ennyivel több, ez a tízszerese legalább. Mindeközben D-vitaminból van benne kemény 12 mikrogramm, ami 480 NE (nemzetközi egység), miközben az ajánlott napi adag lenne vagy 2000 NE, vagyis ez bőven nem a 240%-a, hanem pont a 24%-a.
Ha multivitamint terveznék szedni, olyat keresnék, amiben csak vitaminok vannak, esetleg vas pl. fumarát formájában, de Mg és Ca és hasonló dekorációs elemek nincsenek. További szempontom lenne, hogy a zsírban oldódó vitaminok (A, E pl.) ne legyenek "túladagolva" benne, mert ezek képesek felhalmozódni. Mivel én pl. célzottan pótolok vitaminokat, a B sorozatot, D-t, illetve egy-két ásványi anyagot, nekem úgy érzem megérte utánajárnom, mert félelmetes, hogy milyen etikátlanok tudnak lenni a gyártók és csak a vásárlók tudatlanságára utaznak, akár teljesen fals információkat feltüntetve a termékeken. Pl. magnézium-oxidos magnéziumpótlóra ráírják, hogy 250 mg magnézium van egy tablettában és ez az ajánlott napi adag 67%-a, miközben ebből 4% tud felszívódni, ami 10 mg, azaz kb. 3%-a az ajánlott napi mennyiségnek...
A multivitamin szerintem annak jó, aki egyébként határozottan egészséges, pl. lehet egy egészségfenntartó hatása, de ha valakinek ténylegesen szüksége lenne ásványi anyagok, illetve egyes vitaminok pótlására egészségügyi okokból, ne kockáztasson, járjon utána hogyan érdemes pótolni az adott anyagot, mik támogatják/gátolják a felszívódást és keressen jó mono készítményeket, amik jól felszívódó formában tartalmazzák az adott elemet.
#17 Máskor érdemes lenne elolvasnod a Kérdező Kérdését, mielőtt hozzászólsz... Kiderült volna számodra, hogy a Kérdező pontosan tipikus "mindenegyben" multivitaminról kérdezett, be is linkeltem az általa említett készítményt...
Tehát most jól "megválaszoltál" valamit, de vajon mit?! :D
Mint mondtam egyébként senkinek nem kell aggódnia az akadályozást illetően, ha a kalcium mészkőből vagy dikalcium-foszfátból származik, a magnézium meg magnézium-oxidból, mert ezekből úgysem szívódik fel kb. semmi.
És példának okáért a vagyonokba kerülő, általad említett típusú Lenkei vitaminokban is éppen ilyen nem felszívódó vegyületek vannak...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!