Ketogén diéta eseten feheje zsir arany?
A százalékozásnak semmi értelme, nem tudom, miért imádják az emberek. S ez nem a saját kis egyéni hülyeségem, a keto fórum, ahova néha járok, szintén ezen a véleményen van.
Vidd be a szükséges fehérjét (ami ketóban picit alacsonyabb, mint máskor, nem szabad feleslegesen többet bevinni), a választott mennyiségű szénhidrátot s annyi zsírt, amennyi neked kell. Brutálisan aktív embereknek jóval 90% fölött is lehet a zsír, nekem szálkásításkor inkább 70% (a fehérje 20%), ez teljesen természetes. De ha kicsit aktívabb életem lenne és tömegelnék, 10% lenne a fehérje és 85% a zsír, egy nagyobb, izmosabb s igazán aktív embernek még durvább arányok jönnének ki.
Ez teljesen logikus, tripla energiaigénynél sem nőhet sokat a fehérjeigény... A fokozott aktivitás miatt kicsit nő, de közel sem arányosan. S bár a szénhidrátot is nehezebb túlzásba vinni ilyenkor, nem szokás nagyon megdobni azt sem (maximum annak, aki érzi, hogy egyszerűen nem bírja az iramot nélküle. ez egy érdekes téma, de engem sosem érintett s nem mentem bele eléggé, csak egy ember tapasztalatairól olvastam e téren. 5-6000 kcal, 100g fölötti ch, marad a ketózis).
Még valami. Nem attól kerülsz ketózisba s maradsz ott, hogy sok a zsír. Hanem attól, hogy kevés a ch. A zsír ebből a szempontból irreleváns, nulla zsírral is prímán ketózisba kerül az ember (totális böjtnél ez van), csak éppen ez nem tartható (plusz a zsír esszenciális tápanyag. de az is koplalás, ha csak 40-50 gramm zsírt viszel be, mert nem jutsz elég kalóriához így).
Úgyhogy csak a kalória miatt fontos a zsír mennyisége (plusz a jóllakás is ott lehet, de ez egyéni), amúgy nem.
Ha neked kell annyi fehérje, akkor jó, ha többletet okoz, akkor nem. Keveseknek kell 200 gramm, bár nem tudok rólad semmit. Vannak keto kalkulátorok, persze a fehérjeigény kicsit szór... Normál étrenden egyszerű, eszel 2g/ttkg-ot felesleg nélkül számolva és kész. Ketóban ez már esélyes, hogy kicsit sok.
Hogy mennyi kalória kell, azt csak kitapasztalni lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!