Testépítést hogyan lehet hatékonyan úszással kombinálni?
3 hónapja kezdtem el egy edző segítségével edzőteremben súlyzós edzéseket folytatni. Az edzések előtt heti öt alkalommal 3.000 métert úsztam átlagosan 56 perc alatt.
Jelenleg heti 4 súlyzós edzésem van. Úszni már csak heti egy alkalommal tudok eljutni és a korábbi teljesítményem visszaesett: Alig 300-400 méter után már nem megy.
Természetesen nagyobb az izomtömegem, közel 6 kilót sikerült gyarapodnom, ami vállon, háton, mellen, karon és lábon egyaránt látszik.
Lehet-e a súlyzós edzéseket és az úszást kombózni? Ha igen, akkor hogyan tarthatom meg az izomtömeg fejlődésének irányát ismételt 3.000 méterek leúszása mellett?
Szia! Nem vagyok személyi edző, de sok sportot csinálok párhuzamosan és régóta, úgyhogy van ilyen jellegű tapasztalatom.
Egyrészt, ha van melletted személyi edző, kérd ki mindenképp a véleményét erről!
Amit én gondolok:
Az úszás a keringési rendszeredet lényegesen jobban és máshogy veszi igénybe, mint a súlyzós edzés. Gyakori jelenség például súlyemelők esetéében, akik edzéseiket az rövid erejű nagy erőkifejtés köré építik, hogy egy lépcsőn felmenve is akár kifogynak a szuszból, vagy éppen nem tudnak csak átlagos tempóban sem hosszabb ideig futni. A keringési rendszered edzettségi állapota úgy, ahogy az izomtömeged sem, nem egy állandó dolog. Ha nem fordítasz rá elég időt, leromlik. Három hónap szerintem bőven elegendő hozzá.
Súlyzós edzés mellé kifejezetten ajánlják a kardio mozgást is, az érrendszeri karbantartó hatása miatt, viszont csak korlátozott mértékben az izomleépítő hatását elkerülendő.
Az egyensúlyt neked kell megtalálnod, döntsd el mi a fontosabb. mi a cél! Ha izmosabban néznél ki, válaszd súlyzózást és a heti egy úszást. Ha fontosabb neked az úszási teljesítményed, vidd el az egyensúlyt abba az irányba. Véleményem szerint heti 2 súlyzós edzés mellett is lehet kiválóan fejlődni izomzatban jó programozás, kaja és pihenés mellett, mellé meg beleférhet 3 úszás. Sok sikert hozzá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!