Izmos vagyok, két éve edzek, mégis szinte bárki le tud nyomni szkanderban. Olyan is, aki soha sem edzett. Miért?
Hello!
En szkander versenyzo vagyok, ha ez szamit valamit, ugyhogy igy irom amit.
Amit irtak a tobbiek abban azert van igazsag itt ott :-)
1. Szoval elso es legfontosabb: technika technika technika :-)
Altalaban aki edzett es megis ennyire mindenki lenyomja, az nem azert van, mert nincs eleg ero, hanem mert valoszinu annyira borzalmas a technikad. Es igen, ennyit szamit, mint latod.
Ezt eleg konnyu lenne orvosolni amugy, csak latni kellene, hogy hogy nyomsz. Kb 1 ora alatt mar el lehet sajatitani az alapokat, az meg mar pont eleg ahhoz, hogy eg es fold legyen utana a kulonbseg, ha legkozelebb nyomsz valakivel, vagy epp pont ugyanazokkal, akikkel elotte.
Egyszeruen mar csak attol, hogy el van mondva/meg van mutatva, hogy mire kell figyelni...
2. Amit irtak az igaz. A szkander az egy edekes allatfaj :-)
Az nem igaz, hogy az izmok nem szamitanak, de az viszont teny, hogy az inszallagok ereje sokkal tobbet nyom a latba...
3. Valoban masra kondicional egy testepito jellegu edzes a kondiban, mint egy fogalmazzunk ugy, hogy szkander specifikus edzes.
Ugyanis a testepito jellegu edzesnel az van, hogy teljes mozgastartomany /pl bicepsznel/, folyamatos mozgas ugye.
A szkander ennek meg pont az ellentete!!
Ezt lenyeges megerteni!
Magyaran szuk mozgastartomany es az is inkabb statikusan, mint dinamikusan.
Pelda erre, hogy mondjuk bicepsznel szuk tartomanyba par huzas, majd 90fok korul csak tartod /statikusan/ a sulyt. Igy erosodnek be a szalagok, no az izmok allokepessege, stb stb...
Ezert fekszik ki a legtobb kondis a szkandernal, mert nincs ero-allokepesseg.
Mert a szkanderhez ez kell. Ha megnezed szkander kozben az tortenik, hogy mindenki Teljes erejebol a masiknak feszul /max terheles/ es aztan nyomjak egymast amig birjak :-)
Mit jelent ez sulyzos edzesre lebontva? : tegyuk fel neked a max bicepszezesed 25kg egy kezzel. Akkor nem az a lenyeg, hogy hany ismetlest csinalsz vele. Hanem, hogy megtartod a sulyt mondjuk a scott padon majdnem derekszogben es mennyi ideig (!) tudod ugy tartani. Ez a lenyeg.
Aztan ahogy erosodnek az emberek itt is mennek fel a szamokkal. Sok szkanderes edz olyan sulyokkal, amivel nem tud klasszikus teljes mozgastartomanyu bicepsz gyakorlatot csinalni, de ugye neki nem is ez a celja. Hanem minel nagyobb sulyt, minel hosszabb ideig meg tudjon tartani...
Ez csak egy pelda volt...
3. Az is igaz, hogy szkanderhez "specifikus" gyakorlatok kellenek, a megfelelo izomcsoportokra.
A felhuzas az egy szep es jo gyakorlat, de a szkanderhez ilyen ertelemben semmi koze.
Ugyanis a felhuzas egy SAS /straight arm strength = nyujtott karu ero/ gyakorlat, meg a szkander inkabb BAS /bent arm strength = hajlitott karu ero/.
Szoval egyik fejlesztese nem jelenti azt automatikusan, hogy a masik is fejlodne...
Szkanderhez inkabb huzodzkodas, abbol is inkabb az ugy nevezett fel huzodzkodas...hogy nem engeded derekszog ala karodat, aztan huzod vissza magad. Vagy amit mar emlitettem, hogy csak statikusan tartod magad a pozicioban.
Stb, stb...irasban tul hosszu lenne mindent leirni, csak igyekeztem egy-ket pontra ravilagitani, hogy jobban kepben legyel.
A tobbit szoban lehetne...ha budapesti vagy, akkor szerencsed van, van itt klubb, egyszer eljossz, es ingyen es bermentve :-) meg lesz mutogatva minden es mehetsz isten hirevel, tudassal felvertezve utana :-)
Ha meg kedvet kapsz, akar maradhatsz is, ha komolyabban gondolod, mert egy igen szep sport ez amugy :-)
Szoval egy szo mint szaz, a lenyeg, hogy veled semmi baj nincs! Attol, hogy lenyomnak, nem jelenti azt, hogy gyenge vagy!
Valoszinuleg csak arrol van szo, hogy ritka gyenge a technikad /es ez nem azt jelenti, hogy akikkel nyomsz ok tanultak, hanem intuitive jobb nekik/ es ha ezt megvaltoztatod, akkor Azonnal valtoznak az eredmenyeid is!
Ha pedig heti 1x akar meg szansz is idot a megfelelo izmok, inak erositesere es "ujrakondicionalasara", akkor plane fantasztikus eredmenyeket lehet elerni :-)
Remelem segitettem, a legjobbakat! :-)
kerdezo akkor velem is szkanderozhatnal egyet, had legyen egy kis sikerelmenyem. xd
amugy amit az elozo irt az mind szep es jo, megis a kivulallok ha azt latjak, hogy lenyomnak szkanderba, akkor egybol azt gondoljak, hogy gyengebb vagy. pedig ehhez a mutatvanyhoz speci edzes is kellene.
A #11-es válaszoló azokat írta le amiket én nem igen akartam boncolgatni(lusta vagyok sokat írogatni meg ilyenek)
Valójában az erő kapcsán sok dolog van ami befolyásoló tényező.Pl.: Ha valaki ezt 10 éve csinálja és gyakorlatokban picit elmarad mögötted, akkor is sikeresebb lesz mivel kifejlesztette az ideg-izom kordinációt.Fekvőtámasz, guggolás, húzodzkódás(és úgy minden mozgásforma) ezek mind idegi energiákból működnek.Vegyünk például egy átlagos embert, aki egész nap a számítógép előtt dolgozik, hazamegy és leül tv-zni(ergó semmi erőfeszítést nem tesz a testéért.)az az ember kb 5% használja az izmainak.Egy testépítő(mai) úgy kb 35% használ...
A lényeg a lényeg, csinálj izometrikus(statikus) gyakorlatokat.(összekulcsolod a kezed, felteszed egy asztalra és minden erődből elkezded nyomni.)
Erről eszembe jutott egy történet.Spiritual Journey of Joseph L. Greenstein könyvben olvastam egy történetet.
- Amikor a gyenge Joseph odament a Nagy Gammához és megkérdezte, h-h olyan könnyen képes vagy dobálni az embereket, mintha csak egy gumilabdát dobálnál? - Kérdezte a kicsi Joseph.
- Gamma elmosólyodot és azt mondta: - Amikor gyerek voltam volt egy nagy fa az udvarban, minden délután kimentem és megpróbáltam kitépni/kicsavarni/eldobni a fát onnan.
- Joseph megkérdezte: - Egy fát?
- Gamma: - Igen egy fát, miután próbálta kitépni/kicsavarni/eldobni egy fát azután egy ember gyerekjáték volt.(ezt mindenképp leakartam írni, sry)
UI.:Am a húzódzkodás azért a legjobb bicepsz gyakorlat mivel 2 izületen keresztül kapja az ingert az izom.(váll, könyök)
#4-es válaszoló.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!