Ezért tűnhet működőképesnek a kettlebell?
A kettlebellesek mindig azt mondják, hogy bár izmosak nem lettek, de a való életben erősebbek lettek egy hobbi testépítőnél.
Na most szerintem a való életben a nehéz dolgok cipeléséhez és a verekedéshez csak 3 izom kell. Ez az alsó hát, a Láb és alkar. Bár szerintem a kettlebell gyakorlatok nem érnek semmit, mivel erőkifejtés helyett csak dobálják a súlyokat, a dobálás egy fontos mellékhatása, hogy az alkart könyörtelenül megedzi. És persze az alsó hát és a láb bár nem kap olyan terhelést mint egy rendes súlyzós edzésen, azért még megedződik rendesen.
Tehát való életben használatos izmok egy kettlebellesnél megedződnek rendesen. Ugyanakkor ezzel a 3 izommal egy átlagos kondiba járó gyerek nem foglalkozik megfelelően. Így az átlagos kondis gyereket valóban le fogja győzni a kettlebelles mondjuk szekrénycipelésben.
Most az ilyen kérdésnél mindig furcsállom, hogy csak én lennék csodabogár?...
Én járok konditerembe, gyúrok vazze, de az edzéstervemben szerepelnek saját súlyos gyakorlatok is meg kettlebellezek is...
4 éve bellezek és imádom, és nem nem azért nem hoz a többségnek valami sok izomzatot, mert jobb állóképességre, vagy mertcsak 3 izmot edzene, hanem mert sokan nem emelnek a súlyon...
Magyar rekord, azthiszem belles szakításban 24kg-al 230 körül van ismétlés...
Na ezt én soha nem fogom kivitelezni, mert ha 20 nál többet tudok csinálni, akkor emelek a súlyon... 32-es bellen mondjuk már 2 éve nem kellett emelnem :D
Szerintem minden vitánál amikor a súlyzós edzést ekézik bármi mással szemben, akkor két tévhitet mixelnek az emberek.
Egyrészt, a súlyzós edzéssel sokkal kevésbé funkcionálisan erős ember leszel, mert túl izoláltan edzed a látványizmokat, ezért nem bírnak alapot ásni, bálát rakni, zsákot pakolni stb a kondisok. Ezzel ellentétben minden más, kevésbé kötött pályán végzett izommunka több segédizmot edz így funkcionálisan erősebb lesz a delikvens, még ha méretre kisebb is.
A helyzet az, hogy ebben van valami. De ugye nem kell ecsetelni, hogy az idióták tolják csak a bicepsz, mell hát kombót, ahogy az idióták verik csak a mellüket, hogy ők pusztán azért jobbak, mert más edzésmódszerekkel dolgoznak. Sajnos a többség az utóbbi két kategóriába esik
Mindn 17 éves kislúzernek van egy ilyen meg olyan erős kőműves rokona, aki sokkal funkcionálisabb bármelyik kondisnál...
Csak azt nem tudják ezek a kis taknyok, hogy a kőművesek 80-90%-ának 30+ éves korukra gerinc sérvük, lágyék sérvük, reumás fájdalmuk, ízületi kopásuk, vagy ezek közül több is van... Pont ezért kezdtem el edzeni én is, mert néha olyan fájdalmat éreztem a hátamból, hogy az ágyból nem tudtam kikelni... Pedig mocsok erősnek hittem magam... És csodák csodájára nem a gyógyszerek, hanem a rendszeres edzés hozott rendbe.
A kettlebell nagyon jó és max. erőben is többet tud adni, mert súlyemelők is használják kiegészítésképpen. Nem csak abból áll, hogy lóbálod a 12 kilót. Próbálj meg Kérdező 24 kilót "lóbálni" legalább 100x, garantált, hogy megérzed.
https://www.youtube.com/watch?v=WJYOztxKiDg
Ezenkívül ha valaki 80 kilót bír "lóbálni", az nem keveset ad a max. erőhöz. A kettlebell nagyon jó eszköz, jobban használható, mint az egykezes vagy kétkezes rúd. Kiválóan megerősíti a fogást is. Egy bellt sosem nősz ki, legfeljebb a felhasználás célja változik meg. 24 kilóval kardiózol, 80-al meg szakítasz például. Másra használod.
Nem fikázom a hagyományos testépítést, meg nem vagyok a farokméregetés híve sem. Kettlebellt én kardióra szoktam használni súlyzós edzés mellé, mert jobban szeretem, mint a futást, taposógépet vagy bicajozást.
Az átlag kondis gyerek meg nem húz fel eleget, azért nem bír szekrényt vinni. Nekem is volt olyan mell-bicepszes ismerősöm, aki nem bírta vinni a szekrényt. Ennyi.
Ez egy érdekes téma. A kettlebellnek helye van a súlyzós edzés mellett az edzéstervben, de az, hogy a kettlebell-szerelmesek összehasonlítják magukat a mell-bicepsz építőkkel...azért...az már szint. :)
A kettlebelltől sem leszel funkcionálisabb, mint a súlyzóktól. Az meg nem a kettlebell "tudásán" múlik, hogy a konditerembe járók többsége nem guggol, nem húz fel és semmit nem csinál az izolációs gyakorlatokon kívül. Mert az nehéz. Ugyanez a kettlebellesek között az olyanok, akik a 12 meg 18 kilóssal küszködnek éveken át.
Én amikor először kipróbáltam a "kondis izmaimmal" 24-essel kezdtem a lendítést - a technika megtanulása után. Belendítettem 30x edző segítségével...a teremben nincs nagyobb kettlebell...abbahagytam. Ennél többet minek?
Ugyanezt gondolom a felhúzásról is egy bizonyos súly felett...mondjuk 140-150 kiló felett, amibe belehúzol 12-t...nagyobbat minek? Akármilyen szabályosan csinálod, a gerincet attól még reszeli rendesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!