Fegyencedzéssel el lehet érni látványos változást?
Nyilván nő az izomtömeg ha jól csináljuk, és beviszünk elég fehérjét. De mennyire látszódik meg az edzés, és mennyi idő alatt? Be kell tartani a könyv által leírt edzésterveket, vagy csinálhatok több ismétlést is? Ki kell hagyni napokat? Vagy lehet minden nap?
Fontos lenne, hogy erősödjek, és az is, hogy testtömeget növeljek, nyilván izomból. 2 hete kezdtem, nagyon szeretem, érdekel a könyv, már kiolvastam, most a gyakorlatokat olvasgatom, kipróbáltam őket, valami jobban megy, valami szinte alig. Átlagban 4-5. lépés környékén vagyok. Úgy gondoltam, hogy megállok az 5. lépésnél, mind a 6 gyakorlattal, és ha már mind tökéletes lesz, akkor lépek eghyszerre a 6.-ra majd a 7.-re stb.
Mennyire lehet vele tömeget növelni?
F/16 (másfél hónap múlva 17), 179cm, 53kg. :(
Ha már a könyv szerint csinálod a dolgokat, akkor miért nem az elejéről kezded? Ezt hangsúlyozza az egész könyv végig, hogy TÜRELEM, és becsülettel járja végig mindenki a lépcsőfokokat.
Így csak tönkrevágod az ízületeidet. Én 177 cm, 60 kg voltam egy éve, amikor elkezdtem. Igenis odaálltam a fal mellé a függőleges húzódzkodáshoz, még ha könnyűnek is tűnt. Annyit csaltam, hogy nem egy, hanem akár két-három ismétléssel is többet csináltam edzésről-edzésre, így az elejét kicsit gyorsabban végeztem a lépésekkel. Most tartok az 5-7. lépésnél (melyikkel hol, nem feltétlenül kell mindig egyszerre továbblépni), és 66 kg vagyok. Elsőre szánalmasnak tűnhet a 6 kg/év, de nyilván az első pár lépés alatt inkább az ízületeim erősödtek, most, hogy elértem a nehezebb gyakorlatokhoz, jön fel a tömeg is. Na meg eddig kevésbé figyeltem evésre, dohányoztam is, stb.
Viszont volt nem is kevés dolog, amit megváltoztattam, magamra szabtam.
Sorozatok száma: én mindig mindenből 3 sorozatot csinálok, hiába van kevesebb írva a könyvben. Pl teljes húzózkodásból 2x10 után már lépne a következőre, én 3x10 után fogok menni, de még az is lehet, hogy 3x15 után. És a sorozatok is különbözőek, variálom a fogásfajtákat és a fogásszélességeket.
Edzések száma és elosztása: próbáltam a könyv szerint, de az nagyon-nagyon kevés lett hamar. Utána átálltam heti háromra, a 3. lépések óta így csinálom: heti 4 edzés.
Hétfő: fekvő+has, kedd: húzódzkodás+láb, szerda pihenő, csütörtök-péntek ugyanaz, mint hétfő-kedd, szombat és vasárnap pihenő. Ezen kívül statikus gyakorlatokat is csinálok, később jól fog jönni. Függeszkedés hátamon egyre növekvő tömegekkel (jelenleg 10 kg van a hátizsákomban) 1 percig, támaszkodás ugyanígy, széles terpeszben, földdel párhuzamosig hajlított combokkal állás egy percig, plank 1 percig, mindezt hátamon a 10 kilóval, ebből két sorozat.
Láthatóan és érezhetően erősebb vagyok, és úgy érzem, hogy most jön el majd az igazi erősödés, ahogyan haladok a nehezebb gyakorlatok felé. Még egy év, és menni fognak az igazán nehéz gyakorlatok, muscle up, planching, front és reverse lever, fekvő kézenállásban, stb.
Szóval ha gyorsan akarod a látványos kinézetbeli változást, akkor menj inkább konditerembe, megfelelő étrenddel és edzéssel látványosabban fogsz fejlődni, mint a fegyencedzéssel.
Viszont - de ez csak az én egyéni véleményem - szerintem többet ér, hogy fegyencedzés közben megtanulsz bánni a testeddel, mint az, hogy egy izolált gyakorlattól óriási bicepszed lesz.
Ismétlem, nem akarom bántani a testépítőket, nekik más a céljuk, és ők is, mint minen sportoló megérdemli az elismerést, hiszen rengeteg munkát fektet bele a kinézetébe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!