Omega 3 halolaj. Most akkor hogy is van?
vágom hogy az oldal fele utál engem, mert mindig tanulmányokra hivatkozom a kommentekben, és sokszor olyan dolgokban nem értek egyet, ami másnak tök alap, viszont ez most nekem is új:
aki lusta annak a lényeg:
"Risk of cardiac death was higher among subjects advised to take oily fish than among those not so advised"
"Supplementation with omega-3 fatty acids did not reduce the risk of overall cardiovascular events (relative risk, 0.99; 95% CI, 0.89-1.09), all-cause mortality, sudden cardiac death, myocardial infarction, congestive heart failure, or transient ischemic attack and stroke"
vélemény?
Minden tanulmánynak van ellen tanulmánya. Ez tudományos körökben alap dolog, mert egyrészt publikálási kényszer van és új téma híján jó ötlet másét megcáfolni, másrészt sok "szponzorált" kísérlet van, ahol cégek kérnek vizsgálatokat erre arra, és ha már fizet, akkor a tudósok nem szívesen hoznak ki más eredményt mint amit várnak tőlük.
Én az ilyenek után mindig józan paraszti ésszel végig gondolom, hogy mi lehet az igazság.
Azért ebben a témában már van elég tapasztalat. Sok nép van aki sok halat fogyaszt, és az emberre ősidők óta jellemző, hogy víz, tenger közelében él, tehát ebből következik, hogy a halfogyasztás egy igen régi dolog. (én vizimajom elmélet hívő vagyok) Szóval szerintem alapvetően az emberi szervezetnek nem tehet rosszat a halban lévő omega három. Ez biztos. (Most a tenger szennyezettségtől eltekintve, mert manapság mi nem az...)
Tapasztalatom szerint az ilyen tanulmányokban egy csomó amúgy nem mellékes dolgot nem vizsgálnak. Pl, hogy a minta, az embersokaság amit néztek, mennyi tejterméket fogyaszt (érelmeszesedés!), menyit mozog, milyen a d-vitamin szintjük, testtömeg indexük stb. Én is tudnék olyan alapsokaságot vizsgálni, ahol hótziher, hogy két tonna omega-3 sem fogja csökkenteni a szívinfarktus kockázatát.
Egy példát mondok:
Néztem egy dokumentum filmet a múltkor a vitaminokról. Megállapították, hogy a svédeknél sok a csontritkulásos beteg, annak ellenére, hogy sok tejterméket fogyasztanak. Erre a tudósok megvizsgálták és arra a következtetésre jutottak, hogy a svédek sok tejet és halat esznek, amiben sok az a-vitamin, tehát az a-vitamin csontritkulást okoz. Azt elfelejtették, hogy a svédeknél pl. nem süt sokat a nap!!! Ergo, nincs d-vitamin. És azóta tudjuk, hogy a tej fokozza is a kálcium ürítést... Szóval maga a végkövetkeztetés józan ésszel is egy marhaság, olyan mintha azt mondanám, hogy a meggylé piros, a vér is piros, tehát a vérem azért piros, mert sok meggyet ettem. Kb semmi köze a kettőnek egymáshoz.
Na hát ezek a tanulmányok is kb ilyen óvodás szintűek lehetnek.
Ismerősöm dolgozott tudományos területen, és mondta, hogy néha olyan szemetet publikáltak egyesek, ami szégyen volt, de ugye kellett a következő tudományos fokozathoz.
No meg ott van, ami nem tudnak megcáfolni. A személyes tapasztalat. Évek óta szedek omega-3-t halolaj formájában, és azóta nem gyullad be az ujjpercem, élesebb az eszem és jobban érzem magam. Igaz nem csak ennyit teszek az egészségemért, de akkor is számít. Nyilán a sok kicsi megy sokra!
Lassan nincs olyan tápanyag, amiről ne olvastam volna két szögesen ellentétes állítást, persze mindet kutatásokkal alátámasztva. Ugyanez van a táplálkozási irányzatok tekintetében.
Maradni kell a lenmagolajnál, arról talán még nincs ilyen kutatás. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!