A testépítés miatt nem nőttem meg?
A családban mindenki magas, csak én maradtam 175 centi.
18 éves fiú vagyok, 14 éves korom óta űzöm a testépítést.
Keményen csinálom már évek óta, nagy súlyokkal.
Talán nőni fogok még?
A válaszokat előre is köszönöm.
dehogyisnem, egy kis élettan ismeret itt nem ártana sokaknak...
a tested adaptálódik a terheléshez, amit kap. ha abban a korban, amikor még nősz, nagy súlyokat emelsz, akkor nemcsak az izmaid fejlődnek, hanem hozzá a csontozatod is. Nagy súlyok emeléséhez a rövid végtagok ideálisak. ezért az edzés hatására a csontvégeknél elhelyezkedő növekedési porckorong elmeszesedik, és nem lesz képes a csont hosszirányban nőni.
amúgy a genetikai magasságod a szüleid magasságának az átlaga plusz 3-13 centi lenne. ha a magasságod ez alatt van, akkor valszeg túltoltad az edzést.
16 év alatt nem ajánlott a súlyzózás. komolyabban pedig főleg nem. Vannak gyakorlatok amik pedig kifejezetten károsak is lehetnek gyerekeknél. Ilyen pl a nyakból nyomás (komolyabb súllyal természetesen). Várhattál volna még 2 évet. Pont 14-16 körül szoktak az emberek egy komolyabb növekedést megélni.
18 után már ritkábban nőnek az emberek, de lehet fogsz még 1-2 centit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!