Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Crossfit vagy edzőterem?...

Crossfit vagy edzőterem? Érvek-ellenérvek?

Figyelt kérdés
Jártam korábban edzőteremben, de most crossfitezésen gondolkodok. Tetszik ez a sport, de pl sosem tudtam kötelet mászni és hasonlók,és még igy 24 évesen is bennem van a para h nem megy. Hol vannak crossfit termek Bp-n,milyen áron van egy bérlet kb?Melyiknél érek el hamarabb látványos fejlődést ha betartom az étrendet,stb?
2016. márc. 27. 18:35
 1/3 anonim ***** válasza:
A Crossfit az állóképességről, a testépítés az izomnövelésről szól inkább. Mindkettő mellé kell étrend. Kötelet mászni meg ilyeneket úgyis meg fognak szerintem tanítani, meg biztos van kezdő csoport, ahol mindenki a nulláról indul.
2016. márc. 27. 18:44
 2/3 anonim ***** válasza:
Haver járt crosstrainingre, és eléggé összeesett tőle a testépítő edzések után. Jó állóképessége lett, de iszonyatos kalóriafelhasználás miatt deficitbe került, és szerintem izomtömeget is vesztett rendesen. Emellett elég sokszor voltak kisebb sérülései, húzódásai. Nekem emiatt a kapkodós, időre rángatózós dolog miatt nem szimpatikus. Ha szívós akarsz lenni, akkor érdemes lehet megpróbálni. Ha izomtömeget szeretnél, akkor egyértelműen súlyzós edzés.
2016. márc. 27. 20:21
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Hello!

Azt bírom, hogy mindenki látatlanba találgat :-)

Először jó lenne, ha leírnád, hogy mit értesz "látványos fejlődés" alatt, meg hogy milyen a testalkatod.

Igaza lehet az előttem lévő hozzászólónak, hogy aki testépítő edzést végzett éveken át és meglévő nagy izomtömeggel rendelkezik és olyan típus, arról rögtön le fog ugrani némi izomtömeg, mert crossfiten igencsak intenzív edzések vannak és a "felesleg" gyorsan leapad.

Viszont, ha valaki tök kezdő és mondjuk vékony testalkatú, akkor az általános tapasztalat az, hogy a crossfit-től jobban fejlődik, mint a konditermi edzéstől, izomtömegben és erőben is nézve!

Természetesen ugyanez igaz a husibb emberekre is, akik meg feleslegből kezdik!

Ami ugye a teljes test edzétől és a szabad súlyoktól van + metabolikus edzés, jobb hormonális reakció, stb...

Természetesen ez nem a crossfit sajátja, mielőtt jönnének a kötekedők, de azt mindenki elismerheti, hogy a konditeremben általánosságba véve nem szoktak felhúzni, szakítani, guggolni /nem keretben...bár sokan még abban sem.../, megfelelő intezitású edzést csinálni, stb...

//Szóval nem, nem testépítést fikázó dolog ez, mert nem keverem soha a testépítést és a konditermet.

Konditeremben végezhető testépítő jellegű edzés, erőemelő jellegű edzést, aerob jellegű edzést, stb...

De az tény, hogy a legtöbb konditerembe járó egyénnek nincs megfelelő elméleti és gyakorlati ismerete a helyes edzésről...sztem ezt mindenki észrevette már.

Szóval akinek nem inge, ne vagye magára!

//

Na de a kérdésedre a válasz:

Ha tetszik a sport, akkor mindenképpen menj el!! Nem veszíthetsz semmit, meg se kellett volna kérdezned :-)

Ahogy írták is, semmi gond, ha nem tudsz valamit. Amúgy meg nem a kötélmászás lesz a legnagyobb bajod :-) Vannak kezdő csoportok, mindenben segítenek...don't panic! :-)

Akkor nézzük a pro és kontrát :

Pro:

- teljes testes edzés minden alkalommal

- durva állóképesség fejlesztés

- durva erő (!) fejlődés

- változatos gyakorlatok, nem lesz unalmas sok idő eltelte után sem

- pont a sokféle gyakorlat miatt rengeteg új dolgot kell megtanulni, emiatt nagyban fejlődik a mozgás-intelligenciád /nem tudom van-e ilyen szó magyarul, angolul movement intelligence...mondhatjuk magyarul, hogy sokkal ügyesebb leszel mindenben, test/mozgáskordináció, stb :-)/

- jó közösség, jó csapatszellem

kontra:

- sok idő megtanulni

/a "valódi crossfit"es technikai dolgokat jó idő lesz elsajátítani...attól függ, honnan indulsz, nekem 1,5 év volt :-) persze utána már istenkirályság van :-)

értem itt az olimpia súlyemelést, ami nem véletlenül egy külön sportág, nagyon technikai dolog...

tornászgyűrű szintén, stb stb...

Nem csak megtanulni ezeket, hanem a szükséges MOBILITÁSt is meg kell szerezni előtte, nem csak erő és technika.

Bár ez mehetne a pro részbe, ugyanis a legtöbb konditerembe járó, aki gépekkel edz megengedheti magának, hogy kötött vállai, csípője, stb legyen, mert úgyis tud dolgozni a gépeken.

Viszont crossfit-en ez szinte lehetetlen, úgyhogy előbb fejleszteni kell nagyon jó vállmobilitást, csípőt, combhajlítót, térd, boka...csak hogy egy párat említsek...:-)

De ez összeségében csak jót tesz a testednek, egészség szempontjából is

/

Kontra:

- bizony sok mindent időre "kell" csinálni és ez nem szokott túl jót tenni az odatévedő kezdőknek, gyenge önakarattal lévőknek.

Kell egy jó termet találni /én bejártam pesten az összeset és hát sajnos nem sok jó edzővel futottam össze, aki erre figyelne/, ahol az edző és a többiek nem hajszolnak téged, hogy gyorsabban gyorsabban, amíg kezdő vagy.

Azért írtam, hogy csak a gyenge önakarattal lévőknek lesz baj, mert ha kicsit maszkulinabb és határozottabb ember vagy, akkor magasról letojod /moderálták :-D/, hogy ki mit mond neked, csinálod a saját tempódban a dolgokat, mert nem érdekel az idő és szép lassan fejlődgetsz, biztonságosan.

De ez sztem mindenhol igaz...a konditerem se gyökérbiztos, ha hülye az ember ott és ész nélkül pakolgatja a súlyokat, akkor ott is lesz baj. Szóval ez minden sportra igaz, pontosabban inkább ember kérdése, mint sporté.

A crossfit fantasztikus sport, de természetesen ezt is lehet béna módon /ezt is moderálták :-)/ csinálni...önmagadtól senki sem ment meg, tartja a jó öreg mondás...

Nagyon röviden összegezve, szerintem a crossfit az egyik legjobb ERŐ és(!!) ÁLLÓKÉPESSÉG sport manapság. Türelmesnek kell lenni, meg kell tanulni a technikákat, mozgásokat nagyon jól, erre rá kell szánni az időt és energiát. De a fejlődés így fokozatos és biztonságos lesz.

Meglátod nem fog csalódást okozni.

Budapesten elég sok terem van már szerencsére, lehet válogatni, attól függően melyik részén laksz pestnek...Crossfit Trafo, Crossfit Újbuda, Crossfit Duna, Crossfit Spark, stb...tudod, google a barátunk :-)

Reméljük segített, további jó edzést, bármit is válassz! :-)

2016. márc. 31. 19:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!