Mennyiből lehet a legolcsóbban bevinni szervezetünkbe a napi rostmennyiséget?
Azt mondják 25-30g az ideális.
Ezt miből lehet a legolcsóbban bevinni?
Ötletek?
Nekem is a legmag ugrott be :) Ad rostot is, kalóriát is, különböző ételekre szórva darálva teljesen jó tud lenni, de más magvakkal, vízzel keverve finom magropogóst is ad. Ésatöbbi. Sosem értettem, miért eszik egyesek magában az ételalapanyagokat, amikor úgy nem jók.
Némely zöldségben is viszonylag sok rost van, már ha sokat eszik belőle az ember. Ott vannak a gabonák is.
Nálam így áll:
100g Mogyoró 6,9g rost
150g Zabpehely 15g rost
100g Alma 3,7g rost
200g Kígyóuborka 1,2g rost
100g Rizs (fehér) 2,4g rost
Ez 29.2g rost
De ez 5 hétre vagyis 1 hónapra majdnem 20000ft.
Ez reális? Úgy értem tényleg ennyit kell költeni szénhidrátra és zöldségekre?
Igazából kigyóuborka kb. szükségtelen zöldség, ha hasznosságát veszed figyelembe, mogyorót és almát szintén csak azért eszed, mert szereted, nem pedig azért, mert van értelme. Nem, nem "kell". Nekem az egész étrendem 25e, hússal együtt. Nyilván lehet extrázni, nem véletlenül költenek egyesek 40-et csak ételre, de a "kell" akkor is túlzás.
Amúgy teljesen felesleges rástresszelned a napi ajánlott rostbevitelre, nincs rá szükség. Nem arról van szó, hogy a magas rostbevitel gátolja a vitaminok felszívódását, hiszen nem 30-35g lesz ez az érték, hanem 45-50, viszont van, aki 30g rost mellett már székelni sem képes.
Az égvilágon semmi hátrányod nem származik abból, ha te csak 18-20g szénhidrátot viszel be egy nap folyamán, bátran vegyél vissza belőle.
Nekem az a gondom, hogy sose foglalkoztam a rosttal ezért ha nem eszem rostot vagy minimálisat eszek akkor ilyen masszaszerű izét szarok mindig és akkor nehezen akar kijönni a "dolog". Úgy vettem észre ha 20g felett eszem rostot akkor könnyebben megy a szarás és ritkán lesz masszaszerű.
Persze ehhez hozzátartozik, hogy éveken át ilyeneken éltem:
- Szalonna, császárszalonna, kolbász, medvesajt, szalámi, sok kenyér, péktermékek. Meg van úgy hogy csak napi 1-1,5l vizet iszom.
Nézd, enni kell, rosttól függetlenül :) A legtöbb, amit írtál, egész olcsó. Az uborka nem, azt simán cserélheted valamire, az télen drága és ahhoz képest nem sok minden van benne. Én is eszem cukkinit, de minimális mennyiségben, mostanság pl. káposztát eszem, finom és igen olcsó.
A rostra nem figyelek, az nálam tuti elég magasan van, sok olajos magvat eszem s a zöldség is fontos számomra, s ez mindig is így volt (bár régen nem volt olyan sok olajos mag, viszont volt gabona). Sok rostmentes dolgot eszem, de a maradék is elég.
(Amúgy rost nélkül is lehet élni, a zerocarbereknek semmi bajuk vele, úgy tűnik, csak a kevés rost rossz, a semmi nem. Átalakul a bélflóra. Érdekes dolgok ezek.)
A vékonyabb székletnek lehet köze a kövérséghez?
Én sajnos kövér vagyok a múltban ilyeneken éltem (császárszalonna, medvesajt, kolbász, szalámi, péktermékek, olajban sült húsok, kevés víz és kevés rost).
Mostanában ha sok rostot eszem akkor normális a vastagsága és az alakja, de ha zsírosat meg az imént felsoroltakat akkor van hogy csak egy nagy massza lesz vagy vékony filc vastagságú és ezt nehéz kinyomni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!