Az ember izomzatát milyen arányban építik fel az aminosavak?
Olvasni olyat, hogy 60% glutamin, közben ugyanazon az oldalon egy másik cikkben már azt írják, hogy ez tévhit. Írták azt is, hogy 35% BCAA aminokból áll, de azt már nem, hogy a leucin, izoleucin, valin pontosan milyen arányban oszlik meg.
Milyen az ember húsának aminosavprofilja?
Anno rengeteget kerestem én is a választ. Arra voltam kíváncsi, milyen arányban kéne fogyasztani az aminosavakat, hogy a test abból a legtöbb fehérjét legyen képes előállítani.
Tudni kell, hogy a kérdés elmélet, hisz azért mert beviszel 100 grammot ebből is meg abból is, nem biztos, hogy mindkettőből be is fog épülni 100-100 gramm, még akkor sem, ha szükség van arra a 100 grammra. Mint ahogy a vitaminok sem egyforma hatékonysággal hasznosulnak a testben.
De tételezzük fel, hogy ami bemegy, az fel is szívódik és be is épül.
Széttúrtam a netet az emberi izomszövet aminosavprofilja után, de semmi. Biztos van, de nem találtam.
Csak ezt:
aztén összehasonlítottam a csirkemell és a scitec 100% whey prof aminoösszetételével (mivel ezeket könnyen meg lehetett találni a neten).
Itt az eredmény:
Vagyis hellyel-közzel mindkettő ott van, ahol a Institute of Medicine's Food and Nutrition Board ajánlása.
Kérdés, hogy ez az ajánlás mire alapoz. Erre viszont nem találtam választ.
Itt görcsölök fél órája, hogy összehozzak egy táblázatot, aztán mire végre kész, belinkeltek egyet netről.
Szép :)
Persze, ez csak elmélet, nekem meg túl sok a szabadidőm.
Kb. semmi értelme az egésznek.
Itt a full tábla, amit kb 1 éve csináltam:
Pont az a nutriondata oldalt néztem én is. :)
Köszönöm az eddig válaszokat.
Ezta tablazatot meg nem lattam koszi! :-))
Az en eddigi infom szerint 1. helyen van a glutamin, 2. a taurin, de a taurin szabad formaban van jelen, es nem tudjak pontosan mi a szerepe a szivizomban es a vazizomban, de az ingeruletatvitellel es tapanyagszallitassal hozzak osszefuggesbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!