Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Az ember izomzatát milyen...

Az ember izomzatát milyen arányban építik fel az aminosavak?

Figyelt kérdés

Olvasni olyat, hogy 60% glutamin, közben ugyanazon az oldalon egy másik cikkben már azt írják, hogy ez tévhit. Írták azt is, hogy 35% BCAA aminokból áll, de azt már nem, hogy a leucin, izoleucin, valin pontosan milyen arányban oszlik meg.

Milyen az ember húsának aminosavprofilja?

2016. jan. 6. 19:33
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Jaja, ez a 60% glutamin sok helyen szerepel, de azt is írják egy helyen, hogy ez tévhit.

Érdekes egyébként, hogy sok helyen az egyik esszenciális aminot, a hisztidint nem is tekintik annak, pl. itt mintha kifelejtették volna:

[link]

De itt is:

[link]

2016. jan. 6. 21:47
 12/19 Szintis Zoli ***** válasza:

Anno rengeteget kerestem én is a választ. Arra voltam kíváncsi, milyen arányban kéne fogyasztani az aminosavakat, hogy a test abból a legtöbb fehérjét legyen képes előállítani.

Tudni kell, hogy a kérdés elmélet, hisz azért mert beviszel 100 grammot ebből is meg abból is, nem biztos, hogy mindkettőből be is fog épülni 100-100 gramm, még akkor sem, ha szükség van arra a 100 grammra. Mint ahogy a vitaminok sem egyforma hatékonysággal hasznosulnak a testben.

De tételezzük fel, hogy ami bemegy, az fel is szívódik és be is épül.

Széttúrtam a netet az emberi izomszövet aminosavprofilja után, de semmi. Biztos van, de nem találtam.

Csak ezt:

[link]

aztén összehasonlítottam a csirkemell és a scitec 100% whey prof aminoösszetételével (mivel ezeket könnyen meg lehetett találni a neten).

Itt az eredmény:

[link]

Vagyis hellyel-közzel mindkettő ott van, ahol a Institute of Medicine's Food and Nutrition Board ajánlása.

Kérdés, hogy ez az ajánlás mire alapoz. Erre viszont nem találtam választ.

2016. jan. 6. 21:51
 13/19 Szintis Zoli ***** válasza:

Itt görcsölök fél órája, hogy összehozzak egy táblázatot, aztán mire végre kész, belinkeltek egyet netről.

Szép :)

2016. jan. 6. 21:52
 14/19 Cortez70 ***** válasza:
Ezekkel nem leszek nagyon izmos. Naturálban hiába variálsz te az aminosavakkal, akkor sem lesz semmi sajnos.
2016. jan. 6. 21:54
 15/19 Szintis Zoli ***** válasza:

Persze, ez csak elmélet, nekem meg túl sok a szabadidőm.

Kb. semmi értelme az egésznek.

Itt a full tábla, amit kb 1 éve csináltam:

[link]

2016. jan. 6. 21:58
 16/19 Szintis Zoli ***** válasza:
2016. jan. 6. 21:59
 17/19 Cortez70 ***** válasza:
Értem. Amúgy jó kis táblázat, de ebből is látszik, hogy tökmindegy mit eszel. ;)
2016. jan. 6. 22:00
 18/19 A kérdező kommentje:

Pont az a nutriondata oldalt néztem én is. :)

Köszönöm az eddig válaszokat.

2016. jan. 6. 22:07
 19/19 anonim ***** válasza:

Ezta tablazatot meg nem lattam koszi! :-))

Az en eddigi infom szerint 1. helyen van a glutamin, 2. a taurin, de a taurin szabad formaban van jelen, es nem tudjak pontosan mi a szerepe a szivizomban es a vazizomban, de az ingeruletatvitellel es tapanyagszallitassal hozzak osszefuggesbe.

2016. jan. 7. 12:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!