Naturálként miért jobb a teljes testes edzés az osztottól?
Mindenféle edzés nélkül 20 hét alatt kb. 9 kg izmot szedtek föl egy kísérletben...
:D :D :D :D :D
Naturálként egy idő után csak gyülemlik-halmozódik a feszültség edzésről edzésre, ha osztottan dolgozik az ember. A végére már az egekbe van emelve az intenzitás(vagy a volumen a legbutábbaknál)(bukás után 3 dropsett + agresszív nyújtás) és csak nagyon lassan halad az ember, sérülésveszélyes és az idegrendszer számára baromi megterhelő.
A teljes test programok egy naturál számára sokkal kiegyensúlyozottabbak, pl hst : ugyanakkora volument biztosít, ciklizálja az intenzitást, és maximalizálja a több edzéssel a fehérjeszintézist. Mindenesetre én a tavaszi versenydiétám előtt pár héttel már osztottan fogok edzeni ennek is meg van a maga oka.
Ez a fehérje dolog meg nagyon egyéni, sok az inzulinrezisztens ember akiknek első körben magasabb fehérje és zsír bevitelre van szükségük, majd később ha már van izomtömegük és alacsonyabb a testzsírjuk már sokkal jobban hasznosítják a szénhidrátot. Legjobb tudásom szerint, ha mindig magas a fehérjebevitel akkor hatékonytalan a fehérje hasznosítása. Ezt úgy értem, hogy nem mindegy hogy 30-nak a 20%-át vagy 15-nek az 50%-át építi be. Tehát a kevesebbet jobban hasznosítja, csak az ugye kevesebb. Nem tudom mennyire érthető, nincs erőm tudományosan utánanézni.
béka, végre valaki, akivel lehet értelmes beszélgetést folytatni. :)
A kajáról:
Alapvetően glükózoxidáció a default mindenkinél, a ketózist nem vettem számításba, mivel túl bonyolultnak és előnytelennek tartom az átlag ember számára (értsd: a ketózis nem csak egy étrend/diéta, hanem inkább egy életstílus. Miért mondom? Been there, done that).
Mivel glikolízisről van szó, ezért a legtöbb energiát szénhidrátokból kell biztosítani. Itt arra az elméletre gondoltam, miszerint az össz kalória mondjuk 60%-át*. Maradék 25-30%-ot zsírból, a maradékot meg fehérjéből (a 30-nak 20%-a vagy 15-nek 50%-a pedig teljesen mindegy, hiszen a 30 és a 15 nem ugyanakkora energiafelhasználású testet feltételez. Értelemszerűen egy 100kg-s ember össz kalóriáinak a 15%-a több lesz, mint egy 60 kg-sé, így a konkrét fehérje mennyiségben is eltérés lesz).
A magas szénhidrátnak ezer és egy előnye van. Az izomzat ~60%-a glikogén, így számomra egyszerűen rejtély, hogy miért alacsony szénhidrátos diétával próbálnak az emberek izmot megtartani egy szálkásítás során. Ráadásul, mint szó volt róla, energiát szolgáltat, tehát enged nagyobb súlyokat használni, amivel megint csak nagyobb esélyed van megtartani az izomzatodat. Plusz, később lassul be az anyagcseréd, ha egyáltalán.
Ha emellé szálkásításkor társul még viszonylag magas zsírbevitel (25-30%), akkor a hormonrendszered is rendben van, és nem lesz hiány T3-4-ből, így nem áll meg a fogyás (vagy később, vagy kevesebb ideig áll, ha egyáltalán).
Ha pedig ezeknek a kalóriáknak a helyét elfoglalod fehérjével... hát, magamon is tapasztaltam az eredményét, gondolom ezt sokan mások is ismerik.
Amit szoktam még hangoztatni, hogy nem kell számolni a makrókat, csak a kalóriát. Valószínűleg itt senki sem profi kártyás testépítő vagy erőemelő, úgyhogy értelmetlen és felesleges időpocsékolás a makrókkal szarakodni, hordozgatni magaddal a telefonodat, írogatni a rengeteg hülyeséget, aztán ha igazán hardcore vagy, akkor levonni az egészből a rostot hogy bezabálhass még valamit...
Ha nem versenyzel, bőven elég a kalóriák számolása, és az, hogy ne legyél full sötét. Értelemszerűen, ha egész nap - példánál maradva - milka csokit zabálsz és cukros kólát iszol, akkor nem fog működni a kalória számolás. Ha viszont ésszel eszel, "tiszta" kajákat, akkor bőven jó leszel a kalóriaszámolgatással (főleg ha superfood-okat eszel, lásd. valódi mogyoróvaj).
Szokták még mondani a "nem teljes fehérjéket", amik szerintem hasonlók lehetnek, mint az "összetett szénhidrátok". Azaz jelentéktelenek. Mi a bizonyíték erre? Nézd meg a vegán erőemelőket, testépítőket, stb.
Szóval ez a "nem teljes fehérje" dolog vagy marketing célokat szolgál, vagy valóban van valami tudományos alapja, mondjuk élsport szinten (bár a csóró kínaiak világrekordokat döntenek meg, viszonylag nem sok fehérjével, csak barna rizzsel... ami amúgy superfood, ha a jó fajtát választod). Tehát nem-versenyzői szinten ugyancsak jelentéktelen és értelmetlen, viszont közelebb viszi az embert a fehérje porok megvásárlásához. Ilyen nemes célért pedig megéri ezt reklámozni a fehérjékről.
Rögbi játékosokról:
Egy időben az volt a divat, hogy calisthenics meg saját testsúlyos edzésmódszerekkel edzették őket, hivatkozva az 50-es években is elavultnak számító kamu szövegre, hogy "ha a saját tested tudod mozgatni, akkor bármilyen súlyt". Aztán jöttek a súlyemelő és erőemelő edzést folytató játékosok, és egyszerűen kórházba küldték a saját testsúlyos bohócokat. Azért tartom jó példának a rögbit, mert nem kifejezetten állóképességi sport, hiszen ott a gyorsaság sprinteknél, és ott a nyers erő is. Tehát tulajdonképpen minden képességet lefed.
Az 0.8-at és 1.2-t (ez már a cuccos szint) pedig olyan emberek találták és kutattatták ki, akiknek millió dolláros befektetése van a játékosaiban, tehát nem igazán érdemes átvernie őket.
*Kutatás szerint ha egy szálkásításban a kalóriák 80%-át szénhidrátból viszed be, ráadásul """rossz szénhidrátból""", akkor is csak MINIMÁLIS lesz az izomveszteség egy kiegyensúlyozott és/vagy mondjuk fehérjetöbbségű étrendet követő sportolóval szemben. Átlagosan fél font (454 / 2 = 227g), ami mondjuk 1-2-3 hét alatt vissza is jön. Tulajdonképpen jelentéktelen, ha valaki nem versenyző. (Én mondjuk 60% szénhidrát mellett nem veszítettem még izmot szálkásításkor, sem erőt, sőt, erőben növekedtem is, tehát izomban is kellett vagy kell majd nőnöm).
Szóval ha a kalóriád 80%-át milka trüffeles csokiból viszed be, a többit meg amiből akarod (és ez egy elég valószínűtlen helyzet), akkor is csak minimális különbség lesz közted és a klíen szálkásító között (te mondjuk az éhségtől szenvedsz, ő meg a száraz csirkétől rizzsel).
Biztos kihagytam valamit, de én is diétán vagyok, szóval bocsánatos... :D
Én arra gondoltam, hogy ha egy 100 kilós embernek adunk 100 gramm fehérjét akkor abból arányában többet használ fel mint ha 200 grammot adunk neki, csak az ugye fele annyi. Arányában jobban hasznosítja. Van ilyen hintáztatás is, hogy a kalória állandó és váltakozik a ch-fehérje arány.
Eleve nem jó ide más sportokat keverni, a testépítés az más. Erőedzésnél is jóval kevesebb az izomsérülés, tudom mert végeztem erőemelő edzésterveket.
T4 az kb. mindig állandó, és a T3 -ra csak a szénhidrát van hatással. Az ilyen általános kutatások pedig nem relevánsak: 1. A testépítőkön kívül csak néhány más sportág sportolóin van értelmes izomzat azok is legtöbbször a gyógyszereknek köszönhetik(legalábbis részben)
2. A legtöbb sport teljesen más, inkább állóképességi vagy erőállóképességi sport
3. Köztem biztos nem, ezt felejtsd el. Én már csak gondosan vezetett étrend és edzésnaplóval tudok akárhova is előre fejlődni nemhogy milka trüffellel.
Aki szálkásodni akar és kezdő annak mindig alacsony szénhidrátot kell ajánlani, mert az inzulinreceptorai tönkre vannak menve. Ezt csak úgy lehet megjavítani ha úgy izomsejtek jönnek létre új receptorokkal. Aki elhízott annak olyan rossz az anyagcseréje hogy egyszerre tud izmot veszíteni és zsírt építeni. Egy átlag kezdőnek csak kalóriát szoktam megmondani a többit pedig töltse ki jó minőségű étellel. A szénhidrátok minősége és időzítése a legfontosabb mind izomépítés mind zsírvesztés szempontjából. Egyáltalán nem mindegy mikor mit eszik az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!