Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Mikortól osszam fel az edzésem?

Mikortól osszam fel az edzésem?

Figyelt kérdés
Egy hete kezdtem el, előtte is mozogtam, jártam terembe is, de nem rendszeresen. Kezdő átmozgató edzéstervet csinálom. Meddig kellene? A jövő héten már oszthatom két napra, aztán háromra? Egy alap osztott edzés tervet is szívesen fogadnék. Lány vagyok
2015. jún. 22. 14:48
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:

4-es:

Ezt írtad:

"Heti 3-szor 5×5 az hetente 75 ismétlés. Ha viszont igazi hárdkór átbäszott szerencsétlen vagy, akkor fogod az osztott edzésterved, kinevezel egy "lábnapot", és csinálsz mondjuk 4×8, vagy 3×10, vagy akármennyi ismétlést. Ez heti 30-32 ismétlés... "

Erre válaszoltam.

Nem mindegy, hogy 25 ismétlést csinálsz egy alkalommal vagy 30-32-t.

Mert ha a határon vagy, akkor pont az 5-7 plusz ismétlés ÉS a megfelelő idejű regeneráció fogja hozni az eredményt.

A futás és a súlyzós edzés nyilván nem ugyan olyan mozgásforma, de úgy látszik nem értetted meg a hasonlatot.

Ha futsz rendszeresen 5 km-t, ami a teljesítményed határa, akkor azt hiába teszed meg hetente 3-szor vagy minden nap, nem fogsz fejlődni.

Akkor fogsz fejlődni, ha egyszerre többet futsz és utána inkább többet pihensz, ebben van a hasonlóság a súlyzós edzéssel.

Tehát nagyobb egyszeri megterheléssel és több pihenővel jobban lehet fejlődni, mint több kisebb terheléssel és kevesebb pihenővel.

2015. jún. 25. 18:50
 12/12 anonim ***** válasza:

4×8 hetente egyszer sokkal kisebb súlyt jelent, mint 5×5. Az 5-ös ismétlés szám épp a hipertrófia és az erőnövekedés (ami szintén hipertrófia, de most mindegy) határán van.

Az 5×5-nek épp az a lényege, hogy egy közepes súlyról elindulsz, és edzésről edzésre addig adod hozzá a súlyokat, ameddig meg bírsz csinálni 5 ismétlést, véres verejtékkel az utolsó kettőnél. Ha úgy érzed menne a hatodik, akkor növelsz a súlyon, és így tovább.

Nem arról van szó, hogy 100 kg-val csinálsz 4×8 helyett 5×5-öt (/heti háromszor), mert az milyen jó (egyébként már ez is dobna a fejlődésén bárkinek). 5×5-nél az 1RM-ed 85-90%-ával edzel, sorozatok közt annyit pihensz mint egy erőemelő. Igazából a testépítés és erőemelő edzés hibridje.

A "nagyobb egyszeri megterhelés" pedig sehova nem vezet, épp mint az osztott edzéstervek. Izomnövekedés szempontjából még mindig csak és kizárólag a fehérjeszintézis számít, ami heti 3 teljes test edzéssel a legmagasabb. Plusz ha 5x5-ben edzel, akkor társul mellé az erő.

Egyébként a futás még mindig szar példa, ellenben úgy tűnik, hogy aki félreértett valamit, az te voltál, mivel én sosem a progresszív túlterhelés ellen beszéltem, hanem az osztott edzésterv ellen. Az 5×5 pedig mind mennyiségben, mint "minőségben" (súlyban) több, mint a heti egy 4×8, vagy 3×10, ráadásul szinte lineárisan progresszív, mivel jó ideig edzésről edzésre pakolhatod fel az újabb súlyokat.

2015. jún. 25. 23:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!