Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Ki mit gondol a fegyencedzésrő...

Ki mit gondol a fegyencedzésről? Előnye, hátránya a súlyzós edzéssel szemben? Miért jó/rossz?

Figyelt kérdés

2015. máj. 14. 19:52
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Nagggyon jó, hát nézd meg Kali-t, ő is attól lett akkora. :D
2015. máj. 14. 19:54
 2/12 anonim válasza:
12%
tévhit, Kali nem (csak) fegyencedzést alkalmaz, habár így is elismerésre méltó, amit elért, kevés naturál jut el addig a szintig
2015. máj. 14. 20:06
 3/12 anonim válasza:
100%
Én még akkortól csinálom, amikor nem fegyencedzésnek hívtuk. Atlétikáztam, és thai-boxolok. És megmondom őszintén hogy remekül érzem magam a bőrömbe. Mindkét sportághoz saját testsúllyal végzendő gyakorlatokat csinálunk.
2015. máj. 14. 20:11
 4/12 anonim ***** válasza:
63%

Sziasztok!

Nem is olyan régen még én is oda voltam asúlyzós edzésért (ma se vetem meg, egyszer majd talán visszatérek ahhoz).

Viszont mióta elkezdtem a fegyencedzést, határozottan érzem az erősödést, a progresszív fejlődést (visszaesések nélkül), azt, hogy sokkal funkcionálisabban mozgatom az izmaimat, stb. Arra is rájöttem, hogy a 2-3 óránkénti étkezés is hülyeség, most 3-szor eszek naponta + némi "snack" és nagoyn jól érzem magam, sőt, pár hét után már külsőleg is látszódott a változás.

Persze a súlyzós edzéssel is voltak jó tapasztalataim, viszont az eköré épült táplálékkiegészítő-bizniszt már túlzásnak tartom. Egyedül fehérjét szedek, de sokkal kevesebbet, mint régebben, amikor még elhittem a testépítőoldalkon olvasott információkat.

Amúgy nem az a lényeg, hogy a könyvet egy kis börtönromantikával adják el, meg hogy a szerzős nem is létezik, meg hogy túlságosan lenézik a testépítést stb....ez mind igaz, és én se értek egyet mindennel. Viszont az elvek nagyon is működnek, a gyakorlatok tökéletesek izom-és erőépítéshez.

2015. máj. 23. 19:00
 5/12 Sowilo ***** válasza:
62%

# 5 azért nyugtass meg, hogy 14 éves korodra ki fogsz nőni ebből a marhaságból...

Az alapfogalmakkal legyünk már tisztában. Nincs olyan, hogy "funkcionális edzés". Minden edzés funkcionális, mivel betölt valamiféle funkciót. Ha épp azt, hogy nagyobb izmaid legyenek, akkor azt. Olyan sincs, hogy erőfejlesztés fekvőtámasszal. Amiből 6-8 ismétlésnél többet tudsz végezni, az már inkább erőállóképességre fog menni, 20-30 fölött meg színtiszta állóképesség. Ez csak biológia. A fegyencedzésben megadott ismétlésszámokkal pár hónapig fejlődni fogsz, főleg a szarkoplazma hipertrófiát kihasználva, aztán megállsz, és ott is maradsz.

De, nagyon is lényeg, hogy mivel adják el, mert rengetegen beveszik az agyatlan és agresszív propagandát, amit a testépítés ellen nyomat a könyv, ráadásul alaptalanul. Hazugságokkal hülyíti az embereket, ez szerinted jól van így?

Akkor sem lenne jól, ha az edzés része jó lenne, de még senkit nem láttam, aki így tanult meg egy kézzel húzódzkodni, vagy zászlózni, ahogy a f.edzésben írják. Egyszerűen hibásak a progressziók, tele van fölösleges gyakorlatokkal, és rengeteg fontos gyakorlat hiányzik. A tolódzkodást is pl. hátedzésnél(!!!) említi meg egy fél mondat erejéig.

2015. máj. 23. 21:21
 6/12 anonim ***** válasza:

Előnye: mint minden saját testsúlyos gyakorlatnál itt se kell súlyzó, se kondibérlet így aztán anyagilag bárki megengedheti magának.

Hátrány: Atletikus testalkat elérhető vele (meg vannak benne gyakorlatok amiket csak súlyokkal dolgozva nem lehet megtanulni) de külsőleg ennyi. Ha a méretre mész akkor inkább súlyzózz.

Egyik se jobb a másiknál (ebben a tekintetben se a súlyzós edzést fikázó könyvnek se a fegyencedzést lenéző gyúrósoknak - tisztelet a kivételnek - ne higgy). Egyszerűen mindkettő más célok elérésére jó. (Épp ezért az se hülyeség ha kombinálja a kettőt az ember)

Az pedig hogy Kali naturál lenne az év vicce :D

2015. máj. 24. 10:06
 7/12 anonim ***** válasza:
60%

Nem 14 éves vagyok, hanem 26, és tapasztaltam, hogy igenis lehet fejlődni a súlyzós edzéssel, ezért is nem nézem le azt sem.

Számomra az a funkcionális, ami megfelel az emberi test eredeti rendeltetésének, ami nem a versenyeken való feszítés vagy az, hogy a buliban minél több csaj megbámulja a bicepszedet.

Nem jó érv, hogy a magas ismétlésszámokra hivatkozol, ugyanis a fegyencedzésnek pont a progresszió a lényege. Az első pár gyakorlatból valóban hamar el lehet jutni 40-50 ismétlésig, de aztán olyanok jönnek, ahol jó ha 5-öt meg tudsz csinálni első körben, aztán edzésről edzésre szép lassan fel kell tornászni az ismétlésszámokat.

Amúgy meg ne legyünk álszentek, valahogy el kell adni mindent. Az talán jobb, hogy ezerféle táplálékkiegészítőt akarnak megvetetni veled? És még csak a legális dolgokról beszéltem.

2015. máj. 24. 10:30
 8/12 Sowilo ***** válasza:

# 7 reméltem, hogy a Kalis poénom leesik...:D

A fegyencedzést fikázó gyúrósnak tényleg nem szabad hinni, viszont én úgy fikázom a fegyencedzést, hogy régóta foglalkozok saját testsúlyos gyakorlatokkal. Most akkor mi van? :D

# 8 "súlyzós edzés" alatt nem csak a testépítés értendő. Ott van pl. a súlyemelés. Megfogni egy nehéz tárgyat, és felemelni - ez talán nem illeszkedik az emberi test természetéhez? De, erre(is) lett kitalálva. Sőt, inkább erre, mint a kézállásból történő fekvőtámaszra. Láthatsz gorillát kézenállni? Nem. És felemelni egy másik gorillát, hogy földhöz vágja? Ez már valószínűbb. Hogy természetellenes lenne súlyokat emelni... erre inkább nem mondok semmit. Persze, értem én, hogy az izolációs gyakorlatok természetellenesek, de még a testépítésnek sem ezek az alapjai, ezek maximum kiegészítésként vannak jelen.

Ja, valahogy mindent el kell adni. Mondjuk azzal, hogy egy létező, eredményes edző írta a könyvet, és működő technikák vannak benne. Nem pedig hazugsággal és agymosással.

2015. máj. 24. 17:17
 9/12 anonim ***** válasza:
71%

Előrebocsátom: testépítő vagyok, és edzek erőre is.

Teljesen mindegy, hogy mi mennyire természetes. Ahogy említették, kézen állva fekvőtámaszozni, vagy egy lábbal guggolni, vagy a(z alap)gyakorlatok bármilyen mértékű szándékos megnehezítése (mikor kell neked egy lábbal guggolni, komolyan?) "természetellenes". De ez lényegtelen.

A testépítés soha nem is "természetes" akart lenni, hanem letaglózó, ámulatba ejtő, idealisztikus és szép ( - aztán jött a kox).

Engem marhára nem érdekel, hogy ki hogyan edz. Nem mondom, hogy a saját testsúllyal edzők hülyék, vagy a testépítők hülyék (és nem csak azért, mert én is ilyen rendszerben edzek). Az a hülye, aki saját testsúllyal edz, és azt gondolja, hogy - példánál maradva - majd úgy fog kinézni, mint Kali. Emellett elveti a tudományos, logikus, ésszerű alapokat (pl. táplálkozást, akármi mást illetően), mert - természetesen - minden, amit a testépítők csinálnak, az rossz és ördögtől való.

Emellett azt se szeretem, hogy a saját testsúllyal edzők, a CrossFit-es (=crossfitness) idiótäk jönnek itt ezzel a "természetes" meg "funkcionális" edzés dumával. Mert a kettlebelles herelóbálás az ugye természetes, meg "funkcionális" (szerintem nincsenek tisztában ennek a szónak a jelentésével, NP). Mindennek ellenére, valahogy mégis mindenhol azt láthatjuk, hogy "gyere crossfitezni, mert ilyen meg olyan fizikumod lesz tőle, így és úgy fogsz kinézni 2 hét után", stb., de ugye ez már marhára nem a "funkcióról" szól (ami amúgy alapból is hülyeség volt, sebaj).

Amíg ezeket tiszteletben tartják, addig magasról teszek arra, hogy ki hogyan edz. Ha azt mondod, hogy a herelóbálással, a fekvőtámasszal vagy a saját testsúlyos tolódzkodással te nagyobb tömegű mellizmot (vagy akármilyen izmot) fogsz építeni / több súlyt fogsz fekve nyomni, mint egy testépítő (vagy akárki más, aki súlyokkal edz), akkor szintén; hülye vagy, fogalomzavarban szenvedsz, fogalmad sincs az egészről.

Míg megmaradtok a saját kis csekély szinteteken (izomtömeget és erőt tekintve), nem próbáljátok lehazudni a csillagokat az égről és lerántani a sárba azokat a sportokat, amik tényleg hatásosan javítják ezeket a tulajdonságokat (testépítés, erő/súlyemelés), addig semmi bajom azzal, ahogy edzetek. Ha nektek elég az, amit saját testsúllyal el lehet érni, akkor rendben van, de ne állítsátok, hogy azzal az edzéssel jobb eredményt lehet elérni, meg hogy a "ti izmotok más", mert "funkcionális"... és hasonló lehetetlen hülyeségek.

2015. máj. 24. 19:25
 10/12 anonim ***** válasza:
Nem vitatkozom, nincs időm állandóan ide írogatni...mindenesetre örülök, hogy én tudom, hogy mi a jó számomra és azt is csinálom :)
2015. máj. 25. 08:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!