Nagyon lassan tudom növelni guggolásnál a terhelést, és nehéz megtartani a formát is, illetve állandóan kattog a térdem. Lehetséges ez azért, mert magas vagyok?
186 cm vagyok, ami annyira mégsem tűnik magasnak. Tudom hogyan kell(ene) helyesen végrehajtani a guggolást, viszont bármilyen olyan súlynál, amivel megérné guggolni, egyszerűen nem tudok, illetve alig tudom megtartani a formát, és folyamatosan, minden ismétlésnél kattog a térdem (viszont nem fáj, csak zavar). Szétnyomja a súly a hátam, a hasizmaimat nem érzem megfeszülni, sem a gluteust, sőt, bármennyire is csináltam kis terpeszben a guggolást, a külső combfeszítők egyszerűen nem akartak dolgozni.
Hasonló van a fekvenyomással is, a kezeim viszonylag hosszúak, és már próbálom csak mellizomból "tolni" a rudat felfelé, a könyököt közel tartani az oldalamhoz, de a mellkasomat nem igazán érzem dolgozni. Sokszor egyik vagy másik oldal (kar, mellizom) átveszi a terhelés nagyját, és sokkal jobban (vagy talán épp csak akkor úgy, ahogy kéne) megfeszül. Nagyobb súlynál a stabilizáció is probléma az első néhány ismétlésnél.
Ezzel szemben pl. a deadlifttel semmi problémám nincs, nagyon gyorsan fejlődök a súlyokat tekintve is, és sosem okozott még sérülést.
A kérdésem igazából annyi, hogy fogadjam el, hogy magamhoz képest nagy súlyos guggolást sosem fogok sérülés nélkül csinálni, vagy lehet kezdeni ezzel valamit?
1. Ha nem fáj, csak kattog, akkor valószínű gond se lesz vele.
2. Eléggé begyakoroltad a gyakorlatot? Dolgozz egyelőre csak a technikádon, könnyebb súlyokkal, magasabb ismétléssel. Videózd le magad, az is segíthet.
3. A hasizmot meg a gluteust neked kéne megfeszíteni.
Fekvenyomás:
Nagy összegben fogadnék arra, hogy helytelenül hajtod végre a gyakorlatot. Hátra húzod a lapockád, felhúzod a vállaid? Mert úgy kell, így kinyomod a mellkasod, és kisebb ív lesz a hátadban. Ezzel ki tudod kerülni azt, hogy a vállad dolgozzon (részben mindenképp fog - de a nagyobb terhelést a melleden kéne, hogy érezd). Ha meg a karod dolgozik, ahogy mondtad (valószínűsítem a válladra gondoltál), akkor túl szűken fogod a rudat, gyakorlatilag szűknyomást végzel, ilyenkor jön a tricepsz a képbe. Ezt kétlem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!