Diéta alatt alig bírom megenni a szükséges mennyiséget, mi lesz ha tömegelni szeretnék majd egy kicsit? Egyáltalán jó-e a diétám? (Bövebben lent)
Sziasztok! egy 2000-2200 kalóriás étrendet raktam össze magamnak, utánaolvasás után. A problémám az, hogy sokszor már úgy érzem, nem bírom megenni a napi adagot. Volt már valakinek hasonló tapasztalalta?
180cm / 92kg vagyok, férfi. 97 kg-ról kezdtem. 3 hónapja kezdtem, viszont az elsö két hónapban a súlyom gyakorlatilag stagnált. Most már latszik, hogy valójában inkább izmosodtam. Még kb. 10 kilótól szeretnék megszabadulni. Heti 3-szor megy Crossfit, következö hónaptól akarom ezt felvinni heti 4 alkalomra, ez lenne a végleges.
Az étrendem a következö (egy példanap - nyílván nem mindig ugyanez, de a bevitt tápanyagok mértéke mindig stimmel):
Fehérje: 250 gramm
Szénhidrát: 150 gramm
Zsír: 10 gramm
Reggeli: Shake (zablisztet belekeverve + BCAA): 55g Prot es 30g CH
Tízórai: 10 dkg csirkemell + 3 dkg rizs + zöldség + 5g zsír
Edzés után (shake): 55g Protein + 30g CH
Ebéd: Shake + 25 dkg csirkemell + 6 dkg rizs + zöldség
Uzsonna: 15 dkg csirkemell + 4.5 dkg rizs
Vacsora: 20 dkg csirkemell + zöldség + 5 g zsír
Pihenö napokon: az edzés utani shake helyett egy shake megy vacsorára pluszban CH nélkül.
Kiegészítöként megy még vitamin, L-Carnitine, Beta Alanine, halolaj, izületvédö, kb. 5 liter víz/nap. Mindent kókusz zsírral fözök és salátákhoz dió olajat használok.
Nagyjából így néz ki a napom. Mindig délelött edzem. Persze mindig letolom a megadott kaját, mert kell és kész, de sokszor úgy érzem, megdöglök, annyira tele vagyok. Van esetleg valami tippetek, hogyan lehetne könnyebbé tenni? Egyáltalán jó így a diéta? Hogy a francba fogok ennél is többet enni, ha vége a diétának es szinten akarok tartani, vagy esetleg tömegelni akarok? Bármilyen segítségért hálás vagyok.
Amúgy jónak tűnik, sőt a súlyod alapján egyáltalán nem tűnik soknak a fehérje szálkásításhoz, bár szerintem ha kezdő vagy mehet kevesebb. Meg valószínűleg majd a szénhidrátot is kell csökkenteni.
A tömegnövelésnél meg főleg kevesebb fehérje kell majd, és ott sem muszáj iszonyat sok ch-t enni, de amúgy is érdemes kevés szénhidrátról indulni, mondjuk 3g/tskg-ról. Meg úgyis egyre többet fogsz tudni enni.
A fehérjét vidd le 1.8-2g/tskgra
Ennel tobb nem nagyon kell azert van a feherje hogy eltelitsen. Mert ez a 1.8 g megtartja az izmot. Pláne magas testzsírszázaléknál.
Arányosan emeld meg a szénhidrátot és a zsírt. Mert szálkásításhoz a 10 g zsírbeviteled nagyon kevés.
Ha kb 2000 kalorias etrend akkor legyen mondjuk: 165 g fehérje 225 g szénhidrát és 50 g zsír.
Egyébként ahogy kiszámoltam pl. a hétfömet, az így is 2200 kalória.
Hétfö: 1270 fehérje + 460 rizs + 380 zab + 100 zsír = 2210 kcal
- Reggeli: Shake
- Tízórai: 10 dkg csirkemell + 3 dkg rizs + zöldség + 5g zsír
- Ebéd: Shake + 25 dkg csirkemell + 6 dkg rizs + zöldség
- Uzsonna: 15 dkg csirkemell + 4.5 dkg rizs
- Vacsora: 20 dkg csirkemell + zöldség + 5 g zsír
Most nagyjából elolvastam az előzményeket.
Szerintem nagyon rosszak az arányok. Sok a fehérje (ez is oka a teltségérzetnek), nagyon kevés a zsír (még az alap hormonális működéshez is [bár ezzel sokan nem értenek egyet]) és kevés a CH, illetve nem értem, hogy lehet, hogy ilyen alacsony zsír mellett már most ilyen alacsonyra kellett vinned a CH-t. Lehet, pont a rossz arányok miatt akadt be hormonálisan valami.
Nyilván nem a CH-val és a zsírral vagy tele. A fehérje és a zöldség telít el.
Ha 82 kg szeretnél lenni. Mondanám, hogy akkor abból számítsd a makróidat és legyen 160 gramm fehérje állatiból, meg még ami növényi összejön a CH-ból, és legyen 3 gramm a CH, illetve 0,5, de inkább 1 gramm a zsír, aztán, ha nincs fogyás, akkor csökkents a CH-n, de már most is jóval alatta vagy ennek a CH és zsír mennyiségnek.
Írod:
Fehérje: 250 gramm
Szénhidrát: 150 gramm (a zöldséget gondolom nem számold bele, nem is kell, abból legyen meg a napi mennyiséged céljaidtól függetlenül, hiszen kell a rostok és vitaminok miatt [persze nem mindegy, hogy uborkát vagy sárgarépát jelent neked a zöldség])
Zsír: 10 gramm hozzáadott, + minimum 10 gramm rejtett(zab, barna rizs, csirke) = 20 gramm.
Ez nincs még 2000 Kcal sem.
Szerintem keveset eszel, így csak belassítod az anyagcseréd. Ennek ellenére nem bírsz a „mennyiséggel”, talán a sok fehérje miatt.
Ha tudsz, szép lassan változtass az arányokon, menjen az x-fitt. Helyreáll az anyagcsere és indul a fogyás.
Alapprobléma az volt, hogy nem bírod megenni, amit meg kell. Szerintem a jobb arányok ezen is segíteni fognak.
Koszonom Szintiszoli123 a valaszt. Elkepzelheto, hogy a tul sok feherjevel van gond, mert en 2 gramm helyett 3 grammal szamoltam a mennyiseget, es mar lassan hanyingerem van a csirkemelltol, meg ugy a hustol alapjaban :D
A zoldsegeket nem szamoltam bele a bevitt kaloriaba, sem a CH-ba.
Sargarepat nagyon ritkan eszem, a zoldseg szinte minden nap ugyanazt jelenti - uborka, ujhagyma, paradicsom, jegsalata, brokkoli, karfiol, egyeb zold gaz.
A CH megemelese jol hangzik :D Valoszinuleg az edzeseket is sokkal jobban birnam, de a 3g CH nem sok egy kicsit? Mindenhol azt olvastam (beleertve a sarga kapszulat is) hogy 1,5-2g CH celszeru dieata alatt, es kb. 20g zsir.
A zsirbevitelt egyebkent mar megemeltem, es nem szamoltam pontosan utana, de most olyan 35-40g korul lehetek (kicsit problemas amugy, mert utalom a halat es minden tengeri herkentyut). Valamilyen egyszeru zsirforrast a tablettakon kivul tudnal ajanlani? Pl. amennyire tudom es olvastam, a dio, mogyoro egesz jo.
Mint irtam nem vagyok tulsagosan dagadt, de az uszogumi rendesen megvan, megha kisebb is mint 2 honappal ezelott. Mar elore rettegek, mi lesz az utolso kilokkal :D
uborka, ujhagyma, paradicsom, jegsalata, brokkoli, karfiol, egyeb zold gaz - ez így jó
A CH megemelese jol hangzik :D Valoszinuleg az edzeseket is sokkal jobban birnam, de a 3g CH nem sok egy kicsit? Mindenhol azt olvastam (beleertve a sarga kapszulat is) hogy 1,5-2g CH celszeru dieata alatt - bocs, valamiért fiúnak gondoltalak. Igazad van. 2-ről indulj, a 3 már valszeg sok.
"es kb. 20g zsir" - én kötném az ebet a karóhoz, hogy 1 gramm. A baj, hogy már jóval alatta vagy. Legyen akkor 0,5 gramm. Az alá nem menj! A CH-t vedd inkább vissza.
A zsirbevitelt egyebkent mar megemeltem, es nem szamoltam pontosan utana, de most olyan 35-40g korul lehetek - ennyi legalább menjen.
"(kicsit problemas amugy, mert utalom a halat es minden tengeri herkentyut). Valamilyen egyszeru zsirforrast a tablettakon kivul tudnal ajanlani? Pl. amennyire tudom es olvastam, a dio, mogyoro egesz jo. " - lenolaj, repceolaj, olivaolaj. Ezeket ne hevítsd, hanem utólag önts a kajára. Gyorsan meg lehet szokni. Utána már nagyon finomnak érzed. Dió, mandula, tökmag, mogyoró, pisztácia OK. Napraforgót és a földimogyorót szidják a rossz omega3/6 arány miatt, de gondolom, még nem halt bele senki.
"Mar elore rettegek, mi lesz az utolso kilokkal :D" - lemennek. Nyugi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!