Ha ritkábban eszünk, könnyebben elhízunk?
Ha a napi adag kaját több részre osztjuk, és nem pl 3x, hanem 5x eszünk (de ugyanakkora mennyiséget összesen, csak 5 felé osztva), akkor másképp gazdálkodik a szervezet a bevitt tápanyagokkal?
És mennyi az az idő (az evések közt), ahonnan már a szervezet jobban tartalékolhat, mert már túl ritkák az étkezések? Pl ha valaki csak napi 2x eszik (és így kb 12 óra telik el evés nélkül)? Vagy ha csak 1x (24 óránként)? Ezeknek milyen hatásai lehetnek?
(Nem kipróbálni akarom, csak az étkezések közt eltelt idők jelentősége, hatása érdekelne.)
A CH elosztás és inzulinszint kapcsán egy cikk (bocs modik):
Igaz, nem az elosztástól fogunk elhízni, de hosszú távon jó kímélni a hasnyélmirigyet.
Ettől én még napi 5-ször eszem CH-t.
A vegánok közül legtöbben eleve odafigyelnek az étkezésre, míg az átlagember tolja magába a fehér lisztet is a cukros szalonna mellé.
Teljesen irreleváns statisztikára hivatkozol.
Nem mert ők eszik a legtöbb szénhidrátot. Kb 80%-a az etrendjuknek.
Mig a cikk nem a finomlisztet és társait támadja hanem az osszes letezo szenhidrátot.
Én nem a low carb híve vagyok. A cikket nem ezért linkeltem.
A cikkből engem a grafikon "nyugtalanít". Az, hogy a cikk szerint a hasnyálmirigy rosszabbul jár alacsonyabb, de hosszabb ideig tartó inzulinkibocsátással, mint magasabb, de rövidebb ideig tartóval. Magyarán azt ajánlja, hogy a napi Ch adagunkat inkább rakjuk be 3, mint 5 étkezésbe. Állást foglalni nem tudok, nem mondom, hogy szerintem egyik vagy másik "módszer" jobb. Csak érdekességképpen linkeltem, hátha valaki mond rá valamit.
Én 5 étkezéssel viszem be a napi ch-mat. Mivel a családomban van cukorbeteg, kicsit zavar, hogy nem tudom, jól teszem-e.
Az, hogy a vegák között kevesebb a cukorbeteg, véleményem szerint is nagyban köszönhető annak, amit #14 ír.
Tény viszont, hogy az állati fehérjék CH-val kombinálva jobban megdobják az inzulinválaszt, mint ha CH vagy állati fehérjét magában ennénk. A növényi fehérjék inzulinnövelő hatása lényegesen alacsonyabb. Hogy ez mennyire játszik közre a vegák egészségében, arra még nem láttam statot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!