Ez a kedvenc részem:
" Természetesen rendszeresen nem lehet így kiváltani edzést, de egy-egy elmaradt alkalom pótlásához jól jön egy pohár vörösbor, illetve a szőlő, az étcsokoládé, a kakaó és a mogyoró fogyasztása is, hiszen ezek is tartalmaznak rezveratrolt."
Az osszes alkoholista csak simán túledzett.
De amugy nemi igazsag lehet benne mert ha töménnyel rugok be akkor másnap sokkal rosszabbul vagyok es lassabban regeneralodok mint ha borral
Mint kutató pszichológus állíthatom, hogy az ilyen tanulmányok rengeteg pénzbe kerülnek. Így, mind a megbízó, mind a kutatócsoport akarva, akaratlanul találni fog olyan hatásokat, melyek valamilyen úton-módon, de igazolni fogják a hipotézisüket. Ezek a vizsgálatok sokszor nem megismételhetőek, illetve meglehet, csak az eredmény nem feltétlenül lesz hasonló.
Így, noha elképzelhető, hogy van valóságalapja, de koránt sem olyan mértékű, mint ahogyan az egy ilyen tanulmányban szerepeltetve van. Mi több, mi nem láttuk sem a mintát, sem a kutatás menetét, amik pedig igazán fontosak lennének. A 60 éve meg sem mozdult embernek 3 kavics eldobása is izomlázat okoz. Ebből pedig lehetne csinálni egy teljes cikket, hogy a fej fölötti, erős koncentráció utáni merőleges hajítás napi szinten az izmokra pozitív hatással bír.
Ami a legfontosabb: a címkék közül miért szedte ki hogy "tibiatya"????
Megismételhetőnek mindenképp megismételhető kell legyen, különben irreleváns. Ez kb a tudomány alapja, hogy egy kísérlet megismételhető kell legyen, és ugyanarra a következtetésre kell jusson, hogy el lehessen fogadni.
Ugyanakkor viszont a többiben igazad van. Egyrészt sokszor célzottan kapnak támogatást hogy adott dolgot/összefüggést keressenek/cáfoljanak, így mindenképp elérik a célt. Csak általában az arányokról nem szoktak beszélni, meg az egyéb kisbetűs részekről.
A másik pedig, ha készítesz egy tanulmányt, kutatást, nevezzük akárhogy akár hiszitek, akár nem TELJESEN MINDEGY HOGY IGAZ E. Aki foglalkozott már kutatómunkával az tudja, hogy ha indítasz egyet, az a te (vagy a csapatod) személyes tapasztalata. Ha vizsgáljátok a sajtot, és megállapítjátok hogy a sajt az valójában genetikailag 99% ban hasonlít az emberi genomhoz, akkor ez a kutatás eredménye. És pont. Az más kérdés hogy mennyire megalapozott, és mennyire komolyan vehető. Viszont napi szinten annyi ilyen téma kerül kidolgozásra, hogy lehetetlen felügyelni őket. Ezért van rengeteg ezeket gyűjtő oldal, és innen témázgatnak az ostoba sajtósok. Ha találnak valami meghökkentőt, kész a mai cikk, lóvé a zsebbe. Az meg hogy ökörséget terjesztesz le van sz...
Egyébként én más forrásból azt találtam, hogy igaz a dolog, csak nem 1 pohár bor által tartalmazott rezveratrol fejti ki ezt a hatást, hanem több száz.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a cikket szerintem egy olyan ember fordította aki kb a thomas a gőzmozdony rajzfilmből tanult meg angolul. Ha visszakeresitek az eredeti cikket, akkor azért lehet látni hogy iszonyatos sarkításokkal közölte le a HVG (Egyébként az utóbbi 5-6 hónapban amióta jobban követem őket, hihetetlen mértékű ostobaságok, és propaganda terjesztését tapasztaltam náluk. Illetve megjegyezném hogy a fb-n hozzájuk kommentálók átlag intelligencia szintje az alulról súrolja a bélsárom IQ-ját). Az eredeti cikknek, és a lefordítottnak KÖZE NINCS egymáshoz. És ezt nem viccből mondom, még a HVG-s cikkben ott is a forrásmegjelölés.
Itt pedig a tényleges kutatás közlése látható, nem bulvársajtó olvasatában:
Csak gyors összefoglaló aki nem tud angolul, vagy lusta elolvasni (TLDR):
Nagy dózisú kísérletről beszélünk először is, ami azt mutatta hogy javítja a fizikai teljesítményt (várom mikor lesz doppingszer), szívműködést, és izomerőt, LABORATÓRIUMI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT (ez fontos szempont).
Az adagolása pedig hasonló következményekkel járt, mintha valaki eljárna edzeni (nyilván nem egy kemény testépítő dologra kell gondolni, csak mint aki karban tartja magát edzéssel). És a használatát is olyanokon tudják elképzelni, akik képtelenek mozogni (kómás betegek, súlyos sérültek). Fontos megemlítenem, hogy úgy említi, hogy mímelni a "hosszú állóképességet célzó súlyzós edzést". Itt azért fontos a fogalmazásmód. Egyrészt elárulja az edzés mikéntjét, ami nem az intenzív izomnövelő fajta, és hogy csak becsapja a szervezetet.
Saját fejemmel úgy tudom felfogni orvoslásban, hogy az izomsorvadást a fekvőbetegeknél meg lehet előzni vele kb.
DE! Ez nem embereken végzett tesztek alapján történt megállapításra, hanem laboratóriumi körülmények között (most hogy állatokon, vagy csak rekonstruált környezetben csinálták, azt nem tudom, és nem fogok már utána nézni)
Zárógondolat (jó hosszúra sikeredett az egész):
Hétről hétre döbbenek le hogy a magyar sajtó milyen béka segge alatti színvonalon robog. Úgy érzem hogy a legtöbbjüknek ez csak egy meló, amit a legkönnyebben el akarnak intézni, és számukra ez a legkevésbé sem hivatás. Amit én úgy érzek hogy egy ilyen "rangos"-nak számító sajtóterméknél elfogadhatatlan. Nem az első ferdítés, szándékos félrefordítás amit tapasztalok (jóval komolyabb témákban is tapasztaltam).
Nah csókolok mindenkit, olvassatok mindennek utána, ne higgyetek senkinek.
Jajj pedig már én is megörültem, hogy akkor vörösbort tölthetek a shakerbe :)
Nem baj Steph, azér megisszuk , és ál brit tudósnak kiadva magunkat publikálznk egy sor tudományosnak tűnő cikket a hatásáról, és eladjuk a nagypapa guggolós borát ,mint hitech anabolikus izomnövesztő bodysbor:)
Egyébként ez is tipikus esete annak, amikor megoldunk egy problémát, és ezzel okozunk egy még nagyobbat. Jó, hogy ez a módszer nagy dózisban alkalmazva hatásos lehet pl. izomsorvadás esetén, de a járulékos hatásokkal nem számol. További kutatási javaslatom lenne a témához, hogy egy ilyen kúra után a páciensek hány százaléka, mennyi időn belül kerül fel a májtranszplantációs várólistára, hogy csak az alkoholizmus egy következményéről beszéljek. Mert ez a kezelés hosszútávon valószínűleg ezzel jár...
Simán el tudom képzelni, hogy egy unatkozó tehetségtelen milliárdos borász volt a megbízó, aki ezzel az ócska marketinghúzással akarja eladni az amúgy ihatatlan borát:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!