Hogyan tanuljak meg húzódzkodni?
Vagy inkább, hogyan erősíthetném karjaimat? Kisebb-nagyobb megszakításokkal kb 2 éve edzek. Sokat fejlődtem, sokmindenre képes vagyok, ám amihez a karjaim erejére lenne szükségem nem igazán megy, ilyenek pl a húzódzkodás, kezenállás, lebegőülés... Szeretném ezeket is megtanulni, mondjuk a fekvőtámasszal még haladtam is egy keveset :)
23/L
175 cm magas, 70 kg
első körben diéta,aerob edzés és ideális testzsír,mert a húzódzkodásnál a testsúlyod 100%át mozgatod.
miért kellene neked 8-10 kiló zsírt még pluszban húzni?
ez öngól.
közben elkezdheted a fegyencedzést,abban benne van hogyan kell edzeni ezekhez a gyakorlatokhoz és olvashatsz a harcos húzódzkodás szisztémáról,amit alkalmazol a vízszintes húzásra.
A húzódzkodáshoz a hátizmok erősítésére van szükség. Ha előre néző tenyérrel csinálod, akkor leginkább hátból húzol, ha magad felé néző tenyérrel fogod a rudat, akkor a bicepszre is megy, de szeintem ez a nehezebb.
Így a házizmokat kell erősíteni. A húzódzkodáshoz mozgdulatait lehet fejleszteni felső csigáról való lehúzással. Ha már a testsúlyodhoz hasonló súllyal megy a lehúzás, akkor menni fog a húzódzkodás is.
Hogy hamarabb sikerélményed legyen, vannak a húzódzkodásnak könnyített váltotazai:
1. valaki segít és kicsit emel rajtad
2. gumikötél a rúdon, amibe beakasztod a lábat
az alsó pont környékén segít a legtöbbet a gumikötél,
azután egyre kevesebbet
a gumikötél erősségével lehet szabályozni, hogy mennyit segítsen, erősebb kötéllel érdemes kezdeni, utána gyangébbekkel, míg végül gumikötél nélkül is megy
3. "assisted pull-up" gép
itt rátérdelsz egy "zsámolyra" amit egy állítható ellensúly emel. A beállított ellensúlytól függően segít többet vagy kevesebbet. A gép a teljes mozgástartományban azonos mértékben segít ellentétben a gumikötéllel.
(Magam inkább a gumikötelet preferálom)
Figyelj arra, hogy a húzódzkodás tanulását úgy szokd meg, hogy a teljes mozgástartományt kihasználod: lent nyújtott kar, fent áll a rúdig húzva. Így nehezebb, de szebb és szabályosabb.
Az alábbi, korábbi kérdésre adott válaszokban is lehet böngészni:
http://www.gyakorikerdesek.hu/sporbt-mozgas__egyeb-kerdesek_..
Még eszembe jutott valami:
A húzódzkodás kissé módosított változata a "kipping pull-up".
Ez egyrészt arra szolgál, hogy adott idő alatt ezzel a technikával több húzódzkodást lehet csinálni,
mint statikusan.
Ugyanakkor ezzel a "hullámzással" induló mozdulattal az alsó holtpontról
könnyebb elindítani a mozgást.
"kipping pull-up" néven érdemes keresni az interneten. Vannak jó leírások ill. videók róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!