Protein helyett használhatnék szóját? Ugyanazt a hatást érhetném el vele?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
--gömb--
Protein alatt gondolom a tejsavófehérjét érted.
A szójafehérje is alkalmas az aminosavutánpótlás biztosítására, embere válogatja, hogy milyen mértékben.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
--gömb--
Az "embere válogatja, hogy milyen mértékben" kitétel arra vonatkozik, hogy van aki jól emészti és hasznosítja a szójafehérjét, van aki nem.
Előbbiek helyettesíthetik a tejsavófehérjét szójaproteinnel.
Utóbbiaknak nem, de ezt mindenkinek magán kell látnia. Ergo veszel 0,5 kg szójafehérjét valahol kb 1000-1500 forintért, és kipróbálod.
A mennyiségnél az általános irányelv az, hogy 2g/ttkg legyen a napi fehérje bevitel. Ennek főszabály szerint maximum 50 %-a legyen proteinporból (mondom ezt én aki simán 100%-ot abból visz be).
Tehát ha pl 80 kiló vagy, akkor 160 g fehérje kell neked egy napra, és ebből maximum 80 g legyen fehérjeporból a nap folyamán.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
--gömb--
Nem hiszem, bár lehet hogy valaki megemészti, én nem.
Ráadásul a nyers bab fehérjetartalma 35-40%, az izolátumé meg 90 %. És mint mondtam, a szójababból biztosan sokkal rosszabbul szívódik fel a fehérje, mint az izolátumból.
Emellett a szójabab tartalmaz olyan elemeket, melyek nem túl bizalomgerjesztőek (fitohormonok, tripszin inhibitor, melyeknek bár vitatott a hatásuk, illetve semlegesítődésük, mindenesetre szerintem inkább mellőzendőek). Az izolált fehérje nagyrészt mentes ezektől az anyagoktól.
Megjegyzem, hogy ettől elképzelhető, hogy neked, vagy bárki másnak jó étel a szójabab, próba cseresznye. Én a többi hüvelyestől is közel kerülök a túlvilág bejáratához, szóval én elég érzékeny gyomrú vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!