Azt írják, hogy zsírt/olajat szénhidráttal nem lehet enni, mert nem szívódik fel a tápanyag vagy mi. Akkor olajban sült csirkemellet nem szabad enni rizzsel? Vagyis nem érdemes?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Telített zsírokat nem érdemes szénhidráttal enni. Az olajból esetén pedig: hőkezelés hatására transzzsírok keletkezhetnek. De ezért kell kevés olajat használni a csirkesütéshez. (A megoldás a teflon egyébként.)
Hidegen sajtolt olajak, extraszűz olívaolaj, halolaj mehet szénhidrát mellé.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Sok itt a broscience!
"Telített zsírokat nem érdemes szénhidráttal enni." - Miért nem?
"A legmegfelelőbb a kókuszolaj. Előnye hogy hogy nem rendelkezik transz-zsír tartalommal." - nem, nem ez az előnye. Alapból semmi sem rendelkezik transzsírtartalommal. Ma már (az abszolút szutyok kategóriát kivéve) a margarinok sem. Transzzsírokat azokban az olcsó édességekben találsz, amikhez hidrogénezett növényi olajokat használnak fel. Transzzsírokat otthon te akkor tudsz csinálni saját magadnak, ha a zsírokat, olajokat a füstpontjuknál magasabb hőmérsékletre hevíted, az olaj "megég", a kémiai kötések szétesnek, emberi szervezetre káros anyagok keletkeznek. Azért a kókuszzsír a legmegfelelőbb sütésre, mert elvileg minden emberi fogyasztásra alkalmas zsiradék közül annak a legmagasabb a füstpontja. Stabil. Normál sütési körülmények között nem megégetni, nem esik szét, nem keletkeznek benn káros anyagok.
Kérdező!
Egyes elméletek szerint a gond azzal van, hogy a különféle makrotápanyagok más-más közegben emésztődnek. Ha vegyes a táplálék, ezeknek a közegeknek egyszerre kellene jelen lenni a gyomorban. Emiatt kínlódik az emésztőrendszer, az enzimtermelő szervek, az étel emésztetlenül halad tovább a tápcsatornában, "rohad", kedvez a rossz baktériumok elszaporodásának, stb. Nem is annyira a CH-zsír kombó a baj. Sokkal inkább (viszont most nem esküdnék, meg, nem néztem mostanában utána) az állati fehérje-CH okozhat gondot.
Van, akinél az "összeevés" valóban gondot okoz, a nagy többségnél egyáltalán nem, vagy legalábbis nem láttam rá vizsgálati eredményt, hogy ugyanabból a kajából szétválasztva mennyivel nyerne több energiát ill. mikrotápanyagot a nagy többség, mint ha "összeeszi".
Én próbáltam mindkét verziót (a szétválasztást fél évig). Nem éreztem különbséget.
Ha nem puffadsz, nem rossz a vérképed, fejlődsz, ne foglalkozz ezzel.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Azért mert csökkentik az inzulinérzékenységet, de tudom, hogy ez vitatott. A vicc az, hogy van, aki azt állítja, hogy a kókuszzsír is inzulinrezisztenciát okozhat. De még ha azt is mondjuk, hogy ez broscience, egy diétában pl. biztos, hogy nem jó zsíros húst enni. A magas fehérjebevitel miatt sok húsra van szükség, viszont ha ezt zsíros húsból próbáljuk megoldani túl sok a plusz kalória, arról nem is beszélve, hogy nem is lehet pontosan megállapítani, hogy egy hús mennyi zsírt tartalmaz, csak nagyjából. Persze a ketogén diéta az más.
Tömegelést ki lehet próbálni oldalassal, ha valaki nagyon vágyik rá, de meglepődnék ha ezzel fel lehetne építeni egy nem rohadt zsíros fizikumot.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
"Azért mert csökkentik az inzulinérzékenységet" - igen, ez benne van a pakliban ,de mi köze ennek a CH-val való fogyasztásukhoz? Én erre kérdeztem rá: " "Telített zsírokat nem érdemes szénhidráttal enni." - Miért nem? "
Így most már értem, hogy te valószínűleg csak arra gondoltál, hogy telített zsírokat nem érdemes enni (?).
Igazából mindegy, hogy diétában vagy tömegelésnél eszed a zsíros húsokat, ha beleférsz a makróidban. Abban viszont teljesen igazad van, hogy a zsírtartalom követése a csirkemellet leszámítva szinte mindenben bizonytalan, s míg tömegelésnél nem annyira gáz, ha félrecsúszik az ember egyszer-kétszer, szálkásításnál jobb biztosra menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!