Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Térd fájdalom. Hogyan küszöböl...

Térd fájdalom. Hogyan küszöbölhetem ki?

Figyelt kérdés

Sziasztok

Bő 3 hónapja kezdtem el edzeni, otthon, de alap edzőtermi körülmények között (kondigépim vannak). A kezdő osztott edzéstervet folytatom, már lassan 1 és fél hónapja ( a kezdő átmozgató előtt is valamelyest edzegettem ), és ez súlyzos edzsést végzők körében - tudtommal - gyakori probléma lépett fel nálam. Néha a vállam is szokott fájni, de az inkább időszakos ( fiatal vagyok, 16 éves, így ezt a nővési szakaszaimmal hozom összefüggésbe ). Aa probléma szerintem onnan fakad, hogy a kondigép, amelyen guggolni szoktam smith keretes, és kb. 6 fokban döntve van. Természetesen alaposan ( kb. 15-20-en kerresztül ) bemelegítek minden izmot edzés előtt. Szerintetek mi lehet a probléma okozója, illettve hogyan tudnám megoldani a dolgot? Gondoltam már arra, hogy lecserélem a gépet szabadsúlyos megoldásra, vagy erőkeretre, ezzel kapcsolatban is kikérném a véleményeket!

A segítőkész válaszokat előre is Köszönöm!

2014. dec. 9. 22:35
 1/10 anonim ***** válasza:
Guggolj rengeteget saját súllyal, heti többször is. És legyen kiegyensúlyozott étrended.
2014. dec. 9. 22:50
 2/10 A kérdező kommentje:
Az étrendemmel semmi gond, de nem értem ez a válasz miben hasznos számomra, nem feltétlen ezt vártam, de köszönöm.
2014. dec. 9. 22:56
 3/10 anonim ***** válasza:
Hát a szokásos dolgokon kívül nehéz bármit mondani, szedj ízületvédőt, fogyassz jó zsírokat, igyekezz szabályosan végezni a gyakorlatot, guggolás előtt nem hátrány 10 perc tekeréssel bemelegíteni, stb.
2014. dec. 9. 23:35
 4/10 anonim ***** válasza:

Első körben a mikrotápanyag-beviteledet tedd rendbe.

Vitaminok (főleg C, D), ásványi anyagok (főleg kalcium, magnézium, cink), omega3 (nagyon fontos, többek között "beolajozza" az ízületeket, porcokat).

2014. dec. 9. 23:41
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, Omegát eddig nem szettem, de mostantól ezt is beépítem az étrendbe. :) A smith-keretes gép maradhat, vagy érdemesebb lenne akkor szabadsúlyos?
2014. dec. 9. 23:46
 6/10 anonim ***** válasza:
Ha úgy érzed nem jó a térdednek akkor csináld szabad súllyal, te érzed. De kezdőként ne nagyon menj súlyokra, alapozz pár hónapot
2014. dec. 9. 23:54
 7/10 anonim ***** válasza:

Lehet nem leszek népszerű a válaszommal, de a testépítés teljesen nyilvánvaló okokból nem való mindenkinek. És ez a nyilvánvaló ok, amit nem igazán szoktak az emberek orrára kötni, az ízületek.

Ráér majd annak fájnia 60 évesen, ne most vágd őket tönkre. Ha fáj, akkor pihentesd pár hétig és szedj ízületvédőt. A vállad sem hiszem, hogy a növekedés miatt fájna (nem is hallottam még senkitől ilyet), hanem mert túlterheled. Ha pihentetés után és ízületvédő szedés mellett is fáj, akkor szerintem végezz kisebb súlyokkal, vagy akár súlyok nélkül edzést. Én legalábbis ezt tenném.

2014. dec. 10. 00:59
 8/10 anonim ***** válasza:

Nagy homály van itt az embereknél, ezt már látom. Hosszú lesz, de olvasd el, mert sok múlik rajta.

No akkor: ha fáj a térded guggolásnál, az egyetlen egy dolog miatt lehet: nem jó neki.

És itt a pont. Ha valami fáj, az a tested jelzése, hogy ott baj van, és a jelen állapot nem megfelelő. Fáj az oldalad? Nem. Szúrd meg magad. Fáj? Igen.

A megoldás viszont többrétű sajnos, viszont véleményem szerint nem bonyolult. Nem tudom milyen a testalkatod / testtartásod, de általában ebből, vagy a helytelenül kivitelezett gyakorlatból ered a hiba.

Kezdőként én nagyon sok ideig rosszul csináltam több gyakorlatot is, ezek között az egyik a guggolás volt.

Guggolásnál fontos a gerinced állapota, helyzete, ezen felül a csípőd, térdeid, talpaid állása. Nyomásnál mire koncentrálsz, stb.

Személy szerint az én problémám a derékből és csípőből fakadt. Én a helytelen testtartásomból fakadóan folyamatosan kitolt, hátratolt csípővel járok / élek. Edzés közben pedig a térdem kezdett el fájni, és nem is értettem miért, csak amikor később rájöttem, hogy pl magam alá kell húzzam a csípőm, akkor szűnt meg pillanat alatt a probléma.

Először is:

Amiből én nagyon sokat tanultam, az ennek a srácnak a YT csatornája:

https://www.youtube.com/user/strengthcamp/videos

Keresgélj a videói között (sok van), ugye lehet csatornán belül is keresni, olyasmire hogy hogyan kell guggolni, és hasonlók. Van hogy keresgélni kell többet, de valószínűleg (ha értesz angolul) rá fogsz ismerni a magad problémájára, és "egyszerű" nyújtásokkal, és odafigyeléssel megoldódik.

Hirtelen még am ezt találtam: https://www.youtube.com/watch?v=h6nxexHhvxA 8:30 körül beszéli egy gyerekkel.

Ez sokat fog segíteni a gyakorlat helyes (!!!!) kivitelezésében, és talán ezáltal észreveszel valami olyan testi egyenetlenséget, ami nálam is volt. Nem tudom eléggé kihangsúlyozni mennyire fontos a tested helyzete a gyakorlat kivitelezése közben.

Másik lehetőség: elmész gyógytornászhoz, és kikéred a véleményét (az is lehet hogy gerincferdülésed van). Itt fontos hogy hozzáértőt találj, mert ha nem jól kezd el kezelni, többet árt mint használ. Kezelés alatt ne gyógyszert érts, X gyakorlatot fog csináltatni veled (amit érdemes otthon is csinálni, és 2 hónap alatt rendbe jön minden). Esetleg használ majd olyan szép színes szalagot, ami szintén jó cucc, és még jól is néz ki szerintem. Jah, és mindenképp mond el neki, hogy súlyzós edzést csinálsz, és közben adódott a probléma, és szeretnéd folytatni, de minél jobb formában.

Harmadik (de ezt nem ajánlom): hagyd el a guggolást. Ami nem jó, vagy megjavítod, vagy kidobod. Vannak helyettesítő gyakorlatok, de ahhoz terem kell, és ottani gépek (lábtoló pl)

Ettől nem fog megoldódni a probléma, ugyanúgy meglesz, csak nem fogod MOST érezni. 30-40 év múlva más lesz a helyzet, úgyhogy ezt tényleg nem ajánlom. Fiatal vagy, erős, és könnyen helyrehozhatod a bajt, ha rászánsz most egy kis időt.

No hát ha a végére értél, akkor gondold át, nekem speciel a gyógytorna, és az edzés kettőse hozott eredményt ilyen tekintetben. Remélem megoldódik a bajod. Természetesen ezek mellett jól jön ha szedsz vitaminokat, és / vagy izületvédőt, de ezektől önmagában NEM LESZ VÁLTOZÁS.

2014. dec. 10. 12:17
 9/10 A kérdező kommentje:

Köszönök minden választ! Nos, a térd fájdalom elmúlt, hála a jó kis technikának, illetve kicsit visszavettem a súlyt, és most 20-18-16 os szériába guggolok, egyenlőre hanyagolom a gyógytornászt, csak akkor megyek el, ha újra előfordulna a fájdalom.

A vállam valóban időszakosan fáj, azóta nem igazán, amióta szedek izület védőt, illetve itt is a nagyobb ismétlésekre megyek.

Egy hét után osztom a véleményeket, remélem megoldódik a dolog. Köszönöm a segítséget. :)

2014. dec. 15. 18:44
 10/10 anonim ***** válasza:
Gyógytornásztól nem kell félni. Az hogy most nem fáj, nem jelenti azt, hogy probléma nincs, csak nincs HATALMAS probléma. Lehet hogy 5-10 év múlva előjön így is a fájdalom. Ne légy lusta elmenni, és kikérni egy szakvéleményt. Nyilván te dolgod, de én voltam hasonló helyzetben, és ÉRZEM hogy most JÓL mozgok. Komolyan mondom nem hittem volna hogy ilyen létezik, de egy rokkant f... voltam
2014. dec. 16. 02:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!