12 évesen el lehet kezdeni súlyzózni?
szeretnék elkezdeni edzeni izomosodni.
Mindenhol azt olvasom hogy ebben a korban nem ajánlatos mert bajok lehetnek a csontokkal.
De ha óvatosan csinálom nem nagy súllyal és kb közepes ismétlésszámba (15 ismétlés) akkor is fenn áll ez a veszély?
Fegyencedzés
Alapismeretek
Sárga kapszula
Ezeket olvasd el. Házi feladat, ki fogjuk kérdezni. :D
De a fegyencedzés nem túl óvatos?
A húzódzkodásnak a 7. lépése is megy :DD
Letöltöttem.
Ez így jó lenne?
Hétfő:
fekvőtámasz,lábemelés, hasprés/valamilyen súlyzós tricepsz gyakorlat/valamilyen súlyzós mell gyakorlat.
Kedd: semmi
Szerda:
húzódzkodás,guggolás kitörés/valamilyen súlyzós hát gyakorlat/valamilyen súlyzós bicepsz gyakorlat
CSütörtök: semmi
Péntek:
fejenállás, híd, valamilyen súlyzós váll gyakorlat
A súlyzós gyakorlatoknál mint már mondtam közepes ismétlés számmal dolgoznék, ami kb 15 ismétlést jelent. Tricepsznél ez pl lórúgás, mellnél fekvenyomás, hátnál evezés, bicepsznél bicepsznél bicepszemelés, vállnál vállból nyomás. persze ezeket a gyakorlatokat mindig váltanám és 1-5kg súlyokat használnék.
ne hallgass senkire gyúrjál keményen enis ennyi idosen kezdtem és mindenki aztmondta h nem szabad ilyen korban stb...Most meg ők nézne hogy hogyˇ"kib#sztam" magam;)
azt hozzateszem h eleinte kb fel evig sajat súly + kis súlyok voltak de csak azért mert nem volt még zsozsó súlyokra.
Na, segítek.
Mondjuk legyen külön felső és alsó test edzés.
Felsőtestre:
Fekvőtámasz
Fekvőtámasz székre tett lábbal vagy Pike fekvőtámasz
Húzódzkodás széles és szűk
Tolódzkodás két szék között (feltett lábbal menjen ha nehéz a sima verzió)
Lábemelés és Hasprés
Lábra:
Guggolás
Kitörés
Pipiskedés (vádli gyakorlat, lábujjhegyre kell állni és vissza, fogj meg egy széket és úgy csináld)
A vádlira figyelj oda, mert könnyen túl lehet edzeni. Nekem volt, hogy sikerült, de olyan szinten, hogy nem bírtam ráállni. Edzhetsz heti négyszer is, mivel felsőtest napon nem terhelsz alsótestet és fordítva. Érdemes még figyelmet fordítani a hídra is. Ezt is végezd, szerintem ez mehet nyugodtan edzések végén. Birkózóhíd is mehet a nyak miatt, de nagyon óvatosan csináld. Szépen lassan elő kellene majd készíteni a kézenállásos fekvőt és az egykezes fekvőt is. Még mehet egy lábas guggolás és egykezes húzódzkodás is később.
Ha az első lépések könnyűek, akkor kezdheted magasabb szintről is, de mindig melegíts be! Bemelegítésnek jók a könnyebb változatok. Három kört végezz és 20 vagy 50 ismétléssel, de az ismétlések számát Te magad is ki tudod tapasztalni. Lábra több is ismétlés fog majd kelleni, de mondjuk ha már megy 3x25 fekvő vagy húzódzkodás, akkor ott már nehezíteni kell, bár ez nem holnap fog eljönni, ha eddig még nem edzettél. Jó edzést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!