Cukor? édesség? Szénhidrát (ok)?
"Na most az merült fel bennem hogy kialakulhat e cukorbetegég a sok cukortól ?"
Igen. Egyesek szerint a sok szénhidráttól is úgy ámblokk, mert mindegy, hogy milyen forrásból származik a cukor, úgyis inzulinválaszt generál, legfeljebb kicsit lassabban. Mások szerint meg csak a magas GI-jű ch, mint a cukor vagy a fehér kenyér a gáz, mert az különböző biológiai okokból kifolyólag jobban terheli a hasnyálmirigyünk béta-sejtjeit.
"Mennyire jó is az édességekből összehozott szénhidrát."
Ha kérdőjel van a végén, akkor egyesek szerint semennyire, mások szerint hótmindegy.
".Cukron kívül milyen szénhidrátok vannak?"
A cukor az ún. egyszerű szénhidrát, amely alatt az egy- (monoszacharid) és kétmolekulás (diszacharid) szénhidrátokat értjük. A keményítő ún. poliszacharid, amely sok glükóz összekapcsolódásából épül fel. Hasonló poliszacharid a növényekben található cellulóz.
" Bátran fogyasztható édesség is ha nagyon sok szénhidrátra van szükségem ?"
Nem.
Persze hogy kialakulhat, kb csak emiatt alakulhat ki (talán örökölni lehet még, de nem vagyok otthon az ilyesmiben). A cukorbetegség inzulinrezisztancia, vagy annak termelésének a hiánya. Ennek utána tudsz olvasni mi miatt alakul ki, de lényeg hogy a sok cukor rossz.
Édességből nem jó a szh, több okból is. Ha ez a rész érdekel a wikipédián olvasd el az inzulin cikket, és a cukorbetegségét.
Olyan ételek amiben "jó" szénhidrátok vannak a rizs, főttkrumpli, bab, lencsefélék, hajdina.
Tovább nem akarom csépelni a szót, ha érdekel a táplálkozós téma, akkor ezt olvasd el:
Legalábbis a táplálkozós részt, mert az az alapfogalmakat tisztázza. Vedd figyelembe, hogy testépítő szempontból beszél mindenről, de a helyes táplálkozás alapjai benne vannak. Kb ezeket tudnám én is elmondani, meg pár apróságot amit tapasztaltam, és olvastam. Neten nagyon jó recepteket lehet találni ha alap hozzávalókat megadsz (ugye az egészséges tápanyagokat), szóval azzal se lesz baj hogy "jaj mit főzzek"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!