Kukacoskodó, fogalompontosító kérdés: mit jelent pontosan a szálkásítás?
Általánosan a "zsírból történő fogyás"-ként szoktuk definiálni, de aztán továbbgondoltam a dolgot, és ellentmondásra jutottam.
Lehetőségek:
1) Zsírból történő fogyás
2) Az izomtömeg jelentős relatív növekedése, valódi izomtömeg-növekedés nélkül
3) Más
No, ezek egyelőre az alternatívák, merthogy ugye diétánál vizet is veszítünk.
Itt jutott eszembe a következő kérdés: mit is jelent a "száradás" kifejezés? Mert a köznyelvben a víz elvonódását (vagy mi) értjük szárazság alatt, szóval akkor a testépítésben is konkrétan a víz távozására utalunk ezzel? Vagy ez a szálkásítás szinonimája? Vagy valójában konkrétan csak a verseny előtti vízhajtózásra lehetne ráhúzni ezt?
No de ha valakire azt mondjuk, hogy száraz, akkor általában csak szimplán a szálkásságot értjük.
Csak hogy nyugodt szívvel dobáljam a szakterminusokat a jövőben, köszönöm :)
A testsúly, pontosabban a testzsír százalék csökkentésének folyamatát nevezik a testépítésben szálkásításnak. A folyamat célja, hogy az izmokat takaró zsír- és bőralatti vízréteg minimalizálásával a lehető legdefiniáltabb állapotba - azaz legjobban látható, kirajzolódó formába kerön az izomzat.
A szálkásítás első része, a testzsírszázalék csökkentése elsősorban szigorú diétával érhető el. Ahhoz, hogy szervezetünk a meglévő zsírréteget elégesse, ollmódon kell megszorítani az össz-kalóriabevitelt, hogy ez minél kevésbé lassítsa le a szervezet anyagcseréjét. Ehhez rendszeres, de kis adagokban történő táplálékbevitelre (napi 8-10 étkezés is akár), rendszeres de nem túl megterhelő testmozgásra, és a kalória arányában minél magasabb és jobb minőségű fehérje bevitelére van szükség. A folyamat során drasztikusan visszaesik az erőszint, és komoly kitartást követel a szénhidrátszegény diéta betartása.
A szálkásítás második részére, a vízhajtásra csak a versenyzőknek van szükségük. Az ún. "strandfazon" eléréséhez elegendő az imént leírt szigorú diéta.
body.builder.hu
marcii
végül is igaz de ha a 160cm magas 90kilós leányka akar pl 80kilóra fogyni azt nem hívnám szálkásításnak mivel a végeredmény nem lesz szálkás.
Én is az első válasz tartalmát értem alatta, mert egyezményesen ezt jelenti az egyezményes testépítő nyelvben a félreértések elkerülése végett.
És szerintem nem az erő, hanem a kinézet, az izomméret megtartása a cél elsődlegesen, ha a végletekig pontosak akarunk lenni, mert testépítésről van szó. A kinézet alapján lesznek értékelve végül a testépítők is, tehát ez van előtérben. Senki nem fogja megkérdezni tőlük, hogy mennyit csökkentek teljesítményben az egyes gyakorlatok során.
-1 egyezményes, :D
F4szomat a folytonos szóismétlésembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!