Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Edzésterv összeállításban...

Edzésterv összeállításban kérnék segítséget. (? )

Figyelt kérdés

16 éves vagyok, lány. Szálkásítani szeretnék, kaja rendben van. 173 cm és 65 kg vagyok. Kb 55 kg a célom, de inkább majd centikben szeretném mérni a változást. A bűvös 90-60-90 arányt szeretném elérni :)

Futni szeretnék járni. Mit ajánlotok terepen fussak (emelkedő-lejtő-megminden) vagy sík terepen, 400 méteres futópályán? Az egyik előnye, hogy pontosan mérni tudom a távot, a másiké viszont az, hogy nem olyan unalmas, egyhangú. Vagy inkább időben gondolkodjak és ne távban? Szerintetek hány percet/vagy km-ert tűzzek ki célul? Mennyit illene futnom, ha egyébként jó kondiban vagyok, kézilabdázom, és nem kezdőként állok a futáshoz?

Hetente 2-szer, de inkább háromszor lenne lehetőségem konditerembe eljutni. Vidéken élek, nem egy csili-vili terem, nincsen túl nagy választék a gépek terén. Eddig ezt nyomtam, de nem igazán fáradok el benne, pedig szabályosan, rendesem csinálom a gyakorlatokat:

Sziasztok! 16 éves vagyok, kézilabdázom, van egy alap izomzatom már, nem a nulláról kezdem :) Év elején kedvet kaptam a kondizáshoz, olvasgattam utána, illetve lementem és ott a srácokkal és az internet segítségével összeállítottunk egy egész testes átmozgatós edzéstervet. Nem tudtam mindig rendszeresen járni (ezen most változtatni fogok), meg is sérültem közben a kézilabda miatt, így akkor is hagytam ki pár hetet, de azért igyekeztem gyakran lejutni :) Most így néz ki, amiket csinálni szoktam:

- Nyakhoz húzás széles fogással 6×12 20kg

- Fekvenyomás vízszintes padon széles fogással 6×10 15kg

- Vállból nyomás rúddal állva 6×12 10kg

- Bicepsz franciarúddal állva 6×6 11kg

- Karnyújtás fej mögött tárcsával 5×20 5kg

- Lórúgás 6×8 5 kg

- Mellhez húzás széles fogással 6×12 20kg

- Bolgár guggolás 5×10 10 kg (egy-egy lábra külön 5×10)

- Guggolás: Ezt elkezdtem úgy, hogy 6×10 15kg-al, de közben emelni kezdtem mindig a súlyokat, és változtatni az ismétlésszámon. Szóval ez elég bonyolult, mindig másképp csinálom, van amikor ilyen piramisosan vagy hogyan, hogy 6-ot 20kg-al, 4-et 25-el, 2-őt 30-al és kettőt 35-el, majd megint 2-őt 30-al, 4-et 25-el, 6-ot 20-al... De ez tényleg edzésenként változik szinte. A 40 kg volt eddig a legnagyobb súly, amivel próbáltam. Szabályosan csinálom, legalábbis úgy gondolom, mert unokatestvérem súlyemelő (versenyszerűen), és eljártam az ő edzéseire, ahol az edző megtanított jól guggolni :)

Szóval ezeket csinálom, meg néha hát-has-popsi gyakorlatokat, kb. ilyen Rubint Réka dvd szinten. Tudom, hogy kicsit hiányos az eddigi edzéstervem, szeretném kiegészíteni, egy-két dolgot kivenni..stb. Sőt, tulajdonképpen egy teljesen újat szeretnék összehozni, ezt azért írtam csak le, hogy nagyjából képet kapjatok arról, hogy hol tartok jelenleg.

Nagyon-nagyon megköszönöm ha valaki segít egy teljes testes edzéstervet összerakni, ami minden izmomat jól megdolgoztatja, és másnap lehetőleg olyan izomlázam lesz, hogy csak na! :D

A súlyokon igazából már nem sokat szeretnék emelni, inkább az ismétlésszámon kéne szerintem. Vagy nem jól gondolom? Ha jól emlékszem így olvastam, hogy kis súly-nagy ismétlésszám kell a szálkásításhoz, nagy súly-kis ismétlésszám a tömegnöveléshez.

2014. jún. 27. 19:44
 1/7 anonim ***** válasza:

Nem jól tudod. Szálkásításkor is nagy súlyokkal eszünk, mert kis súllyal izomvesztés lesz. Ráadásul a kis súlyos edzés kevesebb kalóriát is éget el.

Googleba: szálkásítás tévhitek.

Egyébként a szálkásítás az zsírból történő fogyás és van pici izomvesztés is. Nem jelent izomnövelést.

A különbség a szálkásítás és a tömegnövelés között az ÉTREND!! és az hogy több aerob megy szálkásításkor. De a súlyzós edzés NEM változik!

A ribintrékás baromságot pedig felejtsd el. Neki sem attól lett ilyen alakja, hanem kemény súlyzós gyakorlatokkal!

És nem barbisúllyal kell 20-akat nyomkodni, hanem akkora súlyok kellenek, amivel éppen megy 10-12 ismétlés.

2014. jún. 27. 21:18
 2/7 anonim ***** válasza:
*nagy súlyokkal edzünk.:)
2014. jún. 27. 21:18
 3/7 A kérdező kommentje:
Zsírból szeretnék fogyni, kis izomvesztést nem bánom :D Segítenél egy olyan edzéstervet összeírni, ami teljes testes, és a legeldugottabb izmaimra is van legalább egy gyakorlat? :-)
2014. jún. 27. 22:32
 4/7 anonim ***** válasza:

Szóval menjen heti 3 napos, teljes testes edzés. Minden izomcsoportra 1-1 alapgyakorlattal. Pl-guggolás, fekvenyomás (vagy egykezes súlyzókkal nyomás döntött padon), csigán lehúzás mellhez (vagy evezés), vállból nyomás egykezes súlyzókkal vagy mellről rúddal, bicepsz állva rúddal, tricepszre- hátsó tamaszos tolodzkodas vagy mehet pl csigán letolás.

Valamilyen vádligépes gyakorlat, hasprés vagy lábemelés függeszkedve.

Kb ez legyen két hónapig, utána mehetne osztott edzés is, ahol majd több gyakorlat fog menni izomcsoportonkent.

2014. jún. 27. 22:43
 5/7 anonim ***** válasza:
Ja és gyakorlatonként 3-4 sorozat legyen, sorozatonként 10-12 ismétléssel, akkora súllyal, amivel megy. Hasnál és vadlinal mehet magasabb ismétlésszám is.
2014. jún. 27. 22:45
 6/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen Neked! :)
2014. jún. 27. 23:19
 7/7 anonim ***** válasza:
Szívesen, írj majd ha valami nem tiszta.
2014. jún. 27. 23:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!