Ismeri valaki a Vaterán hirdetett fehérjét?
Feltűnően olcsók a termékek 80%-os fehérje 2200 ft/kg a 90%-os 3500ft/kg .
"Debreceni edzőtermében évek óta nagy sikernek örvend"--jó szöveg :)
Létezik ilyen olcson vagy egyszerűen kamu lehet?
80%-os
90%-os
Nem rég más felhasználó hirdette ugyanezt ugyanezzel a szöveggel (80%) de neki megszűnt a felhasználói fiókja.
Köszi a válaszokat amúgy ez mellett döntöttem egyenlőre :
Szerintem sokkal jobb, mert tiszta tejsavó. De nem akarom megsérteni a vegyes proteint használókat, sokan azzal is jól fejlődnek. És ugye nem is ez számít, hanem az egész napi összes tápanyagbevitel, a tápkieg ennek csak egy része.
Na elég diplomatikus voltam? :)
A vegyes fehérjék HA.... az azért vegyes, mert whey + tojás + casein keveréke, akkor jó.
De ha az szója és whey keveréke, akkor necces.
Ráadásul egy vegyes fehérje esetében honnan tudod, hogy mennyi benne a szója?!?
Meg lehet, hogy talán 80%-ban az.
„Mi igaz a szója és a tofu körül keringő rémhírekből? Igaz, hogy elbutuláshoz vezet a fogyasztásuk? Az egészséges táplálkozás részei, vagy kerülendő, kártékony élelmiszerek?”
A szójabab (Glycine max) évezredek óta alapvető termény Ázsiában, azon belül is elsősorban Japánban, Kínában és Koreában. A XVIII. században jelent meg Európában és Amerikában, azonban táplálékként csak az 1920-as évek után kezdték a nyugati világban alkalmazni.
Elterjedésével egyidejűleg hírverése, népszerűsége is jelentősen növekedett. Nyugaton a szójababtúró, azaz a tofu is igen keresett termékké vált, elsősorban húspótlóként, a vegetáriánusok, vegánok táplálkozásában játszik nagy szerepet.
A szója (és tofu) jótékony hatásairól évtizedek óta legendákat zengenek. Egyre több azonban azoknak a száma, akik óvatosságra intenek, és tudományos bizonyítékokkal támasztják alá a szójatermék ártalmas voltát. Kívülállóként lehetetlen eldönteni, melyik oldalnak van igaza, hasznos-e szójából készült ételeket fogyasztani, vagy inkább tartózkodjunk ezektől. Itt sem vállalkozhatunk többre, mint hogy szemezgessünk kissé a szója melletti és elleni felvetések között.
Pozitívumok
A szójababban a szervezet számára szükséges aminosavak legtöbbje megtalálható, olyanok is, amelyeket testünk nem képes előállítani. Ennélfogva kiváló fehérjeforrás, azok, akik nem fogyasztanak húst, a teljes fehérjeszükségletüket kielégíthetik szójából.
A szójában jelentős mennyiségű omega-3-zsírsav is jelen van. Ezek a zsírsavak számos kutatás szerint javítják az érrendszer állapotát, ezáltal megelőzik a szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, gutaütés (stroke), agyvérzés, alsó végtagi érszűkület kialakulását. Egyes vizsgálatok eredményei szerint a szívritmuszavarok, a reumás ízületi gyulladás, sőt, a depresszió kezelésében is hatékonyak, bár az egyelőre nem ismert, milyen mechanizmussal.
A szójababban a fitoösztrogén az egyik legvitatottabb alkotórész. Egyes vizsgálatok szerint csökkenti a koleszterinszintet, visszaszorítja a csontritkulás kockázatát és rákmegelőző hatású, míg mások azt igazolták, hogy elősegíti a daganatok kialakulását.
Negatívumok
Ezen a ponton át is térhetünk a szójának tulajdonított ártalmas hatásokra. Egy japán vizsgálatban 27 különféle élelmiszer fogyasztásának egészségi állapotra gyakorolt hatását vizsgálták 3734 idős férfi bevonásával. Megállapították, hogy azoknál, akik hetente kétszer ettek tofut, 2,4-szer nagyobb valószínűséggel alakult ki Alzheimer-kór (időskori elbutulással, viselkedészavarral járó, visszafordíthatatlan kórkép).
Ugyanebben a vizsgálatban megtekintették 574 férfi agyát MRI segítségével és 290 agyat boncolás során. Az agy sorvadása az öregedéssel együtt járó normális jelenség, azonban ezt a folyamatot a tofufogyasztás jelentősen felgyorsította, vagyis a rendszeresen tofut evő férfiaknak kisebb volt az agya, mint a többieké.
A kutatók úgy vélik, ennek az az oka, hogy a fitoösztrogének versenyeznek a szervezetben termelődő ösztrogénekkel az agyi ösztrogénkötő helyekért. Nőknél az ösztrogén, férfiaknál a tesztoszteronból képződő ösztradiol jelentős szerepet tölt be az agyi funkció fenntartásában. A kutatók szerint a fitoösztroének gátolják a tesztoszteron-ösztradiol átalakulást, és ezzel akadályozzák az agy megfelelő működését.
Szintén a fitoösztrogéneknek tulajdonítják a pajzsmirigyhormonok termelődésének gátlását is, ami felnőttkorban golyva kialakulásához vezet, gyermekeknél, csecsemőknél azonban ennél súlyosabb következményekkel is járhat. A fejlődő agy számára elengedhetetlen a pajzsmirigy megfelelő működése, hormonhiányos állapotban kreténizmus, az intellektuális fejlődés, a magatartás és a hangulati élet zavarai alakulhatnak ki.
Napvilágot láttak olyan eredmények is, melyek szerint a szója fehérjéi gátolják a tripszin és egyéb fehérjebontó enzimek működését, és ezáltal zavart okoznak a táplálékban található aminosavak felszívódását. Ez elsősorban a fejlődő szervezetre nézve veszélyes, ezért több országban jelentősen korlátozták a szójaalapú csecsemőtápszerek alkalmazását.
Kimutatták továbbá azt is, hogy a szójában lévő fitinsav megakadályozza a kalcium, a magnézium, a vas és főként a cink felszívódását. A cink jelentős szerepet játszik az agysejtek közötti kommunikációban, hiánya gyermekekben tanulási nehézséget, letargiát, apátiát és szellemi visszamaradottságot eredményezhet.
Látható, hogy nagyszámú érv hozható fel a szójafogyasztás mellett és ellen egyaránt. Különböző iskolák léteznek: egyesek esküsznek a szója (tofu, stb.) áldásos hatásaira, mások szerint teljesen ki kell hagyni táplálkozásunkból. A rendelkezésre álló információk birtokában tehát mindenkinek magának kell meghoznia a döntést, vesz-e a továbbiakban szójatermékeket vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!