Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » A testépítők, fitness sportoló...

A testépítők, fitness sportolók miért nem látják be, hogy rajtuk gazdagoknak meg a táplálékkiegészítő cégek?

Figyelt kérdés

Bármit is olvasok ami testépítés, szinte minden fórum, weboldal, újság mögött van egy tápkieg cég, márka. Ezek a végek szinte mindenre, a fehérjebeviteltől kezdve a vitaminszükségleten át, lényegében (szerintem) totál fölösleges glutamin és egyéb nem-esszenciális termékeket, anyagokat is forgalmaznak, jellemzően elég nagy kiszerelésben, mennyiségben. Az indoklás az, hogy ez a "sportolók szükséglete". Ezzel aztán mindent el lehet adni véleményem szerint. Mondok egy példát. Tanulmányok szerint egy sportoló (testépítő) is 1,4-1,8 g/tskg fehérjebevitelt igényel, egyes tanulmányok szerint 2 g-ot. E fölött egyetlen tanulmány sem igazolt semmilyen előnyt. Mégis ha rákattintok a Biotech vagy egyéb cégek honlapjára, mindenhol min. 2,5 g-ot javasolnak, a magyar félprofi testépítők pedig nemritkán 3-4g-ot is, nemcsak diétában!

De ugyanez van a vitaminokkal is, a Scitec és többi cég szimplán fogja a napi minimál bevitelt (RDA) és beszorozza 5-el, 10-el néha 50-el. Ez lesz a "sportoló szükséglet".

Az a kérdésem, hogy ezt belátják-e a testépítők? Hogy ez baromi jó üzlet? Belehalni nem halsz bele ezekbe, semmi bajod nem lesz, de erősen gyanús, hogy totál hatástalan és csak szórod a pénzedet a legtöbb kiegészítőre.

Mi a véleményetek erről?

2014. márc. 13. 19:22
1 2
 11/15 tap bela ***** válasza:
100%

Az átlag ember meg nem látja be, hogy a ruhaboltosok belőlük gazdagodnak meg? Az élelmiszerboltok, meg az éhes emberekből gazdagodik.

Agyrém!

2014. márc. 13. 20:20
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Még egy dolog: ez egy hobbi. A hobbi művelői szeretnek a hobbijukkal foglalkozni, csinosítgatni, tervezgetni, számolgatni. Akinek az autótuning a hobbija, az vesz mindenféle autós kiegészítőket, pedig az autó spoilerek meg szexis kipufogók nélkül is megy. Akinek a horgászat a hobbija, az vesz mindenféle csalit meg botkiegészítőt, sátrat, meg mittoménmit, pedig lehet, hogy egy botra akasztott cipőfűzővel is tudna egy-két halat fogni. Lehet, hogy a kiegészítők nélkül is elérsz egy szintet, de aki szeret vele foglalkozni, az jobban érzi magát foglalkozás közben, és tulajdonképpen erről szól az egész hobbi, sőt az élet. Érezd jól magad. És ha megteheted, hogy erre költs, hát nyugodtan.

Ez most nem arra vonatkozik, amikor a kezdőnek azt mondják, hogy te _márpedig_ vegyél kreatint meg bcaa-t, meg mindenfélét, vagy éppen stresszel az ember, hogy milesz, ha nem jut pénz kiegre. Békeidőben azt csinál az ember, amit akar, a lényeg az, hogy ne boruljanak fel a prioritások.

Énszerintem amúgy a fehérje- és szénhidrátkiegészítők (azaz inkább a zabpehelyliszt) tulajdonképpen normál kajának is tekinthetők, ugyanúgy, ahogy nem kell csodát várni tőlük, ledegradálni se kell őket, hogy "étrend nélkül nincs hatása", mert ezek is csak tápanyagok, gasztronómiailag új lehetőségeket nyitnak meg, és ha valaki szeret ilyet eszegetni, hát egyen. Már árilag is ott tartunk, ahol a szilárd kaják, így az sem gond.

Amúgy még a vitaminokban is osztom azt a nézetet, hogy nem baj az a sok RDA, sőt. Nyilván nem kell tízezres monszterpakkkot venni mindenkinek, de egy közepes vitamincsomag ártani nem árt. Annyi minden amortizáló tényező van körülöttünk.

Cégek: a cégek el akarják adni a termékeiket. Ez miért baj? Minden cég ezt csinálja, ebből élnek. És ha te azt hiszed, hogy a tápkiegcégek tukmálnak, nem láttál még tévéshopot :D És azért tápkeigcégreklámot még nem láttam tévében, óriásplakátokra is csak nemrég jelent meg a biotök, tehát a célközönség szinte csak a termekben és az interneten érhető el. És azok sincsenek azért túl sokan.

Amúgy én a gyártók írásaiban is azt látom, hogy a kaja az alap, azt meg ugye nem árulnak, és fehérjéből 2 g szokott ajánlás lenni, max alatta. 3-4et még sehol sem láttam.

Összegezve: mint az élet minden területén, itt is csak használni kell az eszünket, és nem ráerőltetni a márpedig-nézeteinket másra.

2014. márc. 13. 20:23
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen egyetértek Washal, és a többséggel. Persze, hogy jó üzlet, egyébként nem csinálnák. De az olyan kiegészítők, amiket kajából be tudsz vinni, az majdnem teljesen a kaja árában is van ( pl.: tejsavófehérje). Nyilván, hiszen másként nem tudnák eladni. És akkor, ha közgazdaságtanilag nézzük, neked mindegy, hogy melyiket veszed meg. Bizonyos dolgok szerintem vannak, amiket nem tudsz bevinni, és tényleg szükségesek, lásd vitamin vagy izületvédő ( a mennyiség az kérdéses, de az a magánvéleményem, hogy inkább a szedés és a nem szedés közt van a nagy különbség, nem pedig a mennyitben). Egyéb kiegészítők szerintem is luxus, de ha pusztán gazdasági költségeket nézünk, elképzelhető, hogy ezzel is jobban jön ki az, aki egyebeket is szed. Annyival gyorsabban fejlődik, mint amennyi pénzt rá szán, és az opportunity costok miatt elvileg ugyanott tart. + a placebo hatás, amihez speciel nem értek.
2014. márc. 13. 20:46
 14/15 anonim ***** válasza:
100%

Ember, ez egy elég népszerű hobbi. És mint ilyen, ráépült az ipar egy része (hülye lenne, ha nem tette volna, de akkor meg megtette volna más) :D De ez mindenhol így van. Horgászat, airsoft, kerékpározás, síelés, bla-bla, mindenre épül elég komoly ipar. A felsoroltakban benne is voltam/vagyok többé-kevésbé, így ezt tapasztalatból tudom nyilatkozni. Ha te is benne vagy még a testépítésen kívül bármiben, akkor tudhatod, hogy ha komolyabban akarod valamelyiket csinálni, akkor az azt ellátó ipar néha hihetetlen árban és választékban kínál kiegészítőket hozzá. Hasznos, nem hasznos, valamelyikről ezt már tényleg csak az egyéni véleményed dönti el, ahogy azt is, hogy megveszed-e.

Ha pedig esetlen nem vagy jártas másban, akkor elmondom, hogy a felsorolt példáknál mindegyikre százezreket lehet költeni, ha komolyan űznéd, és most nem a levegőbe beszélek, tényleg százezreket, milliókat is lehetne és nem feltétlen feleslegesen(!), és őszintén bevallom, én is megtenném, ha tehetném. Ha szereted a hobbid akkor te is megteszed, míg mások mondják, hogy ők a nőjükre sem költenek ennyit. Viszont ha összehasonlítod ezeket a hobbikat a testépítéssel, akkor szerintem rögtön olcsóbbnak tűnik, főleg, ha hozzá teszed, hogy nem haszontalan, puszta élvezetért végzett tevékenység, hanem eredetileg egészséges, szép eléréséért végzett sport.

2014. márc. 13. 20:48
 15/15 anonim ***** válasza:
72%

A közgazdaságtanban ezt hívják win-win üzletnek.

Nem a win-win üzletekkel van a baj, hanem azokkal, ahol az egyik fél jól jár, a másik meg jobb esetben nem, rosszabb esetben meg teljesen tönkremegy (lásd pl. a devizahitelezést).

2014. márc. 13. 21:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!