Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » A testépítőknél mit használ a...

A testépítőknél mit használ a Kreatin?

Figyelt kérdés

Olvastam hogy könnyen beépül a izomba, de miben használ mit tölt be az izomban, tehát amit tudni kell róla

Előre is köszi..

2013. dec. 2. 19:38
 1/6 anonim ***** válasza:

A kreatin előnyös hatásai

Gyors, fantasztikus izomtömegnövekedés (akár 3-6 kg is lehet az első hónapban), mely az erős sejttérfogat növelő hatás eredménye,

Látványos erőszint növekedés,

Izomtelítettség-érzés,

Rövidebb regenerálódási idő.

A kreatin monohidrát az utóbbi évek legnépszerűbb terméke, hatásmechanizmusa már mindenki számára ismert, azonban a kreatin monohidrát minőségével kapcsolatosan érdemes néhány szót megjegyezni. A táplálékkiegészítőket forgalmazó cégek egy része alapanyagként az olcsóbb és sajnos gyengébb minőségű kínai kreatin monohidrátot használja fel. A kreatin monohidrát, mely nem véletlenül vált Amerika és a világ első számú táplálékkiegészítőjévé, 100%-os tisztaságú, kristályos por vagy kapszula formában kapható.

A kreatin eredetileg is jelen van az izomszövetekben és alapvető szerepe van az adenozin-trifoszfát (ATP) szintézisében. Az ATP az az anyag, ami az izmokat alkalmassá teszi az összehúzódésra és erőkifejtésre.

A kreatin a legtisztább, legkönnyebben felszívódó készítmény az izom- és idegszövet közötti kapcsolat biztosítására az izomszövet összehúzódása során. A nagy intenzitású edzések során az ATP lebomlása szolgáltatja az energiát. A kreatin az ATP újratermelődését fokozza. A kutatási eredmények alapján a kreatinszint növelése elősegíti a fáradtság csökkentését, az energiaszint és a test teherbíró képességének növelését. A megnövekedett kreatinszint késlelteti a fáradtság beálltát, emeli az energia-anyagcserét a sejtekben, ezáltal növeli a test teljes tréning és teherbíró képességét. Ezzel a kreatin elengedhetetlen a hosszú kemény edzésekhez valamint egyéb sportokhoz.

A kreatin hatásmechanizmusa

A kreatin monohidrát nem véletlenül vált a világ legnépszerűbb táplálékkiegészítőjévé. Alkalmazásakor tapasztalt drámai testtömeg-növekedés a sejttérfogat növekedéséből (cellvolumizáció) ered. A felvett kreatin bekerül a véráramba, áthalad a sejtfalon, és miközben ez történik, hatalmas mennyiségű vizet tud bevinni az izomsejtbe. (Bizonyíték van arra, hogy 1 gramm kreatin akár 50 gramm vizet képes vonzani, azaz bevinni a sejtmembránba, így az nagyobb és feszesebb lesz). Az nem az úgynevezett - szteroidok szedésénél tapasztalható - vízvisszatartás, amely puffadtsággal jár, hanem ez a vízvisszatartás a kreatin esetében az izomsejten belül történik. A kutatások szerint a kreatin hatására bekövetkező sejttérfogat-növekedés a tömörebb, megnövekedett izomzaton és testsúlyon kívül egy olyan "metabolikus" környezetet teremt, mely kedvezőbb az izomnövekedés számára.

Tudományos kísérletek bizonyították, hogy amennyiben egy izomsejt szuperhidratált, akkor jobb állapotban van új proteinek szintézisére és az izomszövetek lebontásának megakadályozására. Így a jól hidratált sejt egy fejlettebb anabolikus (izomnövelő) és antikatabolikus (izomleépülést-megakadályozó) állapotban van. Tehát a kreatin-monohidrát szedésekor a méréseknél észlelt súlynövekedés a sejtmembránon belüli izomsejt-növekedés. Ismert, hogy az izomzat csak bizonyos mennyiségű vizet tud megtartani, ennek következménye, hogy a kreatin szedésének elején drámai izom- és testsúlynövekedés érzékelhető, majd a növekedés valamelyest csökken. Az eredmények hamar jelentkeznek, és természetesen fenntarthatóak a kreatin további szedésével. A lehető legnagyobb izomtömeg-növekedés érdekében a kreatin-monohidrát szedésénél ajánlott a ciklizálás, ami a kreatin feltöltés (5-15 nap) és szintentartás (30-40 nap) után tartott bizonyos ideig tartó szünettel (1-4 hét) jár.

2013. dec. 2. 20:04
 2/6 anonim ***** válasza:
Semmit.fantasztikus izomtomegnovekedes?:D:D:D:D6kilo?jo szurival nem szedek fel annyit egy honap alatt preciz etrenddel
2013. dec. 3. 21:22
 3/6 anonim ***** válasza:
73%

Robbanékonyabbá tesz. A rövid szakaszos terhelést jelentősen könnyebbé teszi. Pl én kerékpározáshoz használom és brutál hatása van, de kb egy másfél hónap után már egyre gyengébben jelentkezik a hatás, ha nem tartasz legalább egy hónap kreatin mentes időszakot közben. Utána megint jelentkezik minden kedvező hatás elölről.

Nálam a kreatin túlzott feszülést okozott mindenhol, amikor az előírt adagolás felénél többet nyomtam belőle. Attól felszedtem 3-4 kilót, de olyan érzésem volt tőle, mint ha valaki össze szorítaná a mellkasomat és minden testrészemet. Utána elindultam tekerni egy nagyot és megszűnt a feszítő szorító érzés, sőt még lement egy-két rágótabletta út közben is a 80 km-es kör alatt. Azt talán nem kell mondani, hogy közben izzad az ember és pótolni kell a sókat, mint Na, K, Mg és az elveszített folyadékot is pótolni kell. Ez így csodát művel! Szóval edzés nélkül csak kicsi fenntartó adagot szabad szedni, ahogy tapasztaltam.

2013. dec. 4. 01:24
 4/6 anonim ***** válasza:
0%
Atyaisten te mirol beszelsz ember:D:D:D:D:D:D:D
2013. dec. 4. 01:39
 5/6 anonim ***** válasza:
73%

Arról írok amit tapasztaltam.

Abban igazad van, a kérdés a testépítésről szól és tényleg nem erről írtam, ezért bocs. Nem izom tömeg növeléshez, hanem más féle izom teljesítmény növeléshez használom a kreatint. Viszont ez így pontosan igaz, arra amire én használom. Az edzés intenzitását fokozza, ezért a tömeget is könnyebben növeli megfelelő fehérje bevitellel.

Tényleg nem erről írtam, bocs.

2013. dec. 4. 02:15
 6/6 anonim ***** válasza:
73%

Egyébként amit a kreatin tömegben rövid távon fel visz, az pár nap alatt le is megy ha abba hagyod a szedését.

A kreatinnak ott van igazán létjogosultsága a tömeg növelésben, ha az izom növeléshez több munkát akarsz könnyebben végezni.

Azután már kiürülhet a kreatin azzal a minimális plusz súllyal együtt, amit az általa megkötött víz jelent. Nem a kreatin közvetlen víz megkötése adja a maradandó hasznos tömeg többletet, hanem a segítségével könnyebben felszedett izom.

Talán így korrektebb a fogalmazás és jobban témába vág. :)

2013. dec. 4. 12:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!