Szálkásításkor is mehet a fehérjéhez szőlőcukor?
(súlyzós edzés végén, NEM aerob után!)
Mert ha azt nézzük, ilyenkor a glikogénraktárak töltődnek fel, nem megy "rossz helyre" a ch. És a fehérje mehet az izmokba.
De sokan azt írják, hogy nem kell súlyzózás után ch. Ennek mi értelme? A drága fehérjét pocsékba vinni?
A másik kérdés ami most menet közben eszembe jutott, hogy szálkásítás közben már nem elég a 2 tskg fehérje, hanem 3 kell.
De ez rengeteg, nem? Ennyi be sem tudok vinni, mert étkezésenként kb 40g fehérjét kéne bevinnem. Ennyit fel sem tudok egyszerre használni, mert csak 20-at/25-öt tudok egyszerre hasznosítani, nem?
Ez a 20-25-ös egyszerre hasznosítható mennyiség nem teljesen igaz, főleg, hogy nem is veszi figyelembe, hogy az egyén mekkora méretű.
Egyébként pedig nem megy pocsékba a fehérje.
Szálkásításnál meg kell tanítani a szervezetet a zsírt használni energiaforrásként, ezért szoktuk minimalizálni a ch bevitelét.
Én nem teszek szálkásításkor ch-t a proteinhez, egy kis bcaa megy mellé vagy glutamin. Egyébként igen, a fehérje egy része elmegy a glikogénraktárak töltésére.
Ez a max 30grammot tudunk emészteni duma iszonyat tévhit.
És eleve ha pl húst eszel, akkor az több óráig folyamatosan emésztődik és szívódik fel, nem hirtelen egyszerre. Remélem így érthető? :)
Nagyjából :)
És ilyen időszakban is ugyanannyi adag fehérje megy nektek? Nem púpozzátok az adagolókanalat, vagy hogy is mondjam..?
Nyugodtan púpozd meg :D
Az össz. napi bevitel legyen meg.
:)
Még mindig sokallom azt a 3 tskg-ot, rengetegnek tűnik :D
Köszönöm a válaszokat!
Edzés után testtömeg/2 legyen grammban a fehérjebevitel. Tehát egy 70 kilós embernek edzés után azonnal kell 35g fehérje. De ez kb 45g proteintápkiegben van meg, mivel ugye nem 100százalékos a tápkieged. Ehhez megy még 10g glutamin vagy bcaa. 10g glutamin már simán visszatölti a ch raktárakat.
Az egész napi fehérjebevitel pedig 2,5-3g x ttkg.
De van aki használ dextrózt edzés után, csak kevesebbet. Így is lehet, de bele kell számolni a napi ch bevitelbe.
Még annyit hadd kérdezzek, hogy bcaa illetve glutaminnál melyik márkát ajánlod ár/érték arányában? Illetve miben különbözik a kettő "felhasználásuk szerint"? Mi mit csinál a szervezetben?
(ez a kettő használata nekem még új, mert eddig csak alap kaja, tejsavó, szőlőcukor volt, semmi kreatin, bcaa, glutamin, ilyesmik. :)
Mindegy a márka, az összetételt kell nézni, hogy ne legyen hozzáadott szénhidrát, ami lebutítja. Azaz tényleg tiszta aminosavakat kapj a pénzedért ne e gy raklap cukrot.
a BCAA az elágazó láncú esszenciális aminosavakat jelenti, a szervezetünk ezeket nem tudja előállítani, kívülről kell bevinni. Több esszenciális aminosav is van, de ez a három ami elágazó láncú.
Rendkívül gyorsan tudják regenerálni az edzéssel sérült izomszöveteket és ha kell még glutamint is tud a szervezet a BCAA-ból szintetizálni.
A glutamin is szintén a regenerálódásban és az izomépítő folyamatokban tud részt venni.
Keress rá ezekre, sok cikket találsz majd.
A lényeg, hogy a szervezet a fehérjéket (akár húsból, akár tápkiegből is megy be) aminosavakra bontja és ezeket használja fel a sejtek építésére.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!