Kaja kérdés, nem értem. (? )
Reggel ugyebár gyors felszívódású fehérje kell, hogy az éjszakai izomlebontást megállítsuk/visszatöltsünk.
Gyors ch viszont csakis edzés után szabad, mert akkor a glikraktárakat vissza kell tölteni, hogy a fehérje az izmokba menjen.
Reggel akkor miért nem kell gyors ch? A fehérje ekkor nem a kiürült raktárba megy? Úgy tudom reggel nem a legjobb az inzulinérzékenység, ezért kell lassú. De ekkor kárba vész a fehérje, nem?
Nem.
Fehérje kell, mert egész este nem ettél, viszont a fehérjét konstans szükséges a szervezetnek, mert ebből nincs raktározásra lehetősége. A glikongénraktárak viszont az alvástól nem ürülnek le. Gondolj csak bele, még egy aerob szintű testmozgás sem üríti le őket, akkor az alvás miért tenné :)
Szóval reggel a ch szempontjából nincs akut szükség arra, hogy mihamarabb a véráramunkba kerüljön.
Kicsit olyasmi ez, mint a zsírban és a vízben oldódó vitaminom esete: utóbbiaknál még fontosabb, hogy minden nap bevigyük őket.
* a fehérjére konstans szüksége van a szervezetnek-így akartam írni. Igazából ez kb. minden tápanyagra igaz, de mint írtam, fehérjeraktár nincs. Illetve van: fehérjehiány esetén az izmokat kezdi lebontani a szervezet, majd a belső szerveket is, ami nem szerencsés.
Sajnos, nincs olyan rész a szervezetünkben, ahol az energiaforrásokhoz hasonlóan az extra fehérjét nyugiban, stabil formában el lehetne raktározni, kevés energiaigénnyel.
Valahol olvastam, hogy reggel éhgyomorra azért nem jó a mozgás, mert akkor nem a glikogénraktárból veszed az energiát, hanem az izmokból. Ezért kell edzés előtt kajálni fehérje és szénhidrátokban gazdagon, hogy legyen miből végigvinni.
És azt is olvastam (ezt viszont egy testépítéssel foglalkozó oldalon), hogy a glikraktárak kb fél nap alatt ürülnek ki(mármint ha nem eszel egyáltalán semmit fél napig). Ezért kérdezem, mert én minimum 12 órát alszok, hogy akkor miután felébredtem, "üres" vagyok-e, vagy sem. :D
Hát, olvastam már reggeli éhgyomorra edzéses cikket, az volt a pro, hogy elvileg akkor sincsenek kiürülve a glikogénraktáraid, így edzhetsz akkor is nyugodtan, aztán mégis vannak akik ájuldoznak, émelyegnek, nem tudnak teljes erőbedobással edzeni, már csak azért sem, mert az éhség tényleg elég figyelemelvonó tud lenni.
Tény, hogy 12 óra alvás nagyon sok, ha engem kérdezel, mindenképpen egyél közvetlenül utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!