A fokozott fehérjebevitel növeli a vese-/húgyhólyagkő rizikófaktorát?
Nem tolok mindent ugyanúgy, ezért nem tápkiegfehérjézek a természetes étkezéseimen túl. Nincsenek komoly testépítővágyaim sem. 1,8 m-hez vagyok 80 kiló 7%-os testzsírral, ez most épp elég.
A határértékről pedig: igen, magasabb, de ezt pont azért állapítják meg ennyire, hogy az emberek itt nagyjából felfigyeljenek, ha már a közelében vannak. Az orvosok elmondása szerint az enyém még lóf@sz, a felső érték másfelesénél kell már igazán aggódni. Persze nem azt mondom, hogy nem az ellenkezőjére kell törekedni, csak hogy sok fiatal 30 alatti ember járkál majd' 2x-es húgysavval, és nem is tud róla. Mert mindez könnyen összejön a mai civilizációban. Otthon benyal egy kis husit, kolbászt, nem iszik rá eleget, talán egy kis sör is befigyel és kész, 22 éves Pintér Bélának 1,8-szorosa a húgysava a felső értéknek.
Nekem a sport miatt magas, ellensúlyozom napi 4-5l vízzel és C-vitaminnal, hogy segítse az ürülést. A felfogásom pedig az, hogy emiatt nem fogom abbahagyni a sportot. Mert lehet, hogy lentebb megy a húgysavam, de akkor megöl a mozgásszegény életmód, már csak az unalom miatt is. Ha holnap belehalnék a "magas" húgysavszintembe, boldogan halnék meg, mert elmondhatnám, hogy legalább teljes és mozgalmas életem volt. Ennyit akartam mondani.
Ja, és még annyit, hogy ne használd rám a "vesebajos" jelzőt. A vesém rendesen szűr, soha nem is volt beteg, se gyulladt se fertőzött se mechanikailag károsult, csak kevesebb egy kicsivel a velőállománya, születésem óta. Argo nem beteg, csak épp mintha egy 500 literes akváriumhoz vennél egy 450 litereshez való szűrőt. Kicsit lassabb lesz, deal with it.
Megjegyezném, hogy az egész 18 évesen derült ki, egy véletlen vizsgálat során, tehát ennyire nem befolyásolt eddigi életemben. Az urológusok szerint nyugodtan meghalhattam volna anélkül egy rendes emberi kort leélve, hogy tudok róla, mert ez egyáltalán nem ritka eset.
Továbbá még egy dolog: tini sem vagyok, hozzájuk se mérj. Őket csak azért hoztam fel példának, mert az orvosok is velük példálóztak nekem.
Köszönöm a válaszokat és szép napot mindenkinek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!