Ha kevés súllyal, sok ismétlést végzek?
ne csináld ezt tesó, ez szánalmas.
ezeket EMG tesztek és anatómia, humánkineziológiai könyvekből raktam össze.
minden izom fejlődni fog 6-8 ismétlésszámtól, ez nyilvánvaló. amit leírtam az az, hogy mi a valós funkciója, és hogyan kéne őket edzeni azoknak megfelelően.
nem értem mi bajod van. ezek tudományos tények, ne velem vitatkozz.
Neutronlovag ezt nem én találtam ki, de ha nem tudod mi az a type1-II-IIa és IIB típusú izomrost, és az ezek kombinációjából létrejövő tónusos és fázisos rost, akkor Te nagyon alulolvasott vagy az edzésemléletben. Ez most nem bántás.
Szerinted az emberi testben minden izom ugyanolyan? Minden izom 6-8 ismétlésszámot igényel a hypertrófiához? A vádli is? Hol edzel Te vádlire 6 ismétléssel. Embert nem láttam még. A vádli (csak hogy a gyenge felfogásúak is mint Te) megértsd, a 15-20-25 ismétlésszámnál kezd el durrani. Egy tipikus tónusos izom. Nem fázisos.
Nem tudom ezt érthetőbben magyarázni.
Én tisztában vagyok vele, hogy a tipikus testépítő bodybuilder oldalakról szedi az információit, olyan emberektől, akik soha életükben ki nem nyitottak egy komolyabb könyvet vagy kinezilológiai könyvet.
Ennyit rólatok, franc fog itt segíteni ennyi buta embernek.
az imsétlésszámokat a legkomolyabb amerikai oldalról szedtem le, t-nation.com. Nem a agyar gagyi szarokról.
Minden edzés funkcionális. A tipikus testépítő főleg fázizsos izmokkal rendelkezik, az alacsony ismétlésszámok miatt. Ha figyeltél volna, az első kommentem az volt, hogy ez egészségtelen lehet a TÓNUSOS izmoknál.
Pl. mély hátizom. Az egy k*baszott antagonista, vörös rostú izom, nem eddzhető nagy súllyal, mert hamar fárad.
Szerinted miért csinálják a merevlábú felhúzást kis súllyal?
Mert a combhajlító később fárad mint a mély hátizmok, és hátsérülésekhez vezet.
Nem lehet, nem érdemes minden túnusso izmok úgy kezelni, mint fázisos lenne.
Az ember nem csak fázisos rostokból áll.
Tipikus példa a vádli, oldalsó delta és mélyhátizom edzés. Ezeket nem is lehet 6 ismtléssel letudni. Mindenki érzi, de nem tudják az okát.
Én most elmondtam, és az mutatja, hogy buták vagytok, hoyg fel se fogjátok amiről bezsélek.
van itt egy kis ellentmondás, amit még nekem sem sikerült feloldanom.
a megadott ismétlésszámok, amikről beszélsz, valóban léteznek, és a testépítő oldalak 99%-a erről beszél.
6-8 hypertrófia tartomány, 3-5 erő, 15 körül állóképesség stb.
A problémám ezzel az, hogy nem világos, hogy ez most minden izomra egyaránt vonatkozik, és ez esetben nincs különbség fázisos és vörös izom között, vagy pusztán a fázisosra. Ez nem csak számomra nem érthető, de a mai napig vita tárgya a legjobb szakemberek körében.
Ők is vitatkoznak rajta.
Van, aki szerint a tónusos izmokat is 8 ismétléssel kell, edzeni, ezzel szemben a legtöbb (és elsősorban szakmaibb) gyógytornász, kineziológiai stb könyv már óva int ettől. idézek egy rövid részletet:
"A természet az izmokat nem egyformának alkotta meg sem struktúrájukban, sem
funkciójukban, sem élettanilag. Ezek a különböző tulajdonságok jól ismertek, főleg Dr. Janda
munkásságának révén. Az 1960-as évek végén ő határozta meg és csoportosította ezeket az
izmokat klinikai EMG vizsgálatokkal alátámasztva. Így két csoportot láthatunk. Az egyik a
testtartási (tónusos vagy anti-gravitációs), a másik a fázisos (dinamikus, mozgásos) izmok.
Nagyon lényeges, hogy melyik izom milyen funkciót lát el, és azt hogyan teszi, mert ennek
megfelelően tudjuk összeállítani az edzéstervet. Ezáltal visszaadni funkcióképességét az
izomnak. Természetesen fő cél, hogy olyan stratégiát állítsunk össze, mely figyelembe veszi a
fenti összefüggéséket, és a testtartási és a fázisos izmok különbözőségeinek megfelelően edzi
az izmokat."
Mint ebből is látható, a kérdés valóban nyitott.
Én nekem a saját tapasztalatom az, hogy tónusos izmokat nem lehet jól megedzeni alacsony ismétlésszámmal.
A delták tipikusan 12-15 ismétlés között durrannak.
A vádlim 20-25 között (habár alkalmazok 12-15 ismétlést is).
A mély hátizmok 12 fölött érezhetőek.
De mondok egy nagyon látványos példát: a felső mellizomrész elmaradása. Már Arnold is észrevette, hogy a felső melle szarul fejlődik. A testépítők 95%-nál ez továbbra is probléma. Ennek oka pofon egyszerű: míg a szegycsonti mellizomrész fázisos izom, és nagyon jól reagál a 6-8-10 ismétlésre, addig a felső mellizomrész nem, mivel tónusos izom. Jobban reagál a 12 fölött ismétlésre. Ennyi az oka.
Mint látható, van alapja, amiért a magasabb ismétlésszám BIZONYOS izmokra jobban alkalmazható. Ezeket a linkelt táblázatban találjátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!