Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Guggolásra máshogyan kell...

Rolrif84 kérdése:

Guggolásra máshogyan kell számítani az 1 rm becsült értékét?

Figyelt kérdés

Azt vettem észre, hogy fekvenyomásnál nagyjából meg lehet állapítáni 5-8 rm - ből az 1 ismétléses maxot. De guggolásra nem jó? 80 kg - al nagyon nehezen megy a 4x8 de a 100 kg - ba a 3x3 - at alig érzem. Kipróbáltam ma a 110 kg - ba is bele tudtam guggolni 3 - at.

Hogyan lehet ez?

A válaszokat előre is köszönöm.

jan. 1. 18:28
 1/5 anonim ***** válasza:
Ugyanazt a formulát szokták használni. Mivel ezek csak becsült értékek, ezért szinte mindig van valamennyi hiba a számításban. Nálad a guggolásnál nagyobb a hiba, mint a fekvenyomásnál. Ez egyéni paraméterek miatt is lehetséges, nem tulajdonítanék neki nagy jelentőséget.
jan. 1. 18:50
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Minél nagyobb a volumen, pláne minél magasabb az ismétlésszám, annál pontatlanabbul számolható belőle 1RM.

Példa: a jelenlegi 1 ismétléses maxom guggolásban 210 kiló körül van. A számítások szerint akkor mondjuk 165 kilóval simán menni kéne 4x8 ismétlésnek. A valóságban viszont ha szarrá pörgetőzöm és ammóniázom magam, akkor se tudok egy edzésen 4 sorozatot 8-as ismétlésszámmal elvégezni ekkora munkasúllyal, hiába írják a netes edzésprogram-sablonok vagy a Strength Level. Viszont ha azt írják, hogy csináljak 195 kilóval 3x3 ismétlést, akkor kielégítő rápihenéssel és fókusszal össze tudom hozni.

A számítások szerint mindkét volumen alapján 210 kiló az 1RM, csak a gyakorlatban az első szcenárió irreális.

jan. 1. 20:12
 3/5 anonim ***** válasza:

"a jelenlegi 1 ismétléses maxom guggolásban 210 kiló körül van. A számítások szerint akkor mondjuk 165 kilóval simán menni kéne 4x8 ismétlésnek"

Amivel megy 4x8 kényelmesen, az inkább 11-12 RM-nél szokott lenni (neked kb. 150 kiló). Nyilván minden széria után egyre nagyobb lesz a fáradtság/savasodás, és az befolyásolja a teljesítményt.

jan. 1. 20:27
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
jan. 1. 22:13
 5/5 anonim ***** válasza:

guggolásnál sokkal megterhelőbb egy 8ismétléses sorozat mint fekvenyomásnál

valószínüleg menne nagyobb súlyal is a 8ismétlés neked, csak nem bírod tüdővel

tegnapelőtt 03:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!