1. Fontos hetrol hetre novelnem legalabb 1 ismetlessel vagy legalabb 2,5-5kg-mal novelni a sulyon hogy nojjom az izmom? 2. Illetve honan tudom, hogy pontosan eleg szettet csinalok adott izomra?
1. peldaul ha oldalemelek es neha ugyanannyi megy mint mult heten vagy kicsit kevesebb de ugyanugy elmegyek bukasig akkor az is jo izomnovekedes szempontjabol?
2. Ha 12 szettet csinalok hetente oldalso deltara, de uvy erzem a 2 edzes kozott, hogy emelhetnem meg a szettet, mert mar elmult az izomlaz, akkor emeljem tobbee vagy eleg ennyi szett es figyeljem a progresszivitast es a regeneraciot elsodleges szempontkent?
"hetrol hetre novelnem legalabb 1 ismetlessel vagy legalabb 2,5-5kg-mal novelni"
A progresszív túlterhelés a fejlődés alapja, de hamar el lehet jutni arra a szintre, amikor már 6-8 hetente is kihívás lesz nagyobb súlyt pakolni a rúdra, hétről hétre lehetetlen. Ha így működne, akkor én már 300 kilóval guggolnék 12 ismétlést naturál hobbistaként. A progressziónak nem hétről hétre kell megvalósulni, hanem időről időre. Ez fontos különbség.
Nem is lehet hétről hétre jobb teljesítményt nyújtani a teremben, hisz ezen a héten jól megy, kipihent vagyok, erőben vagyok, minden rendben, jövő héten meg kevesebbet alszok, folyik az orrom, szakít a csajom, meghal a macskám, és nem fogok tudni PR-t dönteni. Akkor nem ér semmit a jövő heti edzésem? De, mert a progresszió nem hétről hétre értelmezendő, és mert a progresszió mellett az intenzitás, effort, volumen is szerepet játszik.
"honan tudom, hogy pontosan eleg szettet csinalok adott izomra?"
Pontosan sehonnan, mert ez a sport nem fekete-fehéren mérhető, de ha erősödsz, izmosodsz, és tudsz regenerálódni, akkor nincs baj a volumennel.
túlgondolod
a naturál testépítésnek nem sok köze van "progesszióhoz", se ilyesmi idétlenségekhez.
a naturál testépítés lényege, hogy minden héten legalább egyszer meg legyen normálisan eddzve egy izomcsoport, és 5-10-20 évek alatt látszódni fog, hogy nem egy teleszart búvárruha van a télikabát alatt.
mégis mit gondolsz? mennyivel fogsz tudni oldalemelni 10 év múlva? 22 kilós egykezessel? ne viccelj már.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!