Edzésterv, hogy folytassam?
190cm és 90kg vagyok. Már egy jó ideje edzek, azonban mindig abbahagyom, meg kihagyok edzéseket, így nem fejlődtem.
07.10 óta komolyabban vettem és csak pár edzés maradt ki, folyamatosan csinálom.
Heti 5x edzek alsó-felsőtest bontásban (3 felsőtest, 2 alsótest)
Minden izomra csak 1 gyakorlat megy, egy edzésen 3-4 sorozattal és 4-6 ismétléssel.
Eddig ezt sikerült elérnem kb 1 hónap alatt (mert közben volt egy 5 napos nyaralás, azon kívül meg kimaradt kb. 3 edzés):
Fekvenyomás: 75kg - 6 ismétlés --> 92,5kg - 6 ismétlés
Mellről nyomás: 40kg - 6 ismétlés --> 52,5kg - 6 ismétlés
Döntött törzsű evezés: 55kg - 6 ismétlés --> 72,5kg - 6 ismétlés
Húzódzkodás: 0kg - 7 ismétlés --> 12kg - 6 ismétlés
Guggolás: 90kg - 5 ismétlés --> 115kg - 5 ismétlés
Felhúzás: 110kg - 5 ismétlés --> 125kg - 5 ismétlés
Koponyatörő: 16kg - 8 ismétlés --> 30kg - 6 ismétlés
Bicepsz franciarúddal: 26kg - 8 ismétlés --> 38kg - 7 ismétlés
Erőben sokat fejlődtem, meg szerintem izmosodtam is.
A célom az izomépítés, de nem tudom, hogy hogy folytassam.
Csináljam azt amit eddig, fókuszáljak az erőnövelésre, hogy minél több súly legyen a rúdon, vagy pedig érdemes lenne növelni az ismétlésszámokat, gyakorlatokat, volument, tehát ilyen testépítő jellegű edzéstervet követni?
Azért gondolok váltáson, mert egyre fáradtabb, kimerültebb vagyok és egyre lassabban tudom növelni a használt súlyokat. Illetve frusztráló, hogy vannak napok amikor csak 3 ismétlés megy azzal a súllyal, amivel előtte pár nappal ment 5 is.
Vagy ez nem az edzésterv hibája? Nem vagyok elég türelmes, maradjak annál amit csinálok és folytassam?
Hát, első blikkre, heti 3 felsőtest edzést nem tudom hogy tudsz megcsinálni.. Szerintem a regenerációval lesznek itt a legnagyobb gondok.
Illetve, ha te 1 hónap alatt ennyit tudtál emelni a súlyokon, akkor 1, totál kezdő vagy (nem számít mióta edzel, ha ennyit emeltél 1 hónap alatt, akkor az előző edzésed szart se ért), 2, Elszámoltad a dolgokat ismétlést tekintve, (mármint pl a 75kg 6 ismétlés az nem volt elég nehéz) merthogy 75kg-os fekvenyomásból 1 hónap alatt nem lesz 92,5kg fekvenyomás, az 100%, még ha elit genetikád is van.
Heti 5 edzés, amiből 3 ugyanaz, sok lesz. Sokkal jobban fejlődnél valószínűleg egy 4 napos alsó-felsőtesttől is, mert jobb lesz a regeneráció.
"Csináljam azt amit eddig, fókuszáljak az erőnövelésre, hogy minél több súly legyen a rúdon, vagy pedig érdemes lenne növelni az ismétlésszámokat, gyakorlatokat, volument, tehát ilyen testépítő jellegű edzéstervet követni?"
Testépítő jellegű edzésterv? Az milyen? :D
Arra fókuszálj, hogy progresszió legyen. A progresszió pedig végtelen módon létrejöhet: több súly a rúdon, több ismétlés ugyanazzal a súllyal, akár a volumen növelése is ide tartozik, de én nem növelném a volument, mert az pedig az intenzitás rovására megy.
Dolgozz 5-9 ismétléstartományban. Félre értés ne essék, dolgozhatsz 10-30 között is, mert az fog számítani, hogy milyen messze vagy a bukástól, de egy 15 ismétlést nehezebben fogsz bukásig vinni, mint egy 7 ismétlést.. Én mire 15 ismétlést megcsinálok megunom az egészet és hamarabb abbahagyom a fáradtság miatt, mintsem azért, mert bukásig edzettem. 30 ismétléstről meg ne is beszéljünk.. Ha a 30 ismétlés valóban bukásig/bukáshoz közel van, akkor ugyanaz, mintha 7 ismétlést csinálnál bukásig/bukáshoz közel, de 30 ismétlésnél sokkal nehezebb meghatározni a bukást.
"Azért gondolok váltáson, mert egyre fáradtabb, kimerültebb vagyok és egyre lassabban tudom növelni a használt súlyokat. Illetve frusztráló, hogy vannak napok amikor csak 3 ismétlés megy azzal a súllyal, amivel előtte pár nappal ment 5 is."
Mennyi sorozatot csinálsz hetente/izomcsoport? A kimerültség jele lehet a túledzés is, ami teljesen elképzelhető heti 5 edzésnél, amiből heti 3 felsőtest.. A súlyokat pedig értelemszerűen nem tudod mindig növelni. Ha így lenne, akkor mindenki 500kg-mal guggolna és 300kg-mal nyomna fekve mondjuk 10 év edzés után. A progresszió mindig egyre lassabb és nehezebb lesz.
Na, látom, hogy mennyi az annyi, újra elolvasva a kérdést.
"Minden izomra csak 1 gyakorlat megy, egy edzésen 3-4 sorozattal és 4-6 ismétléssel."
Felsőtestnél ez esetben mindenre 9-12 sorozat megy hetente, ez egyáltalán nem vészes, sőt, valahol itt van az "optimális" mérce.
Ha nem tudsz fejlődni, akkor csökkenteni kell ezen. Variáld újra a dolgokat, vedd le 2-3 szettre, és nézd meg a regenerációdat ezzel. Én váltanék heti 4 edzésre, sima alsó-felső, 2-2 mell-hát gyakorlat, 1 váll, 1 bicepsz, 1 tricepsz. Mell hátra 2 bukásig vitt sorozat, így összesen kijön, hogy heti szinten 8 sorozatod lesz mell és hát. Ennyi tökéletesen elég naturálban, ha tényleg kemények az edzéseid.
Lábnapok szintén, combfeszítőre menjen 4-5 kemény sorozat, így kijön, hogy 8-10 hetente. Hajlító ugyanez.
Jelenleg ez az edzéstervem:
Upper:
Fekvenyomás 4x6
Evezés 4x6
Mellről nyomás 4x6
Húzódzkodás 4x6
Koponyatörő 3x8
Bicepsz 3x8
Lower:
Guggolás 4x5
Felhúzás 3x5
Bolgár guggolás 3x8
Vádli állva 4x8
Minden gyakorlatnál RPE 9-10-el dolgozok, tehát úgy csinálom, hogy mégegy ismétlés nem menne ha megpróbálnám.
A felosztás ilyen:
Upper-Lower-Pihenő-Upper-Lower-Pihenő-Upper-Lower-Pihenő-...
Tehát 2 edzés egymás után, majd 1 pihenőnap és ezt ismétlem.
A heti 4 edzésre váltásra én is gondoltam, mivel 2 hét és az egyetem is kezdődik, nem lesz annyi időm.
A tervem jelenleg is működik, erősödök vele csak nem olyan jól mint a legelején.
Az egész azért fogalmazódott meg bennem, mert ma 115kg-ba csak 3-at sikerült beleguggolni, visszavettem 110-re, abba meg csak 4 ment, míg 1 héttel ezelőtt mentek 5 ismétlések ezekbe a súlyokba. Meg mellről nyomás még 2 hete ment 60kg-mal 4 ismétlés, azonban abban egyre jobban gyengülök, már csak 52,5kg-ba megy 6.
És nem tudom, hogy ez az edzésterv hibája lenne, vagy csak türelmetlen vagyok.
Az edzéstervemen változtassak akkor, variáljam a gyakorlatokat, vagy csak próbáljam meg azt hogy 5 helyett heti 4x edzek?
Az, hogy egyik hétről a másikra -1,2 ismétlés lett, az nem jelent semmit. Rengeteg faktor tudja befolyásolni a teljesítményt..
Arra figyelj, hogy hosszú távon erősödj. 1-2 hétben nem leszel mérni a progressziót.
Ha fejlődsz, én nem változtatnék semmin. Ameddig működik valami, addig csinálni kell. Az, hogy lassú a fejlődés teljesen normális. Mint írtam, nem lehet a végtelenségig fejlődni. 1 év után majd 200kg fekvenyomást szeretnél? Ne legyenek irreális elvárásaid. Ez a sport maraton, nem sprint.
Később, ha megállt a fejlődés, akkor változtathatsz a volumen csökkentésével. (9-12 helyett mondjuk 6-8 sorozat)
A fekvenyomással nem tudom, hogy mi van amúgy, minden máshoz képest erős vagyok benne. Ma volt felsőtest edzés és 97,5kg-ba ment 5 ismétlés. Ezelőtt edzésen 92,5kg-ba nyomtam 6-ot, ma elég jól éreztem magam, így 95 helyett 97,5-et próbáltam meg.
Nem tudom mitől, de abban megállás nélkül fejlődök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!