Az ilyen apróságok beépítése a mindennapjaimba segítenének szálkásodni?
Biciklivel járnék a megközelíthető helyekre, pl kondiba, pékségbe, fodrászhoz, boltba (ha kevés minden kell). Ezek mind ilyen 800m-1400m közötti távolságban vannak. Emellett lift helyett mindig a lépcsőt választanám (ötödiken lakom).
Ha ezeket beépítem a mindennapjaimban, akkor számíthatok - akár csak minimális, de - látványos változásra a testemet illetően? Vagy ezek annyira minimális plusz mozgások, hogy kb semmi hatása nem lesz?
Heti 4 súlyzós edzést csinálok, 2x szoktam a végén kardiózni.
Tisztában vagyok a kalóriadeficittel. De egy plusz mozgásforma kalóriát éget, ami hozzájárul(hat) a kalóriadeficithez, így közvetetten mégis szálkásít a mozgás. Másrészt 200 kalória elégetése sporttal nem ugyanazt a hatást váltja ki a szervezetben, mintha sport nélkül ezt a 200 kalóriát nem viszem be. A nap végén a kalóriabevitel ugyanannyi, de a hatás más. Harmadrészt azt sem hiszem, hogy pusztán a kalória számít: akkor is más lesz a hatás, ha éhgyomorra kocogsz, és utána eszel, vagy fordítva.
A "korrekt izomtömeg"-re nehéz mit mondani, ez egyéni preferencia. Nem akarok nagyobb bicepszet, ha ennek az az ára, hogy zsíros a hasam. Esztétikus fizikumot szeretnék, aminek most az a feltétele, hogy kicsit szálkásodjak.
Persze a tévedés jogát fenntartom, nem veszekedni, hanem tájékozódni jöttem ide:)
“minimális de látványos változás” - nekem kicsit paradoxon.
lépcső, bicikli, jó dolgok, építsd be, de többet ne várj...
Az 1. válaszoló 1. mondata a lényeg.
Mondjuk én azért mérlegelnék a helyedben, hogy van-e rajtad akkora izomtömeg, hogy egyáltalán érdemes-e szálkásítanod. Persze ha dagi vagy, akkor már csak egészségügyi okokból is érdemes.
Ha emiatt kalóriadeficitbe kerülsz, akkor igen, ez egy jó módszer is LEHET.
De, tekintve, hogy 800-1400m még sétálva is 10-12 perc, hát ezzel nemigen lesz számottevő különbség. Hacsak nem 10x1400mről van szó, mert ez sétálva már 14km, ami kb. 17-20 ezer lépés naponta. Ha naponta van 20.000 lépésed, az már nagyon jó mozgásforma, mert ezzel 500 kalóriát minimum el fogsz égetni. (és ez a minimum, 20 ezer lépés kicsit kevesebb, mint 3 óra séta megállás nélkül. Tudom, mert minden nap ennyit lépek, és a legtöbbször egyhuzamban. kb. 1 óra séta normál tempóban 300-400 kalóriát eléget személytől függően nyilván)
"Másrészt 200 kalória elégetése sporttal nem ugyanazt a hatást váltja ki a szervezetben, mintha sport nélkül ezt a 200 kalóriát nem viszem be."
De, pontosan ugyanolyan hatással lesz rád mindkettő.
"Harmadrészt azt sem hiszem, hogy pusztán a kalória számít: akkor is más lesz a hatás, ha éhgyomorra kocogsz, és utána eszel, vagy fordítva."
Ha éhgyomorra kocogsz és megeszel 200 kalóriát utána, az 200 kalória.
Ha kocogás előtt eszel 200 kalóriát, az is 200 kalória. Nem feltétlen értem, mire gondolsz.
Az éhgyomorra való mozgás pedig semmilyen előnnyel nem jár, a tévhitekkel ellentétben.
Azt ajánlom, hogy először a szintentartásnyi kalóriád keresd meg, azaz kezdj el kalóriát számolni. Ha ez meg van, akkor arra figyelj, hogy meglegyen 1 fix lépésszámod. Pl, ha eddig volt 3.000, akkor most legyen 7.000, vagy 10.000. 10.000 lépéssel is simán égetsz 300 kalóriát.
De ez elsősorban a kaján fog múlni. Nem tudsz lemozogni egy olyan napot, ahol össze vissza zabálsz. (a 20.000 lépés is ugye ~3 óra séta, ami kb. 600 kalória minimum. 600 kalóriát nagyon könnyű pluszban bevinni..)
"De, pontosan ugyanolyan hatással lesz rád mindkettő."
Ekkora marhaságot is rég hallottam :D Tehát ha én ugyanúgy eszek mint egy élsportoló mínusz az ő sporttal elégetett kalóriája, akkor a genetikai különbségeket leszámítva hasonló fizikummal kéne rendelkeznünk? Nyilván ez egy buta példa, de kb ezt mondtad. A mozgás gyorsítja az anyagcserét a kalóriadeficit mozgás nélkül lassítja, és akkor még nem is beszéltünk az izmok stimulálásáról.
9#
Hogy függ ide az, amit írtál? :D
A kérdező azt írta leegyszerűsítve, hogy -200 kalória sporttal és -200 kalória kajával nem ugyanaz. Miért? Kalória be és ki szempontjából rohadtul tök mindegy, hogy Te a deficitet sporttal, vagy kajával hozod össze.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!