Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Igaz, hogy egy izomra akár 1...

Igaz, hogy egy izomra akár 1 gyakorlat is elég lehet egy edzésen, még egy haladó számára is?

Figyelt kérdés
2023. márc. 1. 01:55
 1/9 anonim ***** válasza:
66%
Elég lehet minden izomra egy gyakorlat, de nem optimális, ugyanis ritka az az izom, ami egyetlen mozgásminta végrehajtására képes. Márpedig ha adott egy izom, ami több mozgásminta végrehajtására képes (több feje van, több funkciója van, komplex izületet hidal át, stb.), akkor nem is lehet egyetlen mozgásmintával nem is lehet optimálisan megedzeni. Ettől függetlenül rengetegen vannak profi és amatőr szinten is, akik évtizedekig ugyanazt a 6-7 gyakorlatot csinálják, mégis fejlődnek, mégis erősödnek, mégis izmosodnak. Nem ezen múlik.
2023. márc. 1. 07:53
 2/9 anonim ***** válasza:

Én "vízszintesen" és "függőlegesen" is megdolgoztatom.

Mármint pl

fekvenyomás-tolodzkodas

Evezezes-huzodzkodas

Kapjon minden irányból ami természetes.

2023. márc. 1. 12:09
 3/9 anonim ***** válasza:

Nekem egy lábedzés:

bemelegítésnek ellipszis vagy lépcső, aztán guggolás, lábtoló, combfeszítő, combhajlító, vádli, csigán bokasúllyal hátrahúzás, tárogató-csukogató (ezeknek nem tudom, mi a rendes neve xd). Néha kitörés. Ezekből edzésenként max. 1 elem marad ki, ha épp ahhoz nincs kedvem.

Felsőtest mivel nő vagyok, nem releváns, én nem bontom szét az izomcsoportokat, heti 1 felsőtestedzésen az összes izomra csinálok gyakorlatot.

Ahogy első írta, évek óta ugyanezeket csinálom és nem nagyképűségből, de kva jó alakom van. A fejlődésnek szerintem az a titka, hogy emelni kell a súlyokat, bár én egy bizonyos szintnél megálltam, mert nem akarom, hogy tönkremenjenek az ízületeim.

2023. márc. 1. 16:16
 4/9 A kérdező kommentje:
Muti már képet :)
2023. márc. 1. 16:54
 5/9 anonim ***** válasza:

3# Ez rengeteg, ha intenzíven edzel. Persze, maszatolni jó 7-8 gyakorlat.

Kérdező:

Ne gyakorlatokban gondolkozz, hanem mozgásmintákban.

Mell: nyomások, tárogatások

Hát: lehúzások, evezések

Kar: hajlítás, nyújtás

Láb: csípőhinta, guggoló mozdulat, stb

Fekvenyomással is lehet brutál jó mellizmokat építeni, meg 3 mellgyakorlattal is lehet zéró fejlődést felmutatni. Az effort számít, hogy mennyire intenzíven edzel, bukásig, vagy akár bukáshoz közel.

2023. márc. 2. 17:34
 6/9 A kérdező kommentje:

Idő hiányában szeretnék egyszerűsíteni, amennyire lehet, ezért kérdeztem.

Váltogatni kell a gyakorlatokat az oké, kérdés, elég-e pár havonta kiváltani egyet egy másikkal, vagy inkább 2-3 gyakorlatot csináljak egy izomra, aztán változtassak ezen valamennyit.

2023. márc. 2. 18:03
 7/9 anonim ***** válasza:

Ki mondta, hogy váltogatni kell a gyakorlatokat? Épp ez a lényeg, hogy nem..

Legyenek fix gyakorlataid, és azokban érj el progressziót. Annak mi értelme, ha havonta váltogatod a gyakorlataid? Hogy követed így a progressziót? Sehogy.

2023. márc. 2. 18:05
 8/9 A kérdező kommentje:
Ha nem is havonta, de amikor már alig lehet növelni a súlyt egy adott gyakorlatnál, akkor
2023. márc. 2. 18:08
 9/9 anonim ***** válasza:

Mármint?

Egy lábtoló/guggolás/felhúzás/fekvenyomásnál nem nagyon fogod elérni azt a szintet, amikor már amiatt nem tudsz emelni a súlyokon, mert elérted a maximumodat..

Persze, egy izolációs gyakorlatnál még azt mondom rendben van, mert nem tudsz 40kgval oldalemelni, de az ilyen gyakorlatoknál nem is feltétlen kell a nagyobb súly. Összetett gyakorlatokban fejlődj (a fentebb írtak például), ennyi.

2023. márc. 3. 17:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!