Ha heti 4-szer járok edzőterembe,viszont csak 40 percet tudok edzeni az is jó?
Az edzést nem percben és órában mérjük.
Példa:
Pisti és Józsi lemegy edzeni (mindketten ugyanarra az izomcsoportra edzenek). Pisti 1 óra alatt végez, minőségi ismétléseket csinál, nem beszélget, nem tereli el a saját figyelmét, hanem csak az edzésre koncentrál.
Józsi ezzel szemben 2 óra alatt végez, mert közben beszélget másokkal, telefonozik, és nem fókuszál az edzésre.
Persze ugyanúgy lehet egy edzés 40 perc alatt is nagyon jó, mint 2 óra alatt.. Nem ezen múlik, hanem sokkal inkább az intenzitáson és volumenen.
Van, hogy nekem is tart 1 edzés másfél óráig (általában lábnappal nem végzek másfél órán belül), de az azért van, mert olyan szettjeim vannak, hogy 3 perc minimum kell köztük. Viszont nagy általánosságban elmondható, hogy 1 óra alatt le lehet edzeni és elég lehet ennyi idő.
De, mint mondtam, ez számos dologtól függ. Ne ebben mérd az edzésed hatékonyságát.
Attól függ, mi a célod az edzéssel. Izmot szeretnél építeni vagy az egészséges életmód a fő cél?
Szánjunk a bemelegítésre és a nyújtásra 10-10 percet (nyújtani szerintem ez kevés is.). Így marad 20 perced a súlyzós részre. Tegyük fel, hogy mivel 4 edzésed van a héten, ezért alsó- és felsőtest bontásban edzel.
Láb nap van, menjünk az alapgyakorlatokkal: guggolás, felhúzás, kitörés. Mivel nincs sok időd, ezért menjen mindegyikből 3 szett, így a heti ismétlésszám már elegendő lehet izomépítéshez. (Szerintem azért 4 kör kellene belőlük.) A munkafolyamat legyen 1 perc, közötte 2 perc pihenő. Ennyire szükség van, mert ahogy mondták előttem, ezek eléggé megterhelő gyakorlatok, nem lehet őket kevés pihenővel egymást után letolni.
3 feladat (1+2 perc) x 3 kör = 18 perc. Ez éppen benne van a 20 percben, de még nem pakoltál súlyokat, nem vártál a guggoló keretre és a kitörést is csak egy oldalra csináltad. A vádli pedig teljesen kimaradt.
Átmozgató edzéshez elég lehet, de szerintem ezzel izomzatot építeni nem lehet hatékonyan. Az egészség szempontjából viszont abszolút elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!