Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Erő építéséhez milyen edzés a...

Erő építéséhez milyen edzés a megfelelő? (Erőemelés)

Figyelt kérdés

Sziasztok,

Röviden összefoglalnám mire vagyok kíváncsi. Van egy kisebb súlyfeleslegem, de ez engem annyira nem zavar. Szeretnék erőemelésben elkezdeni sportolni. A kérdésem az lenne, hogy ha nem külsőre megyek, hanem erőre akkor milyen edzésformát kövessek? Kevés ismétlés nagy súlyokkal? Több ismétlés alacsonyabb súlyokkal? Minden edzésen használjam az összes izmot ami erőemelési gyakorlatokhoz kell? Vagy szedjem napokra?

Azért nem figyelem különösebben a súlyfeleslegem, mert az idővel úgyis le fog menni edzés közben a kívánt értékre ha odafigyelek a kajára.

Szóval nekem nem lényeg, hogy mennyire vagyok száraz vagy milyenek az arányok. A célom az, hogy erőemelésre minél jobban felkészüljek.

Köszi

2022. júl. 10. 19:34
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Többféle módszer van. Azt nem írtad, hogy milyen szinten vagy az alapgyakorlatokban. Ha nem vagy haladó (nincs meg az 1,5 x testsúly fekve, 2x testsúly guggolás, és a 2,5 x testsúly felhúzás), akkor szerintem még mehet a bodybuilding-jellegű edzés, azaz dolgozhatsz 6-10 ismétlésekkel (de itt is az legyen a cél, hogy folyamatosan növeled a súlyokat, közben természetesen veszíteni fogsz a volumenből).

Ha ezen a szinten túl vagy, akkor érdemes elkezdeni a maximumodhoz képest magasabbbb százalékon is dolgozni, és mindenképpen periodizált edzéstervet érdemes követni.

Rengeteg működőképes program van: Westside, klasszikus orosz, Wendler 5/3/1 stb.

Hogy megértsd az alapkoncepciókat, ebbe pl. érdemes belenézni:

[link]

Ajánlom figyelmedbe az alábbi könyveket is:

Mark Rippetoe: Practical Programming for Strength Training

Pavel Tsatsouline: Power to the People

Markus Beuter: Powerlifting Training

Ha van még kérdésed, írj, próbálok segíteni, amennyire tudásom engedi.

2022. júl. 10. 20:06
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Hali,nekem a piramis edzés vált be. Pl 60ba 10, 70be 8, ...100ba 1, és 2-3 hetente maxoltam.

Természetesen napokra kell bontani. De edzened kell minden izmodat, pl felhúzáshoz edzeni kell hasra is, hogy jobb legyen a hasüregi nyomás mikor övet használod.

Fekvenyomáshoz megint kell hát izom is,pl lapocka alatti, gerinc menti hát izmok hogy bírd a terhelést.

Normális osztott 5 napos edzésterv, és a raw gyakorlatokat jobban erőltetni.

2022. júl. 10. 20:14
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Zöld pacsi :)
2022. júl. 10. 20:20

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!