Teljesen kezdőkén heti 4x edzés sok lehet?
Heti kettő semmire sem jó? Itt senki nem tud rendesen edzeni? Én mostanság a derékfájásom miatt heti egy teljes testet csinálok, még erősödtem is nem is egy alapgyakorlatban, pedig már nyomom pár éve.
HA megcsinálod egy edzésen a megfelelő munkasorozat számot, akkor az bőven elég, csak itt kevesen értenek a gyúráshoz. Legtöbbje fogadok, hogy egy izomra több gyakorlatot is csinál, jó nagy intenzitással, kevés súllyal, utána meg rinyálnak, hogy nem izmosodnak
A 4 edzés alapvetően oké, mert van 1-1 napod közötte pihenni, viszont nagyon sokat számít, hogy milyen módon edzel.
Csak hogy tisztába legyél az edzésstílusokkal:
Brosplit:
Talán a legrosszabb mind közül, mikor kis izomcsoportoknak külön napja van és termésezetesen gépről gépre ugrálnak az emberek. Láttam már gyakorin tricepsz napot is na akkor azt hittem hogy ott esek le a székről.
Hagyományos Push-Pull-Leg:
Ezzel felosztással nekem az a bajom, hogy ha 2x át akarsz mozgatni 1-1 izomcsoportot hetente akkor az 6 edzés lenne ami nagyon sok időt elvisz. Brosplithez hasonlóan sok kezdő gépről gépre ugrál és csodálkozik hogy nem fejlődik rendesen.
Vannak szituációk, főleg ha már pár éve edz az ember, hogy ez az edzésforma hatékony, mert több idő van a kisebb izomcsoportokra és csak így lehet tovább fejlődni.
Felső-alsó test osztás:
Nagyon hosszúvá válik ilyenkor a felső test edzés még akkor is ha csak az eszenciális dolgokat csinálja az ember. És a lábad sokszor nem regenerálódik olyan gyorsan mint a felsőtested. Plusz pl a felhúzás minek számít itt? Felső test a derekad meg a vállad miatt? Vagy alsó test a hátsó combizom/farizom miatt?
Ebből max 4 -et csinálnék én hetente
Teljes test:
Ebben az esetben az ember kényszerítve van arra, hogy az alapgyakorlatokat csinálja az ember, különben órákig az edzőterembe vagy, ami jó mert nem ugrál a kezdő gépről gépre. Azonban felhúzást és gugolást egy edzés alatt én biztos nem csinálnék mert mindegyik megeröltető, tehát célszerű edzésenként az egyiket géppel csinálni(gugolás helyett pl lábtoló) és a következő alkalommal cserélni.
Sztem heti 3x bőven elég ebből, különösen kezdőként.
Hibrid:
Én őszintén ezt használom, Push-Pull szerint felosztom a felsőtestet és láb gyakorlattal kiegészítem azokat, azaz Push nál gugolok és pullnál vádlizok. Így nem kell 6 napot mennem edzeni, hogy minden izmomat átmozgassam és van ideje a testemnek kipihenni az edzést. Én főleg alapgyakorlatokra fókuszálok és kiegészítem 1-2 izolációval.
Heti 4x bőven elég, közöttük pedig 1-1 nap pihenés.
#18 A kérdezőnek mondtam, alapvetően mindenki úgy csinálja a dolgát ahogy szeretné.
Gépek használata meg személy szerint változik, kezdőként sztem nem érdemes gépezni, később kicsit meg tudja törni a monotonitást, plusz vannak lemaradó kisebb izomcsoportok ami miatt sztem egy jó opció. De mindenképp alapgyakorlatoknak kell dominálnia az edzést
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!