Kezdőoldal » Sport, mozgás » Testépítés » Jó ötlet vagy nem?

Jó ötlet vagy nem?

Figyelt kérdés
A fiam, aki most lett 14 éves, fel vetette hogy szeretne edző terembe járni, én annyira nem értek az ilyen dolgokhoz. Jó ötlet edző terembe járnia? Vagy inkább még várjon?
2022. febr. 11. 09:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
73%

Ha 14 évesen eljár gépeket rángatni, meg mindenfajta bemelegítés és izületi előkészítés nélkül súlyzókat dobálni, annak nem lesznek előnyei. Viszont ha JÓ személyi edző jelenlétében, a bemelegítés, a nyújtás, a mobilizáció alapjait megtanulva áll neki konditerembe járni, akkor a súlyzós edzésnek, azaz a világ egyik legjobb mozgásformájának az előnyeit fogja élvezni már nagyon fiatal korától.

Ésszel, JÓ edzői kontroll alatt, a fokozatosságot és az alapszabályokat betartva én támogatom, hogy egy gyerek konditermi edzést végezzen.

2022. febr. 11. 10:06
 2/12 anonim ***** válasza:
30%

Én először inkább crossfitre vagy TRX-re iratnám be. Egy év alatt kialakul egy alap izomzat , megtanulja kontrollalni a testrészeit , fejlődik az agy-izom kapcsolat , lesz egy kis sikerélménye, ott megtanítják ( jó esetben), hogy kell bemelegíteni, nyújtani, stb.

Én azt látom hogy ebben a korban hirtelen nagyot kezdenek nőni , és a legtöbb kamasznak fogalma nincs mit kezdjen a végtagjaival , pedig egy alap testtudat nem árt a konditeremhez, mert ott igen könnyű lesérülni.

De én csak egy kondis anyuka vagyok , más lehet hogy tud okosabbat mondani :)

2022. febr. 11. 10:51
 3/12 A kérdező kommentje:
2# Eddig sport parkba járt el, vagy valami olyasmi.
2022. febr. 11. 11:39
 4/12 anonim ***** válasza:
78%
Valószínűleg street workout parkba. A saját testsúlyos edzés egy kiváló mozgásforma, de ott ugyanaz a helyzet, mint a súlyzós edzés tekintetében. Ha a bemelegítés és a nyújtás nem alapos, továbbá a flexibilitás és az izületi mobilitás nem jó, akkor az erőedzés csak hátrányos lesz, nem előnyös. Meg kell tanulni az alapokat. Viszont az tök jó, ha már 14 évesen megtanulja, és nem 20-30-40 éves korában fog majd lesérülni attól, ha egyszer csak kitalálja, hogy szeretne konditerembe járni, aztán nulla információval széthajtja magát.
2022. febr. 11. 11:53
 5/12 anonim ***** válasza:
30%

Lehet le vagyok maradva a tudomány fejlődéséhez képes, de én még úgy tudom, hogy 16 éves kor alatt nem javasolt a súlyzós edzés, mert akkor még nagyon gyors fejlődésben van a szervezet.

Valaki hallott hasonlóról?

2022. febr. 11. 11:58
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Én erre vonatkozóan még sosem találkoztam egyetlen tanulmánnyal se. Az olimpiai súlyemelők is általános iskolás korukban kezdik az edzést.

De persze én sem tudom, hogy létezik-e tanulmány, ami 16 éves kor alatt tiltaná a súlyzós mozgásformát.

2022. febr. 11. 12:06
 7/12 anonim ***** válasza:
36%
A túlzottan nagy ellenállással szemben végzett súlyzós edzés nem javasolt. Ennyi idősen a csontok növekedése még nem feltétlenül zárult le, és a túl nagy terheléstől a növekedési felületek megsérülhetnek, ami csökkent mértékű növekedést eredményezhet. A súlyzós edzéssel önmagában nincs probléma, ha a terhelés megválasztása megfelelő. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy kerülni kell a maximális erőkifejtést jelentő gyakorlatokat. Ha a gyakorlatokhoz olyan súlyt/ellenállást választ amivel legalább 8-10 ismétlést meg tud csinálni, akkor kicsi az esély arra hogy az kárt okozzon.
2022. febr. 11. 12:48
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Tudsz erről linkelni tanulmányt?

Hiszek neked, nem azért, csak szívesen elolvasnám. Elméleti ember vagyok, szeretem tudni a dolgok tudományos hátterét.

2022. febr. 11. 12:57
 9/12 anonim ***** válasza:
8# Valamilyen edzéselméleti szakkönyvben olvastam erről a témáról, már nem tudom pontosan melyikben. A lényeg annyi, hogy kerülni kell a maximális külső terhelést, azaz az olyan súlyokat és ellenállásokat, amelyekkel csak néhány ismétlést tud végezni.
2022. febr. 11. 13:19
 10/12 anonim ***** válasza:

Itt egy részletes publikáció a témában angolul. A lényege az amit a 7-es hozzászólásomban leírtam. Gyerekeknél és serdülőknél olyan maximális súlyt/ellenállást javasol amivel 10-15 ismétlést szabályosan végre tudnak hajtani, fiataloknál legalább 6-15 ismétlést.

[link]

2022. febr. 12. 09:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!