Jó ötlet vagy nem?

Ha 14 évesen eljár gépeket rángatni, meg mindenfajta bemelegítés és izületi előkészítés nélkül súlyzókat dobálni, annak nem lesznek előnyei. Viszont ha JÓ személyi edző jelenlétében, a bemelegítés, a nyújtás, a mobilizáció alapjait megtanulva áll neki konditerembe járni, akkor a súlyzós edzésnek, azaz a világ egyik legjobb mozgásformájának az előnyeit fogja élvezni már nagyon fiatal korától.
Ésszel, JÓ edzői kontroll alatt, a fokozatosságot és az alapszabályokat betartva én támogatom, hogy egy gyerek konditermi edzést végezzen.

Én először inkább crossfitre vagy TRX-re iratnám be. Egy év alatt kialakul egy alap izomzat , megtanulja kontrollalni a testrészeit , fejlődik az agy-izom kapcsolat , lesz egy kis sikerélménye, ott megtanítják ( jó esetben), hogy kell bemelegíteni, nyújtani, stb.
Én azt látom hogy ebben a korban hirtelen nagyot kezdenek nőni , és a legtöbb kamasznak fogalma nincs mit kezdjen a végtagjaival , pedig egy alap testtudat nem árt a konditeremhez, mert ott igen könnyű lesérülni.
De én csak egy kondis anyuka vagyok , más lehet hogy tud okosabbat mondani :)

Lehet le vagyok maradva a tudomány fejlődéséhez képes, de én még úgy tudom, hogy 16 éves kor alatt nem javasolt a súlyzós edzés, mert akkor még nagyon gyors fejlődésben van a szervezet.
Valaki hallott hasonlóról?

Én erre vonatkozóan még sosem találkoztam egyetlen tanulmánnyal se. Az olimpiai súlyemelők is általános iskolás korukban kezdik az edzést.
De persze én sem tudom, hogy létezik-e tanulmány, ami 16 éves kor alatt tiltaná a súlyzós mozgásformát.

Tudsz erről linkelni tanulmányt?
Hiszek neked, nem azért, csak szívesen elolvasnám. Elméleti ember vagyok, szeretem tudni a dolgok tudományos hátterét.

Itt egy részletes publikáció a témában angolul. A lényege az amit a 7-es hozzászólásomban leírtam. Gyerekeknél és serdülőknél olyan maximális súlyt/ellenállást javasol amivel 10-15 ismétlést szabályosan végre tudnak hajtani, fiataloknál legalább 6-15 ismétlést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!