Ez megfelelő fejlődés 3 hónap alatt, mit gondoltok ?
5x5 mind, kivéve a felhúzás az 1x5.
Fekvenyomás: 45-->62,5
Guggolás: 70-->100
Felhúzás(hex bar): 70-->85
Fej fölé nyomás állva: 25 -->37.5
Döntött törzsű evezés: 40-->60
Ja meg volt közbe egy 2-3 hetes kihagyásom betegség miatt. A súllyom nem változott ezalatt a 3 hónap alatt, talán 1kg-t fogytam. Étrendem van és szintentartáshoz közel eszek.
190cm, 82kg, 17F
Nagyon szívesen.
Igen, ha nem akarsz emelni a súlyon, de fejlődni akarsz, akkor próbálj 5x5 helyett először 4x6-ot (ez egy kicsit nehezebb lesz), aztán utána mondjuk 3x8-at (az még nehezebb lesz).
Nem kell bemelegítés, csak keress olyan jógagyakorlatokat, amik neked kellenek a mobilizáláshoz.
Szerintem felesleges az edző, a neten mindent megtalálsz, csak kritikus szemmel kell mindent szemlélni, mert azért vannak hülyeségek is (itt tőlünk is kérdezhetsz, bár én nem vagyok nagy szakértő, de eddig általában bejöttek azok a dolgok, amiket másoknak ajánlottam, illetve saját magamnál is el szoktam találni, hogy kb. mit kellene csinálnom).
Nem baj, ha nem veszel cipőt. Én pl. mindig mezítláb edzek (küzdősportos vagyok, nekem így kényelmesebb).
A fekvenyomásos kérdéshez: nyilván minden sorozat után vesztesz valamennyit az erődből, pl. az 5x5-öt olyan súllyal tudod éppen végigcsinálni, amivel frissen 8-9 ismétlésre lennél képes. Tehát ne olyan súlyt válassz, amiből mondjuk 6 ismétlést tudnál csak frissen megcsinálni, mert túl sok ismétlést fogsz veszíteni, és nem lesz meg a tervezett edzésvolumened. A sorozatok között egyébként 3-5 perc pihenést javaslok a főgyakorlatoknál.
A pihenő attól függ, hogy edzel, ha erőre, akkor nyugodtan pihenj többet, gyakorlatilag amennyi jól esik, magadnak kell kitapasztalni. A kevés pihenő miatt érezheted nehéznek, meg a fekvenyomás könnyen nehezedik a százalékok miatt, tehát 5 kg emelés sokkal több százalékosan.
Ha a BP megakad, plusz napot érdemes beiktatni első körben. Én már heti 4 nyomó naptól fejlődök csak igazán jól 😂 Összességében legyen több az elvégzett munka, nem feltétlen az ismétlések
Edzőt max. online coachingba érdemes akkor, úgy 15-20 E körül vannak/hó. De nekem se kellett amúgy 😄. Sőt, eddig amikor edzővel edzettem, inkább rosszul alakult mindig 😄.
Szerintem egyél nyugodtan sokat és nyomjad tovább!
Szerintem jól fejlődsz, jól edzel ebből ítélve és már most elég jó szinten vagy, de nyilván ezt magához képest kell nézni az embernek. Az, hogy nem komoly szint, úgy értettem, hogy a versenyszint magasabban van, bár a korosztályodba, súlykategoriadba egy 170 kg-s guggolás már tök jó lenne versenyszinten is.
Semmiképp se guggolj futócipőbe, mezítláb vagy keménytalpú.
Én a felhúzást akkor úgy csinálnám, hogy szabadon próbálgatnám, mi a legjobb pozíció nekem, az alapszabályokat betartva, erről a powerbuilder csinált oktatóvideót. Túlságosan azért semmiképp se guggolj bele, mert akkor már nem fogod betartani az alapszabályt, de lehet jobban picit vagy kevésbé. Nekem is úgy volt, hogy eleinte nem volt túl szép a felhúzásom, sokat pihentem az ismétlések közt, ilyen 10mpet, és túl egyenesen akartam tartani a hátam. Mindig olvasgattam róla, próbáltam kicsit máshogy beállni, más setup, és ráéreztem mi a legjobb nekem, ez egy elég görnyedt pozíció lett egyébként konvencionálisba 😄. De főleg felsőhátból, a bordákat le tudom szorítani. De ez konkrétan 1 év volt, jó mondjuk a covid elvett meg más miatt is hagytam ki, de érted :D. Még 1 év után is olyan pozícióm volt, amihez képest rengeteget fejlődött a mai. Szóval gyakorlás a megoldás meg egy rugalmas, elemző hozzáállás, ne akarj egy kivitelezést magadra erőltetni, nincs sztenderd, mindenkinek máshogy néz ki.
Bemelegítés tényleg nem kell nyújtás előtt én még edzés előtt is szoktam, az a bemelegítésem, erről is sok tévhit kering 😄
11
Rendben köszi, kifogom próbálni, ha elakadnék, de most még úgy érzem tudok feljebb menni.
Edzőt max a felhúzáshoz fogok, fogadni pár alkalomra, mert az tényleg nem esik kézre nekem.
Ja nem feltétlen fekvenyomáshoz más gyakorlatnál is szokott lenni, de szerintem csak azért, mert nem úgy pihenek, hogy nézem az időt, hanem amikor úgy érzem mehet, akkor csinálom.
Most inkább a fej fölé nyomás akadt meg, 3x5 37.5 és 2x5 35-ra visszavettem, mert az utolsó sorozatokba már épphogy kiment. Ez így jó, vagy fullra vegyem 5x5 35-ra vissza ?
Kaját kezdjek el annyit, hogy menjen fel a súllyom vagy elég ez a szintentartás ?
Ja és az normális, hogy nem látszik rajtam az edzés, ennyi idő után ?
Egyébként most hétvége után, így hogy többet pihentem, 105-el ment a guggolás 😄
Visszavenném a súlyt úgy, hogy legyen meg az 5x5, mert kell az edzésvolumen. Szerintem egy naturál jobban jár több összismétléssel, mintha egy kicsit nagyobb súllyal "megvágna" 2-3 sorozatot (és ráadásul a túl nehéz sorozatok rendesen merítik le az idegrendszert). Egyébként a fej fölé nyomás igen makacs gyakorlat.
A testtömegedet neked kell "menedzselned". Nyilván nagyobb testsúllyal később akadsz meg majd erőben, ezért (is) szoktak tömegelni.
Őszintén szólva a testépítés része engem nem érdekel a dolognak, rajtam beöltözve x év edzés után sem látszik semmi (nem tömegelek, súlycsoportban tartom magam), csak akkor szokott kiderülni, hogy súlyzós edzést végzek, ha valami olyan dolgot kell csinálni, amihez kell az erő. De 3 hónap nagyon rövid idő, az alatt sokat nem lehet változni (szerintem legalább 1 év).
A guggolásod szépen megy fel, jó lesz az.
Bocsi még egy kérdés 😅
Nem baj ha most már elváltok a 3 egész testes edzésről PPL-re ?
Kezdem soknak érezni a heti 3 guggolást.
Semmi gond. Ha soknak érzed, válts.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!