Ez megfelelő fejlődés 3 hónap alatt, mit gondoltok ?
5x5 mind, kivéve a felhúzás az 1x5.
Fekvenyomás: 45-->62,5
Guggolás: 70-->100
Felhúzás(hex bar): 70-->85
Fej fölé nyomás állva: 25 -->37.5
Döntött törzsű evezés: 40-->60
Ja meg volt közbe egy 2-3 hetes kihagyásom betegség miatt. A súllyom nem változott ezalatt a 3 hónap alatt, talán 1kg-t fogytam. Étrendem van és szintentartáshoz közel eszek.
190cm, 82kg, 17F
Ez így reális.
A guggolásnál figyelj a mélységre (azért írom, mert az nagyon kiugrik a többi közül). Inkább kisebb súlyt használj, de ne legyen sérülés, illetve jobban is erősödsz nagyobb mozgástartománnyal.
Sosem értettem hogy tud valaki többel guggolni mint amennyit felhúz. Én két és félszer annyit húzok mint guggolok(ezt nem flexként írom).
Amúgy szép progress, 17 évesen még határ a csillagos ég.
Szerintem a lábam a genetikai "erősségem". Simán tudnék többel is guggolni, csak gyengék a hát/törzs izmaim és egyszerűen nehéznek érzem a nyakamban a súlyt, meg utána a hátamban. A mélység nem tudom mennyire lehet problémás, vízszintig megyek le, ezt le is videóztam onnan tudom.
A felhúzásom, azért ilyen gyenge mert a mobilizációm csapnivaló ahhoz. Az alsóhátam begörbül, ha konvencionálisan próbálkozok. Azért is húzok keretbe és nem erőltetem, pedig simán mehetnék feljebb. Hiába mobilizálok heti 3-szor, eddig nem sikerült kijavítanom.
A powerbuilderes könyvbe lévő nyújtásokkal próbálok ezen javítani, szerintetek azok mennyire hatásosak ?
A nyújtás mindenképp segít, a stabilitáson biztosan. Csinálj hiperhajlítót is, az nagyon jó gyakorlat alsó hátra, meg az evezésed próbáld erősíteni. Guggolásnál a rudat próbáld a lapockád felső részére helyezni, ne a nyakadhoz/csigolyádhoz. Egy idő után ki fog alakulni a "helye" a rúdnak, és nem lesz olyan szar érzés mikor tartod(ezt nehéz megfogalmazni de érted mire gondolok xd).
Én 21 vagyok, tőled kicsit nagyobb, 193cm és 90 kiló. Nekem a hátam a legerősebb testrészem. Sokszor próbáltam feljebb menni guggolásaban, de csak 90-100 kiló az amivel tudok szériázni, ellenben már húztam 280 kilóba. Már beletörődtem hogy gyenge szarok a lábaim.
Hát próbálkozom, hiperhajlítást szoktam 2x10 15kgs tárcsával, evezésen is rajta vagyok heti 3x megy az is. Nekem nem megy a low bar guggolás, nagyon fura érzés és azt se tudom jó helyre rakom-e, mert instabilnak érzem.
Ahhoz mondjuk grat
Nem feltétlen baj, ha begörbül a hát, szokták mondani a neutrális gerinc pozíciót, de az nem túl konkrét és reális. Meg kell nézni mi neked a legjobb opció, ezt látatlanba nem tudjuk, valszeg nem egy "szögegyenes gerinc pozíció" lesz nagy súlyoknál, ahogy senkinek sem. Nem veszélyesebb egy görbe, de stabil, feszes hát sem, sőt a túlzott rástresszelés a tökéletes technikára, ami nincs, nem reális a hajszolása, sokkal veszélyesebbé teszi, mert elkezded egyenes háttal, majd begörbül mire odaérsz, hogy elemeled a súlyt, ez veszélyesebb. Nagy mobilitás nem kell az erőemelő gyakorlatokhoz, van a pwb-nem mobilitás tesztje, nem nagy szám, tudd megérinteni a talajt lehajolva, de ha még nem tudod, anélkül is csinálhatod addig, csak akkor tényleg érdemes mobilizálni mellette. Nem azzal lesz a baj, hogy amiatt nem vagy képes felhúzni.
A guggolásod tök jó. Ebben van potenciál. Én hasonló testsúly mellett, idősebben, alapból 40-67,5 kg-kkal guggoltam az első 0,5 évbe :D. Aztán nekem is megindult, de sokat küzdöttem a 100 kg-s szériasúlyért.
Ez a különbség tényleg nem okés amúgy,nem látni ilyen kirívó eseteket, de az előző 2,5-szeres szorzoja meg a másik véglet xD. Ehhez a testsúlyhoz kb 1,1-0,6 kell lennie a guggolásnak a DL-hez képest. Nekem is 0,68, pedig én aztán sokkal jobb vagyok húzásban, ritkán is látok ehhez hasonló lemaradást. 68-80 kg-s csajok elérik a 140-160 kg-s szabályos raw guggolást, ezek még nem is legkiemelkedőbbek, aki 280-at felhúz, annak minimum tudnia kell egy 160-170es guggolást. Aki meg 125-130 kg-t guggol, mint te, annak sima ruddal is fel kéne tudnia húzni 120 kg-t 1*. Nagyjából ugyanazok az izmok kapnak fő szerepet, vagy olyan egymással kapcsolatban lévő izmok kerülnek hangsúlyba, mint a combfeszito és hajlítò, ahol nem egészséges, ha az egyik sokkal erősebb.
Igen arról olvastam, de nekem az alsóhátamban van egy hullám vagy nem is tudom, és ha jól emlékszem annak egyenesnek kell lennie. Edzőm pedig nincs aki megtaníthatna felhúzni mert lehet, hogy tényleg van már bőven elég jó mobilizációm csak a technikám kukába való.
Hát nem tudom szerintem annyira nem jó, mellettem meg ennél többel nyomnak fekve.
De tényleg ennyire kiugrik a többi közül ? Akkor ne menjek feljebb benne, amíg a többi fel nem zárkózik ? Mennyinek "kéne" lennie a másik gyakorlatokban ahhoz, hogy összhangban legyenek ?
Újra 1-es vagyok.
A fekvenyomásoddal nincsen semmi gond, az megy fel a leglassabban (akinél az elején megugrik, annak is belassul viszonylag hamar).
A guggolásnál írtad, hogy "nehéznek érzem a nyakamban a súlyt, meg utána a hátamban". Ez alapján a stabilizáló izmaid nem biztos, hogy elég erősek, viszont a guggolásban is jó lenne fejlődnöd. Csak egy ötlet részemről: esetleg hagyhatnád még a 100 kilót, és próbálhatnál több ismétlést az 5-ös sorozatok helyett (először 6-okat, aztán 8-akat). Így nem kockáztatsz sérülést, és később könnyebben tudsz növelni a súlyon, ha már erősebbek a stabilizáló izmok.
Ami az alapgyakorlatokban az 1RM-et illeti, nincsenek kőbe vésve a helyes arányok (sőt igazából ezek nem is léteznek). De tipikusan többet húz fel egy normál versenyző, mint amennyivel guggol. Nézd meg a hunpower.hun-n a versenyeredményeket.
A mobilizációhoz: jó a powerbuilder-es anyag is, de nézhetsz pl. jógagyakorlatokat is, amik speciálisan pl. a hátat mobilizálják (az utóbbiakat én jobban szeretem).
Én Adam Meakins-t szoktam olvasni, ő olyan tanulmányokat tesz közzé, amiben arra mutatnak rá, hogy emelés közben teljesen neutrális nem is tud maradni a gerinc, az alsó háti szakasz sem, még akkor sem, ha erre kifejezetten kérik az illetőt. A nyíró erő valóban nagyobb egyes csigolyákon ha görnyedt emelésre kérsz valakit, mint ha a saját kényelmes pozíciójában vagy beleguggolós emelést végez, de ezt a kompressziós erő ki tudja egyenlíteni, stabilizálni. Sok tévhit is él a fejekben, nem úgy működik előrehajlós emelésnél a gerinc, mint ahogy gondoljuk, mint egy gégecső, előrehajlásnál a fokok, vagy egy görnyedt ülésnél is a párhuzamosság általában megmarad csigolyák közt stb. Az ülés rosszat tesz a gerincnek, de az ellenállásos edzés, megfelelő terhelés menedzsmenttel, pozitív adaptációs folyamatokat vált ki.
Én nem megijeszteni akartalak, sőt, pont azt mondom, hogy hosszútávon te is nyugodtan gondolkodj abba, hogy sokkal nagyobb súlyokat fogsz felhúzni és képes leszel felhozni a guggolás súlyaira a felhúzás súlyát (már ekkor is sokkal erősebbnek fog számítani a guggolásod). Jelenleg te hex rúddal húzol jóval kevesebbet, persze nem tudom, hogy milyenek voltak az RPE-k, őszintén azt sem, hogy kb. mennyivel könnyebb ugyanolyan súlyt hex-el megemelni, mert az tény, hogy nagyobbat lehet úgy emelni, de ebből ítélve, legalább 1,23-as a szorzó a SQ-DL között, amire nem mondom, hogy veszélyes, a "nem okés"-at úgy értettem, hogy ezt nem lehet genetikára fogni, mert ilyen szorzó konkrétan Ray Williams-nek van, ehhez hasonlót én még nem is láttam magyar vagy külföldi versenyzőktől, aki vagy 160 kg és világrekorder squatban, nagyobb testsúlyúaknál meg gyakoribb a súlyban is a nagyobb guggolás, a te súlyodnál nagyon ritka, hogy ne a felhúzásé legyen a legnagyobb súly. Én úgy gondolom, hogy nincs is ekkora különbség a két fogás között, mert nem edzel régóta, csak a felhúzást még nem tudod effektíven megcsinálni, szóval arra nem utaltam, hogy izomegyensúlytalanságod lenne, csak, hogy ezt a különbséged ne vedd normálisnak, természetesnek nálad, mert valószínűbb, hogy nem az. Egyébként lehet egészséges egy nagyobb különbség is, mert van aki csak fekvenyomó és hasonlók, de ott abból adódik, hogy nem gyakorlod (vagy nem jól) a felhúzást és ezért nem hatékony a mozgás, erőkifejtés (erre gyanakszom nálad is) a másikhoz képest, ilyen esetben persze érdemes hajlítóra valamivel edzeni, izoláltabban vagy ha a guggolást hanyagolod, akkor lábtolózni, SSB.
Én nem fognám vissza a guggolást semmiképp, egyszerűen megtanulnék jól felhúzni, akár egy edző segítségével vagy nem érdekelne és akkor csinálom, ahogy tudom, de ez esetben az előbb említett dolgokra azért figyelj, hogy hosszútávon egyenletesen fejlődj. Igazából a te eseted nem is durva, mivel kezdő vagy, inkább a 280-as húzó válaszadó a durva, mert én, aki nem guggolok jól, szerintem ha ilyen 2 hétente guggolnék és csak felhúzás, akkor is, mire elérek egy 250-es vagy akár 280-as felhúzásig szerintem 100 kg alatt nevetnék, még én is, ott is valami hatékonysági gond lehet szerintem.
A fekvenyomáshoz képest teljesen jó a guggolás, erősebb a guggolás, de azzal ebből ítélve jól haladsz, ott valószínűleg ekörül lesz mindig az arány, bár ki tudja :D.
A kondisok közt sokan vannak akik jól nyomnak fekve, azzal nem kell foglalkozni, meg pattintanak is :D. Viszont 140 kg felett már alig látok embereket szériázni guggolásba, szabályosan. Nyilván nem nagy szám még a guggolás, ekkora testsúllyal, de ebből jót ki lehet hozni, mert fiatal vagy még és nagyon kezdő. Ebből tök simán lesz 200 kg feletti guggolás, ha ráfekszel a dologra, majd valszeg 100 kg körüli testsúllyal :D. Egy jó edzővel 2 év alatt simán megvan, de lehet előbb.
Először is köszi, hogy ennyi időt fordítottak erre a kérdésre.
8-as
Értem, de most úgy érzem az is végre megindult, kövi edzésen emelek is rajta egyet.
Igen én így érzem, mintha kicsit összenyomna a súly. A hatos sorozatok úgy érted 4x6 majd 3x8 ? Nem értek az edzéstervezéshez őszintén megmondom, ICF-et kezdtem el, hogy kicsit megerősödjek, persze próbálgattam utána olvasgatni, mögé látni, de eddig nem nagyon sikerült.
Ja csak ugye sok helyen láttam a 1x, 1.5x, 2x, 2.5x arányokat aztán ebből gondoltam.
Eddig azokat próbáltam, egy kicsi javulást láttam, főleg evezésnél tapasztaltam, hogy mélyebbre tudok menni anélkül, hogy szétszakadna a hajlítóm. Akkor átváltok jógára. Pihenőnapokon csinálnám, előtte végezzek bemelegítést ?
9-es
Jó hogy írtál nevet, mindig szeretek utána olvasni ilyen dolgoknak. Nagyvonalakban értem amit mondasz, olvastam is egy hasonló tudományos cikket ebben a témában angolul. Nem hazudok nagy részét nem értettem, de próbálkozok.
Próbáltam rúddal felhúzni és fel is vettem videóra, de azt valami szörnyű volt visszanézni, hogy hogyan csináltam. Azóta váltottam hex bar-ra , de ez nem is az a hagyományos amit látni lehet, hanem valami házilag bárkácsolt cucc. Kb 20-30cm-re van a fogantyú az eredeti helyéhez képest. A genetikát arra értettem, hogy alapból ebben vagyok a legjobb, egyenlőre. Igen biztos a technikám rossz, félek rúddal próbálkozni egyedül, nem kockáztatok.
Igazából, ha úgy érzem emelek rajta, nincs bennem ilyen kényszerítés, hogy akkor most már bizony ennek ki kell mennie. Inkább óvatosra veszem a figurát.
Hát azért remélem feljebb tudom tornázni.
Ja hát kicsit degradáló, de ez van. Szerintem amúgy 140kg könnyen meg lesz guggolásban, de én is éreztem, hogy ekkora súllyal/magassággal nem nagy cucc ez. Annyira mondjuk nem akarok meghízni, egyenlőre most is inkább szeretném helyrehozni a felborult arányokat zsír/izom közt.
Az a vicces, hogy erőemelő teremben edzek, legalábbis sok van belőlük akik clean and jerk meg hasonló gyakorlatokat csinálnak, nagyrészük edző is, de eddig egyik se talált be, hogy rosszul csinálok valamit vagy ilyesmi. Persze szívesen járnék az egyikhez edzeni, de nincs pénzem rá.
Arra még tudnátok választ adni, hogy nagy baj, ha zokniban guggolok/húzok fel/evezek ? Azért mert csak futócipőm van, annak meg nem jó a talpa.
Még egy valami. Azt tudjátok miért lehet, hogy egyszer pl. fekvenyomásnál az egyik sorozat szinte tollpihének érződik, a következő meg betonsúlynak ?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!